Nikoli sami v življenju Nikoli sami na potovanju

V veselem pričakovanju na potovanje

13. januar 2020 • Katja Grušovnik

Nosečniška potovanja morda res niso do zadnjega trenutka natrpana z različnimi ogledi niti polna adrenalinskih doživetij. Vendar pa vam starši, ki so se zanje odločili, pogosto vedo povedati, da so polna najnežnejših občutij. V sproščenem počitniškem okolju se tkejo nove družinske vloge in vezi.

Zato vsi bodoči starši, ki si želite potovanja, berite naprej. Pomagali vam bomo načrtovati prvo potovanje s prihajajočim družinskim članom, pa čeprav je še v trebuščku.

1. Še pred načrtovanjem potovanja se o svojih načrtih posvetujte s svojo ginekologinjo oziroma ginekologom 

Zdravniki zelo redko odsvetujejo potovanje. Vendar pa vseeno le oni strokovno spremljajo vašo nosečnost, zato jih prosite za mnenje in ga tudi spoštujte. Poleg zdravnikov pa seveda poslušajte tudi lastno telo. Ne počnite stvari, ki vam ne odgovarjajo, četudi vam jih zdravnik ni odsvetoval

2. Verjetno boste najbolj uživali, če se boste na potovanje odpravili v drugem trimesečju

Med 14. in 27. tednom običajno lahko že pozabite na jutranje slabosti. Hkrati predvideni datum poroda še ni blizu. Če vaša nosečnost lepo poteka, pa verjetno tudi ne bo pravega razloga, da se ne bi odpravili na potovanje v zadnjem trimesečju.

Čez nekaj let bo vaš otrok z zanimanjem zrl v fotografije s svojega prvega velikega potovanja.

3. Večina destinacij je primerna tudi za nosečnice, niso pa vse

Zelo verjetno vam ne bodo odgovarjali prevroči kraji. Če se tja vseeno odpravljate, izberite vsaj hotelsko sobo s klimatsko napravo. Preverite, ali so za izbrano destinacijo priporočljiva ali obvezna dodatna cepljenja. Prav lahko se zgodi, da ta niso primerna za nosečnice, destinacijo pa lahko zato kar črtate s seznama. V širokem loku se izognite tudi lokacijam, kjer obstaja možnost, da se okužite s katero od nalezljivih bolezni, ki lahko prizadenejo plod (npr. zika virus). Če vas mika oditi v višje ležeče kraje, se prav tako posvetujte z zdravnikom.

Morda prenekatere eksotične destinacije res niso najboljša izbira. Evropa pa zveni kot nalašč za zadnje potovanje, preden se družina poveča.

4. Letenje med nosečnostjo je načeloma varno

Vseeno preverite, ali ima letalska družba, s katero nameravate leteti, glede tega kakšne dodatne omejitve. Včasih zahtevajo zdravniško potrdilo, zdravnika pa je tako ali tako v vsakem primeru dobro vprašati za mnenje.

Med potovanjem pijte dovolj vode, na letalu pa večkrat pretegnite noge.

5. Na potovanje se odpravite ustrezno pripravljeni

Poskrbite za ustrezno turistično zavarovanje z asistenco v tujini, za vsak primer imejte pri sebi podatke za stik z lokalnim ginekologom, med prtljago pa naj bodo vsa zdravila in prehranska dopolnila, ki jih morda jemljete. S seboj vzemite tudi vse zdrave navade, ki se jih držite doma; od prehrane do zmerne telesne dejavnosti in dovolj počitka.

6. Zavarujte tudi samo potovanje 

Zavarovanje, ki ga v nosečnosti še toliko bolj potrebujete, je zavarovanje rizika odpovedi turističnega potovanja v tujino. Z njim vam bodo v spominu na nosečnost morda res ostale nosečniške tegobe, ne pa tudi finančna luknja zaradi potovanja, na katero se nikoli niste odpravili.

Ocenite spletne strani

{{title}}

Sklenite zavarovanje ali Pridobite ponudbo

{{claimText}}

{{title}}

Pridobite ponudbo

{{claimText}}

{{title}}

{{zavText}}

{{claimText}}

SKLENITE ZAVAROVANJE OBNOVITE ZAVAROVANJE ali PRIDOBITE PONUDBO

PRIDOBITE PONUDBO

{{zavText}}

{{title}}

{{claimText}}

{{secText}}