Dobrega počutja in zdravja tudi na potovanju

Počitniška potepanja v tujini lahko pričarajo najlepše trenutke in nepozabne spomine, včasih pa presenetijo tudi z manj prijetnimi izzivi. Manjša nihanja v počutju so lahko posledica večje časovne razlike, drugačne prehrane in podnebja. Kadar pa se zdravstveno stanje zares poslabša, je seveda smiselno, da obiščemo zdravnika.

Sejšeli so sanjski, vendar pa je vsaka velika sprememba v vremenu za naše telo najprej šok.

Priprave na potovanje

Verjetnost, da bi šlo na potovanju kaj narobe, lahko zmanjšate z ustrezno pripravo. Zato še pred potjo:

  • pripravite ustrezno »popotniško prvo pomoč«,
  • pozanimajte se, katera cepljenja so obvezna ali priporočljiva za državo, v katero se odpravljate, in
  • sklenite Turistično zavarovanje z asistenco v tujini.

Kako naj pripravim prvo pomoč?

Svojo popotniško lekarno pripravite po posvetu z zdravnikom. Vaš osebni zdravnik vam bo svetoval, kaj vzeti s sabo glede na vaše zdravstveno stanje. Poleg tega v njej ne sme manjkati osnovna oprema, kot so povoji, obveze, razkužilo.

Ne pozabite na tablete proti zaprtju in driski. Če se odpravljate v manj razvite kraje, pridejo prav tudi tablete za čiščenje vode in sredstva za nadomeščanje izgubljenih snovi v telesu. Če potujete na območje, kjer je pogosta malarija, nikakor ne pozabite tudi na zaščito proti bolezni in komarjem. Nasvet, kaj je smiselno vzeti s sabo v kateri konec sveta, boste dobili v »potovalni ambulanti«.

Pomembno: dodatnim zapletom ob pregledu na meji se izognite tako, da so zdravila zaprta, v originalni embalaži, pri sebi pa imejte spremno pismo zdravnika v angleškem jeziku.

Ali naj se pred potovanjem cepim proti kateri od nalezljivih bolezni? Proti katerim boleznim naj se cepim?

Če se odpravljate na primer na sosednjo Hrvaško, o dodatnih cepljenjih načeloma ni smiselno razmišljati. Prav nasprotno pa velja, če se odpravljate v dežele, kjer so nekatere nevarne bolezni bistveno pogostejše kot pri nas. Nekatera cepljenja so obvezna, spet druga priporočljiva. Če je cepljenje obvezno, to pomeni, da vas v državo brez potrdila o cepljenju morda sploh ne bodo spustili. Spet druga cepljenja so le priporočena. Pozanimajte se, ali je za območje, ki ga nameravate obiskati, priporočljivo cepljenje proti hepatitisu A in B, tifusu, steklini.

Če veliko potujete po različnih koncih sveta, zagotovo že imate knjižico o cepljenju.

Več informacij o cepljenjih, pa tudi seznam ambulant, kjer lahko cepljenje opravite, boste našli na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kakšno Turistično zavarovanje z asistenco v tujini naj izberem?

Pred odhodom sklenite ustrezno Turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Izbiro zavarovanja prilagodite svojim potovalnim navadam, destinaciji, tveganju. Najprej razmislite, kako pogosto boste potovali. Če ste pogosto v tujini, se namesto za kratkoročno, odločite za zavarovanje, ki velja eno leto. Sledi odločitev o izbiri paketa. Preglejte tabelo kritij in ocenite, kakšen paket je smiselno izbrati.

Ko se odpravite na potovanje, vzemite zavarovalno polico s sabo. Številko in datum veljavnosti zavarovalne police za vsak slučaj shranite še kam, da bosta vedno pri roki.

Na potovanju

Ko ste enkrat na potovanju, si najprej vzemite čas, da se v miru privadite novemu okolju. Ne pozabite, da so počitnice namenjene sprostitvi. Premagovanje časovne razlike ali privajanje na drugačno podnebje bo težje, če boste vse od prihoda v stalnem pogonu, z do zadnje sekunde zapolnjenim urnikom. Časa za raziskovanje bo dovolj, ko bo začetni kulturni in siceršnji šok za vami.

Ves čas potovanja se držite nekaterih osnovnih pravil in se tako izognite nepotrebnih zapletom:

  • »Skuhaj, speci, olupi ali ne jej«

Vsak izkušen popotnik vam bo povedal, da je pri prehranjevanju potrebne nekaj previdnosti. Jejte hrano, ki je ravnokar bila primerno temperaturno obdelana ali jo lahko olupite. Ostalim živilom se izogibajte.

Azija slovi po odlični ulični hrani. Vendar se zanjo odločite le, kadar je bila kuhana ali pečena pred vašimi očmi.

  • Čiste roke, dobro počutje

Vaš zvesti sopotnik naj bo razkužilo za roke. Uporabljajte ga pogosto, vsekakor pa pred jedjo.

  • Ko se vendarle zgodi

Ob manjših težavah si pomagajte s potovalno prvo pomočjo, ki jo imate s sabo. Če so težave resnejše, pa ne odlašajte z obiskom zdravnika.

  • Ko je potrebno do zdravnika

Če zbolite ali pride do nezgode, pokličite v asistenčni center takoj, ko bo to mogoče. Na voljo smo 24 ur na dan, vse dni v letu. Operaterju poleg osnovnih podatkov sporočite številko in datum veljavnosti zavarovalne police.

Prosili vas bomo za informacije o tem, kje se nahajate (točen naslov) in na katero telefonsko številko vas lahko dobimo, kaj je narobe in kakšno pomoč bi želeli. Napotili vas bomo v ustrezno zdravstveno ustanovo ali pa organizirali obisk zdravnika v vaši hotelski sobi ali apartmaju.

Informacije o obveznih in priporočenih cepljenjih so povzete s spletne strani Slovenskega zdravniškega društva Zdravi na pot, kjer boste našli veliko koristnih informacij.

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE