7 nasvetov za varnejše solo počitnice

Si že od nekdaj želiš obiskati Van Goghov muzej v Amsterdamu, uživati v dih jemajočih razgledih ob vznožju Himalaje ali preprosto opazovati modrino neba na enem od tihomorskih otokov, vendar ni nikogar, ki bi se ti pridružil na tvojem popotovanju? Ali pa imaš morda preprosto željo skočiti iz cone udobja in preveriti, kako se tam zunaj znajdeš brez gotovosti, da se lahko zanašaš na drugega?

V vsakem primeru je solo potovanje zanimiva izkušnja, ki širi obzorja duha in obeta povsem drugačne dogodivščine od skupinskih potovanj. Ob neštetih prednostih samostojnih potepanj po svetu strahovi hitro zbledijo. Vendar pa dodatna previdnost na takšnem potovanju v tujini ne bo odveč. Brez prijateljev, ki ti ščitijo hrbet, si namreč lahko kaj hitro pred izzivi, ki jih ne reši niti turistično zavarovanje.

Zbrali smo nekaj nasvetov za varno in brezskrbno solo potovanje, ki ti znajo priti prav.

Na potovanje se dobro pripravi in hkrati zaupaj intuiciji 

Več informacij imaš, težje te kdo prinese naokrog, zato je super, če potovanje dobro načrtuješ, pri čemer si lahko pomagaš na primer z vodiči Lonely Planet, ki so polni nasvetov, ki pridejo prav. Če veš, kako dolgo naj bi trajala pot s taksijem od točke A do B in koliko naj bi stala, bo ocena, ali te taksist želi prevarati, lažja. Če njegovi odgovori močno odstopajo od informacij, ki jih imaš, nikar ne prisedi, ampak izberi drug taksi.

Nauči se reči ne 

Na potovanjih je zelo dobro poznati nekaj osnovnih besednih zvez v lokalnem jeziku. Domačinom je to všeč in kaj hitro lahko prideš do kakšnega super namiga, kako nadaljevati potovanje na tujem. Ob besedah "hvala, prosim, živijo, na svidenje ..." pa si je dobro zapomniti tudi, kako se v lokalnem jeziku reče "ne, hvala". Frazo brez slabe vesti uporabi vsakič, ko ti je pozornost neznancev odveč in začutiš, da bi lahko prestopili mejo.

Vedno naj nekdo ve, kje se nahajaš 

V sodobnem času neomejenih internetnih dostopov med potovanjem ostani v stiku z domačimi. Naj bo vsaj nekdo od tvojih bližnjih obveščen o poteku tvojega potovanja. Sporoči, kje bivaš, kje se giblješ, katere znamenitosti nameravaš obiskati in kam predvidevaš, da te bo pot zanesla v nadaljevanju. Sporoči jim, kako lahko vzpostavijo stik s teboj, oziroma kje naj te iščejo, če se ne javiš.

Namišljeni prijatelji so lahko v pomoč :-)

Lagati ni lepo, a je, ko gre za tvojo varnost, več kot dovoljeno. Kadar se v družbi neznancev počutiš neprijetno, ti lahko pride prav katera od belih laži. Izmisli si, da potuješ v skupini, da te v hotelu čaka partner, ali pa da ravno hitiš na zmenek s prijateljico.

Pomembne telefonske številke imej vedno pri roki 

Preden odpotuješ, si priskrbi pomembne telefonske številke v državi, v katero potuješ. Če bo slučajno treba poklicati policijo, reševalce, zdravnika, ti bo dejstvo, da imaš telefonsko številko pri roki, v paniki še kako olajšalo situacijo.

Poskrbi, da ne izstopaš preveč

Ne obnašaj se kot tipičen turist z zemljevidom v rokah in fotoaparatom okrog vratu. Oblači se s skladno s kulturo okolja, v katerem se nahajate, to znajo namreč domačini v bolj kulturno strogih deželah izjemno ceniti.

Dodatno brezskrbnost si zagotovi z ustreznim turističnim zavarovanjem

Ko potujemo sami, je še toliko pomembneje, da smo dobro pripravljeni na slučaje, ko ne gre vse po načrtih. V takšnih primerih je dobro imeti za seboj ekipo ljudi, ki ti nudijo asistenco v tujini. Pa naj gre za izgubo prtljage pri poletu, zdravstveno oskrbo, nepričakovano vrnitev domov, super je, ko lahko pokličeš in se 24/7 obrneš po pomoč. Namig: zavarovanje si lahko urediš tudi dan pred odhodom na pot.

"Samostojna potovanja bogatijo duha z nepozabnimi doživetji in iskrivimi spoznanji, ki so nepogrešljiva popotnica za življenje."

Zato se pogumno podaj tej neverjetni življenjski izkušnji naproti! Nikoli sami na potovanju ...

 

 

 

 

 

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Potrebujete našo pomoč? Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

SPLETNI KLIC KLEPET E-POŠTA

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Z januarjem so se spremenila imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ