Nikoli sami na potovanju Nikoli sami v mikroMOBILNOSTI

Kolesarski vodič po Cresu in Lošinju

10. junij 2021 • Katja Grušovnik

Odlični namigi za aktivne počitnice pridejo zmeraj prav! In prav pred poletjem, ko načrtujemo dopustovanje na morju, je fino prebrati kakšen nasvet, kje kolesariti po tako priljubljenem Kvarnerju, kjer Slovenci zelo radi preživljamo počitnice.  Sploh pa je kolo v mojih očeh top izbira za poletne dni, saj na njem kljub vročini malce popiha veter.

Marin Medak se je na eni od preteklih Malih avantur odpravil s kolesom čez Cres in Lošinj. Ko sem spremljala to pustolovščino, so se mi kot strastni kolesarki cedile sline. Pokrajina je slikovita, razgibana, obmorska, kar naredi turo še lepšo in prijetnejšo. Kaj je namreč bolj priročnega, kot si vsake toliko odpočiti in v morju ohladiti telo. Prijetno branje in načrtovanje!

Od Cresa do Valuna in idiličnih Lubenic

Prijetna vožnja po kolovozu s fantastičnim pogledom na Valunski zaliv in če vreme dopušča, tudi Učko. Nekaj več kot 15 kilometrov v uri in pol (s pogostimi pavzami za fotografiranje, seveda). Z Valuna se je Marin povzpel še v vas in na plažo Lubenice,  ki so jo v preteklosti razglasili celo za eno najlepših plaž na svetu. Še opozorilo: v poletni vročini boste med vračanjem s plaže do vasi precej sopihali v breg. Poskrbite tudi za primerno obutev.

Okoli Malega Lošinja

V Malem Lošinju se hitro vidi, da spada med turistično najbolj razvita mesta na Jadranu. Mesto je urejeno in živahno, poti so vzdrževane in primerne tudi za nedeljske kolesarje, ki sedejo na kolo enkrat na leto. Kamorkoli se odpelješ (skupaj je Marin prekolesaril 28 kilometrov) je lepo, nikakor pa ne gre izpustiti prijetnega kolesarjenja pod borovci ob zahodni strani zaliva.

Na Cresu in Lošinju se najdejo kolesarske poti za vsak okus. Tam poteka tudi znana dirka 4 Islands race, ki je veliko zahtevnejša od tega, kar je prekolesaril Marin.

4 Islands race Cres

4 Islands race Lošinj

Oprema

  • gorsko kolo (lahko si ga tudi izposodite)
  • čelada
  • letnemu času primerna oblačila
  • telefon za navigacijo

Kaj si je vredno pogledati

Vransko jezero

Ogromno sladkovodno jezero sredi Cresa in edini vir oskrbe s pitno vodo na Lošinju in Cresu. Jezero je tudi kriptodepresija, saj dno jezera leži več kot 70 metrov pod morsko gladino.

Beloglavi jastrebi

Cres je domovina beloglavih jastrebov. V Belem je tudi “Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove”, ki skrbi za te orjaške in markantne ptice. Žal jih danes živi le še okoli sto.

Osor

Cres in Lošinj sta bila nekoč en otok. Nato so Rimljani za zagotovitev lažje in varnejše plovbe pred okoli 2000 leti naredili prekop. Otoka povezuje premični most, ki je edina cestna povezava med njima. Dvakrat dnevno – ob 9. in 17. uri –most dvignejo za prehod plovil.

Apoksiomen

Eden od najbolj znanih “prebivalcev” Malega Lošinja je zagotovo bronasti kip starogrškega atleta, ki po tekmovanju s svojega telesa odstranjuje znoj, olje in prah. Lošinjski kip je najceloviteje ohranjen kip Apoksiomena in je razstavljen v zelo dobrem muzeju, ki je vreden ogleda.

Da pa dobite tisti pravi občutek, si poglejte ta krasen video, ki je nastal med kolesarsko Malo avanturo. 

Konec dober, vse dobro

Zaključujem z željo, da si naredite idilično kolesarsko pustolovščino! Dodajam še nekaj zelo praktičnega, in sicer opomnik, da pred odhodom na počitnice poskrbite tudi za Zavarovanje mikroMOBILNOSTI. Z njim se boste med kolesarjenjem in uporabo katerega drugega lahkega prevoznega sredstva (rolka, (e-)skiro, Segway …), počutili bolj varno. Če izberete 24/7 Asistenco LPS Plus, vam bo ekipa zanesljivih sodelavcev v primeru prometne nesreče ali okvare kolesa na voljo ne le na območju Slovenije, temveč tudi na Hrvaškem, Madžarskem, v Avstriji in Italiji. Za zavarovanje lahko z nekaj kliki poskrbite kar tukaj. Če pa boste že v tujini, vam bo prišlo prav tudi Turistično zavarovanje z asistenco v tujini, ki vključuje med drugim tudi kritja v primeru obolelosti za covid-19.

Ocenite spletne strani

{{title}}

Sklenite zavarovanje ali Pridobite ponudbo

{{claimText}}

{{title}}

Pridobite ponudbo

{{claimText}}

{{title}}

{{zavText}}

{{claimText}}

SKLENITE ZAVAROVANJE OBNOVITE ZAVAROVANJE ali PRIDOBITE PONUDBO

PRIDOBITE PONUDBO

{{zavText}}

{{title}}

{{claimText}}

{{secText}}