29/8 Novinarska konferenca po včerajšnjem incidentu po tekmi z NK Olimpija

»Tekma je končana, športno priznamo poraz, zmaga Olimpije v derbiju je povsem zaslužena. Današnja novinarska konferenca pa je žal namenjena obšportnemu dogajanju, ki je imelo vse prej kot športni pridih.
Najprej izražamo ogorčenje ob fizičnem napadu na predsednika NK Maribor Draga Cotarja, kar je velik škandal. Predsednik je zaradi vnaprej dogovorjenih obveznosti odsoten, zato bi ga ob tej priložnosti opravičil, da ni z nami. Dovolite pa, da vam preberem nekaj njegovih misli, ki bi jih želel deliti z vami:
»Za velikim uspehom, ko je NK Maribor premagal Rangerse, je sledil leden tuš – pa ne zaradi tekme in poraza proti nedeljskemu tekmecu, ampak zaradi dogodkov, ki so sledili, in nad tem, da ljudje iščejo »zgodbe« in krivce tam, kjer jih ni. NK Maribor je preživel že veliko težkih časov, tudi sam sem ga začel voditi prav v enem od takih obdobij, zato vem, da bomo skupaj z igralci, navijači in vodstvom kluba premagali tudi ta dogodek, to črno liso na športni sceni. Nikoli, pa tudi ne v Stožicah, nisem »skoraj« koga povozil, kot se pojavlja komentar »očividca«. Ko smo se počasi premikali v koloni proti izhodu, je neznanec pristopil do mojega vozila, vanj brcnil, nato pa me je še udaril. Toda to je zame lanski sneg. S sodelavci na klubu smo se osredotočili na zgodbo v Evropi, na »3 B-je«, ki prihajajo, in na preostale obveznosti na domačem prizorišču,« je v pisnem stališču poudaril Drago Cotar, predsednik kluba.
Kot dokaz, kaj se je dogajalo, se lahko pregledajo varnostne kamere, ki so zagotovo nameščene v Stožicah. Sporočilo predsednika ob neljubih dogodkih je, da si želi, da bo v prihodnje na stadionu v Ljubljani in ob odhodu z objekta poskrbljeno za boljšo varnost domačih in gostujočih navijačev.
Poudariti želimo, da ne obsojamo NK Olimpija zaradi ravnanja posameznikov, ampak opozarjamo na pomanjkljivo organizacijo nedeljske tekme. Napad na predsednika je najhujši, a ni bil edini primer ogrožanja varnosti predstavnikov NK Maribor. Vsak izmed gledalcev oziroma navijačev, ki so se lahko prosto sprehajali po garažni hiši, je namreč lahko po tekmi nemoteno prišel do avtobusa našega moštva, uradnih oseb kluba in prostorov za izjave. Igralci so morali poslušati grobe žaljivke, vse skupaj je bilo na meji fizičnega incidenta. Skupina domačih navijačev (nekateri tudi s steklenicami v rokah) se je besedno lotila tudi preostalih funkcionarjev, vmes pa jo je predsednik, kot že rečeno, najhuje skupil.
Sicer pa je bilo ogrožanje varnosti v garažni hiši posledica številnih organizacijskih napak s strani NK Olimpija. Vse se je začelo že z odločitvijo domačega kluba, da v sektor navijaške skupine Viole namesti tudi otroke in družinske člane naših nogometašev ter članov strokovnega štaba, kar je v neskladju s pravili Nogometne zveze Slovenije. Hkrati odraža tudi nespoštovanje do kluba, saj smo že v dneh pred tekmo iz NK Maribor opozarjali na to nesprejemljivo odločitev. Na nešteto prošenj s strani našega kluba se predstavniki NK Olimpija niso odzvali in so z obrazložitvijo, da za spremembo razporeditve po tribunah potrebujejo več varnostnikov, vse navijače in goste iz NK Maribor namestili v isti sektor. Res nas zanima, kaj bi iz nasprotnega tabora rekli, če bi njihove družinske člane na tekmi v Ljudskem vrtu poslali v navijaški sektor na severni tribuni? V NK Maribor se trudimo vsako tekmo organizirati po evropskih standardih o varovanju in skušati predvideti vsako zadevo, tudi morda najbolj malenkostno, ki bi lahko privedla do neljubih situacij z ogrožanjem varnosti kogarkoli od uradnih oseb ali gledalcev na stadionu.
Nespoštovanje, ki je po nepotrebnem še dodatno razvnelo strasti, smo spoznali že pred začetkom tekme z neprimernim prikazom na semaforju. Namesto portretov ob imenih naših igralcev so le te predstavili v podobi risanega junaka Kalimera. Na to, da bi zamenjali portrete gostujočih igralcev, v Ljudskem vrtu nikdar ne bi niti pomislili...
Bistvo našega sporočila je opozorilo na pomanjkljivo organizacijo. Da jo je mogoče boljše izpeljati, smo se vsi skupaj že lahko prepričali. Za zgled naj si pri NK Olimpija vzamejo Nogometno zvezo Slovenije, ki na istem objektu organizira reprezentančne tekme, na katerih se nihče ne počuti ogroženega. Pa je stadion poln in s tem možnost, da dogodki uidejo nadzoru, dvakrat večja. Še bolj pa je nenavadno, da ob teh primerjavah lahko ugotovimo, da tovrstnih organizacijskih težav ni bilo niti ob klubskih tekmah na nekdanjem stadionu za Bežigradom…
Seveda ne moremo niti mimo početja naših navijačev. Izgredov, ki ne sodijo na športna prizorišča, ne odobravamo in jih najostreje obsojamo. V komunikaciji z navijači se bomo po najboljših močeh trudili, da se neprijetne zadeve v prihodnje ne bi več dogajale.
Predvsem pa želimo, da naš apel po umiritvi strasti doseže namen. Ne dovoljujemo povračilnih ukrepov, radi bi pozvali naše navijače, da se ob prihodnjih medsebojnih tekmah pokažejo v boljši luči, kot so jo posamezniki s svojim početjem zdaj vrgli na navijače Olimpije.
Za nas je s tem zgodba o nedeljskem derbiju zaključena. Osredotočeni smo na naslednje obveznosti, ki nas čakajo v državnem prvenstvu, pokalnem tekmovanju in seveda v ligi Europa. Teh ni malo, so obvezujoče, a bomo dokazali, kaj hočemo, znamo in zmoremo.«

ZADNJE NOVICE

31. 5. 2022   9.12

Nova priložnost za varčevanje

Nova priložnost za varčevanje …

Preberi več

30. 5. 2022   16.03

Nova priložnost za varčevanje

Spoznajte  novo priložnost za varčevanje, ki jo imate v okviru naložbenega življenjskega zavarovanja, na katerem so izbrani izključno Sava Infond skladi. …

Preberi več

Ocenite spletne strani

{{title}}

Sklenite zavarovanje ali Pridobite ponudbo

{{claimText}}

{{title}}

Pridobite ponudbo

{{claimText}}

{{title}}

{{zavText}}

{{claimText}}

SKLENITE ZAVAROVANJE OBNOVITE ZAVAROVANJE ali PRIDOBITE PONUDBO

PRIDOBITE PONUDBO

{{zavText}}

{{title}}

{{claimText}}

{{secText}}