Varne in brezskrbne zimske počitnice

Tudi vi že komaj čakate zimske počitnice? Če se boste na smučanje ali pa morda v malce toplejše kraje odpravili z avtom, z vami delimo nekaj nasvetov, kako varno prispeti na cilj in seveda nazaj domov. V novi svetovalni rubriki, ki jo priipravljamo skupaj z AMZS, svetuje Tomaž Farčnik, AMZS inštruktor varne vožnje.

Priprava na pot

Da bo vaše potovanje potekalo brez zapletov, pripravite načrt:

  • kdaj boste odšli na pot,
  • katere dokumente potrebujete (preverite, ali jim morda ni potekla veljavnost)
  • preverite aktualne prometne in potovalne informacije, še zlasti v povezavi z epidemijo covida-19.

Vse to in še marsikateri koristen napotek za državo, v katero potujete, najdete na spletni strani amzs.si.

S tako naloženo opremo se bo pot prehitro končala.

S tako naloženo opremo se bo pot prehitro končala.

Priprava vozila

Osnova varne vožnje je tehnično brezhibno vozilo, zato preden se odpravite na pot, preverite, v kakšnem stanju je.

Pnevmatike

Letošnja zima je bila že decembra radodarna s snegom, pa tudi mraza ni manjkalo, zato so na vaših avtomobilih zagotovo zimske ali vsaj celoletne pnevmatike. Če od menjave niste preverili tlaka v pnevmatikah, to vsekakor storite pred odhodom na počitnice. Še zlasti, če bo v vozilu več oseb in več prtljage v prtljažniku ali strešnem kovčku, je treba temu prilagoditi tudi tlak v pnevmatikah. Te morajo imeti tudi zadostno globino profila – svetujemo vsaj 4 mm.

Prilagoditev načina vožnje

Sicer pa tudi pnevmatike niso vsemogočne oziroma ne morejo premagati fizikalnih zakonitostih, zato naj velja, da svojo vožnjo prilagajajte voznim razmeram. V slabem vremenu ali na poledeneli oziroma zasneženi cesti je osnovno pravilo zmanjšanje hitrosti, saj si na ta način zagotovite več manevrskega prostora za reševanje morebitnih kritičnih situacij.

Svetila in ostale pomembne »malenkosti«

Pred odhodom na pot preverite, ali vsa svetila delujejo, kakšno je stanje brisalcev in dolijte tekočino za čiščenje stekel. Ker se v zimskem obdobju umazanija hitreje nabira na steklenih površinah, vključno s svetili, je treba skrbeti tudi za njihovo čistočo. Če že ne pogosteje, luči in stekla očistite na bencinskem servisu ob točenju goriva.

Varen prevoz prtljage in smučarske opreme

Pri nalaganju prtljage in smučarske opreme svetujemo, naj bodo težji predmeti spodaj – če je le mogoče tako, da so naslonjeni na hrbtišče sedeža in ustrezno pritrjeni. Nezavarovan tovor lahko namreč ob trku, sunkovitem zaviranju ali prevračanju povzroči hude telesne poškodbe potnikov ali celo njihovo smrt.

Tudi pri nalaganju opreme v strešne kovčke je zelo dobrodošlo, da je ta pritrjena, kar onemogoči njeno premikanje. Strešni kovček moramo tudi dobro zavarovati, da se nam med vožnjo ne odpre.  

Kako primerno naložiti smučarsko opremo v avto, svetujemo tukaj.

zwGUkvGWT_w

Kako opremo naložiti v strešne kovčke, da bo vožnja varna?

rkzaVMNvSDk

Največ lahko naredimo sami!

Seveda pa je na koncu največ odvisno od samega voznika. Da alkohol ali druge prepovedane substance ne sodijo v promet, je že dolgo znano. Prav tako vemo, kaj pomeni uporaba varnostnega pasu. Opozarjamo, da podatki o nesrečah, tudi tistih z najhujšim izidom, kažejo, da se še vedno precej voznikov in potnikov v vozilu ne priveže. Zato vam svetujemo, da varnostni pas in pri manjših otrocih otroški varnostni sedež pravilno in dosledno uporabljate na vseh poteh.

Še posebej pri daljših vožnjah v zahtevnih razmerah bodite pozorni na znake utrujenosti. Saj poznate tisti občutek, ko se kmalu po službi ali po (pre)kratki noči premalo naspani odpravimo na (daljšo) pot. Ali ko se po celodnevnem smučanju ali drugih zimskih aktivnostih pri nizkih temperaturah usedemo v prijetno ogreto vozilo, sopotniki pa kmalu zadremajo ... Če zadremajo oni, ni prav nič narobe. Če pa zadrema voznik ... Edino učinkovito sredstvo proti utrujenosti je počitek. Varno se ustavite na primernem mestu in zadremajte za deset, dvajset minut. Vsekakor je bolje priti na cilj nekoliko kasneje kot nikoli.

Se odpravljate v tujino ali na smučišča v Italiji?

Ste vedeli, da za smučanje v Italiji potrebujete zavarovanje odgovornosti do tretje osebe? Sporočamo vam dobro novico. Lahko da ga že imate. Če imate pri naši zavarovalnici sklenjeno zavarovanje opreme v okviru Premoženjskega zavarovanja DOM, ste za to že poskrbeli. Zavarovanje nudi v primeru neljubega dogodka kritje do višine 100 tisoč evrov. Za nakup smučarske karte na italijanskem smučišču boste morali priložiti potrdilo, ki vam ga izdamo v naših poslovalnicah, lahko pa se obrnete tudi na svojega zastopnika.

Če se odpravljate v tujino, vam svetujemo, da poleg opreme in ostale prtljage spakirate tudi svoje Turistično zavarovanje z asistenco v tujini! Z njim vam zagotovljamo 24-urna pomoč vse dni v letu v slovenskem jeziku, vsebuje pa tudi kritje v primeru da zbolite za koronavirusno boleznijo. Zavarovanje lahko 15 % ugodneje sklenete na spletu, sicer pa v katerikoli poslovalnici Zavarovalnice Sava ali pri svojem zastopniku.

Želimo vam srečno na poti in obilo zimskih užitkov!

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE