Po poteh slovenske obale

Na novo avanturo se je Marin Medak odpravil na slovensko obalo. Tokrat ni bil sam, ampak so se mu prvi dan pridružili tudi otroci iz Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča. Skupaj so v Fiesi supali in se kopali.

Naslednji dan je kolesaril po zaledju Istre ob reki Dragonji in se povzpel na nekaj vasi na vrhu hribov. Zadnji dan pa je s kajakom povezal dvoje solin, Sočeveljske in Strunjanske. Sol je v preteklosti igrala zelo pomembno vlogo v teh krajih, danes pa so soline biseri naše obmorske kulturne dediščine.


 

Kolesarska pot po zaledju 

Tako kot sem bil presenečen, kako gričevnato je Goričko, sem presenečen vedno, ko se s kolesom odpravim po zaledju Obale. Toliko kratkih in strmih vzponov, na katerih spustim dušo, a jo hkrati napolnim s čudovitimi razgledi.


 

Trasa

Fiesa - Malija - Padna - Koštabona - Boršt - Gračišče - Kubed - Hrastovlje - Marezige - Pomjan - Šmarje - Gažon - Šared - Strunjan - Fiesa

Skupaj 82 kilometrov in 1900 metrov vzponov. Pot pelje večinoma po stranskih cestah, ki niso prometne. Deloma je na makadamu, tako da je boljša izbira treking ali gravel kolo. Pot ima nekaj strmih vzponov, ki niso priporočljivi v poletni vročini.

Zanimivosti na poti ali v bližini:

  • Vaška jedra v Koštaboni in Padni
  • Cerkev svete Trojice s taborom v Hrastovljah
  • Tolmun Rokave
  • Slap Veli Vir
  • Spodmoli Veli Badin

Veslanje med solinami

Piran, Izola in Koper so bila skozi zgodovino pomembna mesta. Že v času Beneške republike so buhtela z življenjem in bogastvom. Eden od glavnih virov bogastva je bila sol. Za zadnji dan Male avanture sem tako z morskim kajakom povezal dvoje solin - manjše Strunjanske in večje Sečoveljske.


 

Ruta 

Fiesa  - Strunjan - Piran - Bernardin - Seča - Sečovlje - Kanal Dragonje - Bernardin - Piran - Fiesa

Pot je dolga 20 kilometrov, kar znese približno štiri ure veslanja. Slovensko morje je precej prometno in je zato pri veslanju potrebna pozornost.


 

Soline so stare več kot 700 let, a so zelo verjetno na tem območju sol pridelovali že Rimljani. Predvsem v času Beneške republike je bila sol izjemnega gospodarskega pomena in Benetke so imele v večjem delu Jadranskega morja nad njo monopol. Pomembna je bila predvsem zaradi konzerviranje hrane, uporabljala pa se je tudi pri proizvodnji smodnika.


 

Zanimivosti na poti ali v bližini:

  • Piranska Punta in mandrač
  • Cerkev svetega Jurija
  • Kanal Dragonje do mostu v Sečovljah
  • Jernejev kanal
  • Mesečev zaliv

Navodila za pot.

 

 

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Sava Dolinka in njena okolica

10.07.2024 Marin Medak

Post image

Raziskovanje Lonjskega polja

09.07.2024 Marin Medak

Post image

Mala avantura po Vipavski dolini

04.07.2024 Marin Medak

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE