Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja

Na prvi letošnji Mali avanturi po Kvarnerju sem v podaljšanem vikendu menjal vse štiri letne čase. Odločitev, da letos Mala avatura ni samo ena pustolovščina, ampak da raziskujem širše območje, vsak dan z neko drugo aktivnostjo, se je izkazala za izvrstno. Pri tako raznoliki pokrajini bi bil greh ne poskusiti doživeti čim več.

Pot sem začel v Gorskem kotarju blizu Ogulina. Lani sem na Velebitu že prehodil Premužičevo stazo, ki velja za eno od najlepših planinskih poti na Hrvaškem. Druga takšna destinacija na "bucket list-u" pa so bile Bele stene. To je kamniti masiv, apnenčasta džungla golih skal, ki se bohoti nad zelenimi gozdovi tega najbolj zelenega dela Hrvaške.

Z velikim spoštovanjem sem se zazrl v Bele stene.

Vreme mi ni bilo najbolj naklonjeno. Močno je padal sneg, na trenutke tudi toča, ki sta otežila zadnji del vzpona. En izmed razlogov za vzpon na Bele stene je zagotovo lep razgled, ki pa ga tokrat žal ni bilo.

Vzpon je uspel in kljub vremenu je bilo več kot vredno zagristi v skalo.

Izkazalo se je, da latinski pregovor “nomen est omen” zares velja. Vse okoli mene je bilo belo. :-)

Naslednji dan je bil popolnoma drugačen. Sonce, morje in bonaca. V preteklih letih sem nekajkrat preveslal celotno hrvaško obalo, a nikoli na Krku. Vedno sem šel po najkrajši poti ob zunanjih otokih. Tokrat se mi je na morju pridružil prijatelj Jogi z Raba in skupaj sva raziskala južno stran Krka od Stare Baške do mesta Krk.

To je bil eden od najlepših dni, ki sem jih preživel v kajaku.

Tako lepa obala, tako dobro vreme in dobra družba, da je dan minil kot bi mignil. Enak apnenec, kot sem ga dan prej gledal na Belih stenah, se je na Krku ostro zajedal v morje. Turistov, razen mene, ni bilo in rajske plaže so bile res takšne, kot jih vidimo na razglednicah.

Zares rajske plaže na Krku.

Za zadnji dan za pikico na i sem se odpravil s trajektom s Krka na Cres, od tam naprej pa s kolesom po številnih kolovozih. Spet so se prikradli oblaki, zato okolica ni bila najbolj fotogenična, a vseeno sem v vožnji zelo užival.

Kolesarjenje po Cresu.

Kolesaril sem okoli Valuna, Lubenic, mimo Vranskega jezera in prek Osorja do Lošinja, kjer sem v Malem Lošinju zaključil pustolovščino.

Fascinira me, koliko različnih stvari lahko doživiš v tako kratkem času. Nič, česar sem se lotil: pohoda, veslanja in kolesarjenja, ni zahtevno in je primerno za vsakogar. Vse do julija se še lahko izognete gneči v glavni turistični sezoni. Vse do takrat je idealen čas za obisk teh lepot.

Kvarner čaka!

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Potrebujete našo pomoč? Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

SPLETNI KLIC KLEPET E-POŠTA

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Z januarjem so se spremenila imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ