Kdaj se odpraviti na kateri konec sveta?

Vsi, ki sanjamo o obisku Indije, dobro vemo, da bo sila neprijetno, če se tja odpravimo v času monsuna. Vremenske razmere drugod po svetu morda niso tako drastične, vendar pa tudi za druge destinacije velja, da so v nekaterih letnih časih za obisk bistveno prijetnejše kot v drugih.

Vreme je sicer sila nepredvidljivo in prijetnih sončnih dni si ne moremo zagotoviti. Vsi se zagotovo spominjamo avgustovskih dni, ko nas je namesto visokih temperatur na morju grel pulover, pa oktobrskega sonca, ki je bilo presenetljivo toplo in nas je navdihnilo za skok v jadransko morje.

Vseeno pa je verjetnost, da bomo naleteli na vremenske neprijetnosti, manjša, če se držimo splošnih priporočil.

Zato smo za navdih, kam v katerem letnem času, pripravili kratek pregled vremenskih razmer v tistih krajih sveta, kjer se vreme tekom leta zelo spreminja in je v določenih letnih časih zelo neprijetno.

Kdaj v Azijo?

  • Vas mikajo rajske plaže Balija ali edinstveno popotovanje po Tajski? Potem upoštevajte, da v jugozahodni Aziji prevladuje tropsko podnebje z veliko dežja. Zato obiščite Tajsko v času hladnejšega in bolj suhega vremena med novembrom in začetkom aprila. Na Baliju traja glavna sezona od julija do avgusta. Gneči in dragim letalskim vozovnicam pa se lahko izognete tako, da se tja odpravite kakšen mesec prej ali kasneje.
  • Podnebje v južni Aziji je tropsko, toplo in vlažno, z obdobji monsuna in hladnejšimi zimami. Zato je najprimernejši čas za obisk Indije med oktobrom in marcem. Na trekingu po Nepalu pa bodo razgledi najlepši oktobra in novembra, ko prevladuje suho vreme.

Deževno obdobje? Ne, hvala!

Kdaj v srednjo in južno Ameriko?

  • V centralnem delu Amerike je podnebje vroče in vlažno. Večino leta piko na i dodajo še močne padavine s tropskimi nevihtami. Da bi se jim izognili, se v ta del sveta odpravite med januarjem in aprilom.
  • Na Karibe se nikar ne odpravite septembra in oktobra. Dež v tem obdobju sploh ni najbolj zoprna neprilika, saj je to čas, ko območju pretijo hurikani, ki jih zagotovo nočete doživeti. Idealna meseca za obisk sta februar in marec, na nekaterih otokih pa lepo vreme traja še dodaten mesec ali dva.

Karibi (ni)so vedno dobra ideja!

  • Podnebje južne Amerike je sila raznoliko. Ko je na severu zima, je na jugu poletje. Na sever kontinenta (v Kolumbijo in Venezuelo) se odpravite med decembrom in aprilom, v brazilski Rio de Janeiro pa med junijem in septembrom. Čile in Argentina imata sila raznoliko podnebje, zato je najbolj primeren čas za obisk odvisen od tega, v katere konce teh držav se odpravljate.

Majhna tveganja, cenejše potovanje

Če vas majhna tveganja ne vržejo iz tira, se včasih splača odpraviti na drug konec sveta tik pred glavno sezono ali pa tik po njej. Vremenske nevšečnosti se takrat načeloma še ne začnejo, izognete pa se lahko pretirani gneči in visokim cenam turističnih uslug. Tudi letalske karte so takrat pogosto bistveno cenejše.

Poleg vremena pa jo včasih zagodejo tudi letalski prevozniki. Statistično gledano so sicer najbolj varen način potovanja, zato je strah, ki ga imamo pred letenjem, težko racionalno utemeljiti. Realnejši je strah pred zamudami in izgubljeno prtljago.

Kje je moja prtljaga?

Nekateri med njimi zamujajo pogosteje kot drugi, prav tako so manj uspešni v upravljanju prtljage. Še pred nakupom letalske vozovnice lahko preverite nekatere ključne podatke o izbranem letalskem prevozniku. Preverite oceno, ki so jim jo namenili potniki, ter pogostost zamud in njihovo povprečno dolžino. Za vsak slučaj pa preberite še Katarinino in Rokovo izkušnjo z izgubljeno prtljago in njune nasvete, kako ravnate, če se to zgodi tudi vam.

Če potujete z letalom, temu prilagodite tudi izbiro turističnega zavarovanja. V Zavarovalnici Sava smo za vse, ki na dopust letite, pripravili paketa Turističnega zavarovanja z asistenco v tujini Razširjeni in Razširjeni+, ki vključujeta:

  • vrnitev nujnih stroškov, povezanih z izgubo prtljage pri poletu in
  • vrnitev nujnih stroškov v primeru zamude leta.

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Potrebujete našo pomoč? Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

SPLETNI KLIC KLEPET E-POŠTA

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Z januarjem so se spremenila imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ