Sava Dolinka in njena okolica

Zgornji tok Save Dolinke zaznamujejo gore in smaragdna barva reke, ki na plano priteče v magičnih Zelencih. S prvo letošnjo Malo avanturo je Marin Medak raziskoval Savo Dolinko in njeno okolico.

Prehodil je Naravni rezervat Male Pišnice, s kolesom šel od Zelencev dolvodno mimo Martuljških slapov in Mojstrane, za konec pa se je z mini raftom spustil še po sami Savi Dolinki.

Mala Pišnica 

Jezero Jasna je ikona Kranjske Gore. Ob njem tečeta dva potoka, Pišnica in Mala Pišnica, ki sta prava dragulja. Sicer si je težko predstavljati, a sta še bolj kristalno čista kot Soča. Odločitev, da se prvi dan avanture odpravim na raziskovanje doline Male Pišnice, ni bila težka. Odločitev me ni pustila ravnodušnega.

V dolino Male Pišnice je nekoč vodila dobro označena in urejena pot, ki pa žal zadnja leta propada. Kljub temu je dobršen del poti normalno prehoden.

Pohod se začne tik pred jezerom Jasna ob hidroelektrarni. Gozdna potka vodi ob bregu in po nekaj sto metrih zavije v dolino Male Pišnice. Od tod naprej gre “prosto po Prešernu”. Vse dokler se dolina toliko ne zoži, da ni več mogoče iti naprej po ali ob strugi.

Pri tisti točki je treba najti potko na levem bregu (desnem, če se hodi navzgor), ki zavije strmo v breg in se po dolgem ovinku znova spusti do reke. Priložena GPS sled bo pomagala pri navigaciji.

Navodila za pot.

Pot sem zaključil blizu razcepa poti na Ciprnik. Od izhodišča in nazaj sem s postanki potreboval dobre tri ure. Pot je večinoma nezahtevna, le na odseku, kjer zavije v breg in naredi ovinek, je pot izpostavljena, strma in je potrebna previdnost. Brez prave obutve prehod ni mogoč.

V tolmunih Male Pišnice se je mogoče kopati. Le pripravljeni bodite na izredno hladno vodo. Tudi v najhujših vročini temperatura vode ne preseže 10 stopinj Celzija.

Vode ob Mali Pišnici ne manjka, a kljub temu ni najbolj pametno piti vodo iz potoka. Verjetnost je sicer izredno majhna, a lahko je v zgodnjem toku potoka kakšna mrtva žival, ki zastrupi vodo.

Za konec priporočam okrepčilo ob Jasni s čudovitim pogledom na gore in jezero.

Slap Peričnik

Ena najbolj urejenih kolesarskih poti v Sloveniji je Kolesarska pot Jureta Robiča. Poteka vse od Belopeških jezer do Mojstrane. Drugi dan sem se tako odpravil ob Savi Dolinki in prekolesaril del njene trase od Zelencev do slapa Peričnik.

Pot

Zelenci – Kranjska Gora – Gozd Martuljek – Mojstrana – Koča pri Peričniku – slap Peričnik

Kolesarska pot je zelo položna in primerna za začetnike. Je zelo dobro označena in skoraj ni mogoče zaiti z nje. Ob poletnih koncih tedna je lahko gneča, a je dovolj prostora za vse. Velik del poti poteka v senci dreves.

Pešpot od Koče pri Peričniku do slapa Peričnik je sicer strma, a urejena in kar je najpomembnejše, kratka. Tudi tisti počasni jo lahko prehodijo v 15 minutah.

Dolžina celotne poti: 45 kilometrov (22,5 kilometrov v eno smer).

Pri Zelencih sta dve točki, kjer se lahko pride čisto do vode. Ena je najbolj znana z razglednim stolpom, druga pa je nekaj sto metrov dolvodno na koordinatah 46.492461, 13.742281. Tam se lahko sprehodimo čez most in vidimo celotno močvirje ter strugo še čisto majhne Save Dolinke.

Pri slapu Peričnik se je vredno povzpeti tudi do drugega slapu, ki je nad glavnim. Je sicer manjši (ima padec “zgolj” 16 metrov), a je tudi izredno lep.

Nujno se je sprehoditi pod slapom. To izkušnjo omogoča le nekaj slapov na celem svetu.

Za to kolesarsko pot je lahko dovolj tudi mestno kolo, še boljše pa je treking. Pot je asfaltirana in zelo dobro urejena.

Veslanje po Savi Dolinki

Najbolj znana destinacija za rafting v Sloveniji je zagotovo Soča. Kar mi pri Soči ni všeč, je dejstvo da se vsaj med glavno sezono na in ob njej tre ljudi, prav tako pa ni ravno enostavno dostopna z večine predelov naše države. Sava Dolinka je bližje in je še manj raziskana. Velika verjetnost je, da na reki ne srečaš nikogar drugega.

Zgodnji tok Save Dolinke ima premalo vode in na njem ni mogoče veslati. Šele po hidroelektrarni Moste, ko se v Savo Dolinko izlije Radovna, je vode za veslanje dovolj. Prosto plovna je do hidroelektrarna Mavčiče pod Trbojskim jezerom.

Najbolj zanimiv del je med pritokom Radovne in do sotočja Save Bohinjke in Save Dolinke v Radovljici. Z vmesnimi postanki je veslanja za približno dve uri.

Na začetku v kraju Piškovca je hidroelektrarna Zasip. Vpisana je v register kulturne dediščine in splača se pokukati tudi v notranjost.

Če na sotočju Save Bohinjke in Save Dolinke daš roke v vodo, začutiš, da je Bohinjka veliko toplejša od Dolinke. V srednjem delu so na bregovih dobro vidne usedline gline.

Reka je večinoma varna, a obstaja nekaj brzic, na katerih je potrebno biti previden. Tudi na Savi so že bile smrtne žrtve. Zato priporočam, da se na veslanje odpravite v organizirani skupini pod vodstvom lokalnega vodiča. 

 

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Raziskovanje Lonjskega polja

09.07.2024 Marin Medak

Post image

Po poteh slovenske obale

07.07.2024 Marin Medak

Post image

Mala avantura po Vipavski dolini

04.07.2024 Marin Medak

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE