INTERVJU | Predstave, v katerih so glavni akterji otroci, so zakon!


 

Plesna pedagoginja Jana Kovač Valdés je režiserka in koreografinja letošnje plesne predstave Predani korakom “Modri in rumeni”. Z Jano smo se pogovarjali v času delavnic in priprav na predstavo, ki bo v Poletnem gledališču Križank v ponedeljek, 28. avgusta, ob 18. uri.

Vstopnice za predstavo so brezplačne, prevzeti pa jih je mogoče na blagajni Križank od ponedeljka do petka med 10. in 20. uro, v soboto med 10. in 14. uro ali eno uro pred začetkom prireditve.

Letos pri projektu Predani korakom sodelujete prvič. Kako je biti del tega projekta?

Najprej naj se zahvalim odgovornim za zaupanje, ki so ga izkazali, in me k projektu povabili. Kljub dolgoletnim izkušnjam v ustvarjanju plesnih predstav z otroki čutim veliko odgovornost pri tako plemenitem delu, saj z gibalno oviranimi otroki nisem delala še nikoli. Sem pa prepričana, da bom v njih našla iskrivost, ki jo ima vsak otrok, in da se bomo lepo povezali in ustvarili predstavo s plemenitim sporočilom.

Kakšno sporočilo ima letošnja predstava, ki nosi naslov "Modri in rumeni"?

Naj bomo modri, rumeni, rdeči ali pisani, bodimo prijatelji, živimo v sožitju, spoštujmo drug drugega, upoštevajmo mnenja drugih in ponosno stojmo za svojimi prepričanji. Zeleno povezujemo z ljubeznijo, optimizmom in veseljem. Zato, modri in rumeni, za vedno smo zeleni.

Od kje črpate navdih za koreografijo letošnje predstave?

Izhodišče navdiha izvira iz slikanice Mali Modri in mali Rumeni, Lea Lionnia. A predstava ni plesna dramatizacija slikanice, je le vir, iz katerega črpamo življenjske resnice o prijateljstvu, odnosih med nami, sožitju in sprejemanju drugih, ne glede na njihov videz, vedenje in take ali drugačne ovire.

Kot plesna pedagoginja imate veliko izkušenj z delom z otroki. Kaj je po vašem mnenju največji izziv plesne delavnice v sklopu projekta Predani korakom?

Meni največji izziv je postaviti predstavo, v kateri sodelujejo otroci. Ne glede na to, ali imajo plesne izkušnje ali ne, in so celo na invalidskem vozičku. To je tisto, kar me v trenutku, ko še nismo stopili v plesno dvorano, vznemirja, sem pa prepričana, da moramo samo začeti z raziskovanjem gibalnega materiala, tako za tiste na dveh nogah, kot tiste na dveh kolesih, pa bodo vzniknile ideje in nam dale poleta. In glavni akterji bodo otroci.

V delavnico, ki jo letos obiskujejo otroci med 9 in 14 letom starosti, je vključen tudi pianist Joži Šalej. Kako ste prišli na idejo, da bi otroke v živo spremljal na klavirju?

Jožija prej nisem poznala, sem pa slišala, da je super glasbenik, z veliko izkušnjami v gledališču in še pedagog. Zato sem vesela, da je brez zadržkov privolil v sodelovanje. Klavir na odru bo krasen scenski element, ki bo pod Jožijevimi prsti pričaral vzdušje, ki ga bomo potrebovali za predstavo. K tako plemenitemu projektu je velikodušno pristopila tudi igralka Lutkovnega gledališča Maja Kunšič, ki bo pripovedovalka zgodbe, tekst za song pa nam je napisal Jani Kovačič. Sploh je ekipa krasna, naj omenim še mojo dragoceno svetovalko Ivano Djilas, scenografinjo Saro Slivnik in kostumografinjo Mojco Anželj Tomažič.

Kakšno vzdušje vlada med otroki v prvih dneh skupnih plesnih delavnic?

Kljub temu, da se nekateri med seboj ne poznajo, sem po prvem srečanju zelo zadovoljna. Začutila sem njihovo pozitivno naravnanost in željo po sodelovanju. Prepričana sem, da se bodo med njimi spletle prijateljske vezi. Za otroke brez gibalnih ovir je to dragocena izkušnja in priložnost, da spoznajo, da v življenju nič ni samo po sebi umevno in da moramo znati ceniti to, kar imamo.

Imajo otroci pred velikim odrom ljubljanskih Križank kaj treme? Kaj pa vi?

Trema zagotovo bo in prav je tako. Mora pa biti tista prava, ki te ne duši ampak daje poleta. Tako pri otrocih, kot pri meni. Otrokom vedno rečem, da je trema pokazatelj tvoje odgovornosti do gledalcev in prepričana sem, da bodo otroci, ko stopijo na oder samo še uživali. No, jaz bom pa še nervozna, saj moram glede na kratek čas, ki ga imamo za študij predstave, misliti še na vse ostalo, da se izide, kot smo predvidevali. Pa tudi, če se kaj zalomi, nič dramatičnega … pomembno je, da se znamo iz zadrege izvleči in kaj malega tudi improvizirati.

Zaključna predstava bo na sporedu v ponedeljek, 28. 8., ob 18. uri. Kako bi ljudi povabili na ogled predstave?

Predstave, v katerih so glavni akterji otroci, so zakon. Vabljeni na eno takih, ki bo v ponedeljek, 28. avgusta 2023, ob 18. uri, v Poletnem gledališču Križank. Natrosili nam bodo nekaj življenjskih resnic in nam postavili ogledalo. Ni pomembno, kakšne barve si, kako razmišljajo drugi, v katero skupino spadaš, koliko si pomemben v družbi, pomembno je, da spoštuješ drugega, da si z njim v sožitju, da upoštevaš njegove kvalitete in da se razumeš z njim. Zato: Modri in Rumeni, skupaj smo Zeleni.

{ srce-za-svet link fix }

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE