Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?

Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja spremenila razmišljanje in se danes, pri svojih 72 letih in s sladkorno boleznijo, podaja v raziskovanje sveta še pogumneje od mene.

Zakaj pišem o njej? Ker je zame zgled, takšnim in drugačnim okoliščinam namreč ne smemo pustiti, da nas preveč omejujejo. Ko potujemo, svojih kroničnih bolezni in tegob sicer res ne moremo pustiti doma, ni pa se nam treba zaradi njih potovanju vedno odreči.

Poskušala sem zbrati nekaj koristnih nasvetov, kako poskrbeti, da bo vse v redu. Če imate tudi vi kakšnega, bom vesela, če ga dopišete v komentar.

Ne dovolite nikomur (razen svojemu počutju in zdravniku), da vam jemlje pogum

Od svojih najbližjih pogosto slišimo precej nespodbudne komentarje, kot so: »Pa tam je nevarno.« »Kako pa boš prenesla vročino?« »Kaj če se ti stanje poslabša?« »Sploh veš, kakšne so razmere v bolnišnicah tretjega sveta?« Verjamem, da to počnejo z najboljšim namenom, ker jih skrbi za nas in nas želijo vedno in pred vsem obvarovati.

Koga naj torej poslušamo? V prvi vrsti svoj občutek in svojega zdravnika! Ko se vam zamisel o potovanju krepko usidra na seznam želja, se o vseh pomislekih posvetujte s svojim osebnim zdravnikom. On ali ona pozna omejitve, ki jih prinaša vaše zdravstveno stanje. Prav tako ve, kako jih lahko ublažite. Opremil/-a vas bo z vsemi zdravili, ki jih potrebujete za pot.

Vendar pozor! Vsa zdravila naj bodo zapakirana v originalni embalaži, vi pa imejte pri sebi zdravnikovo spremno pismo v angleškem jeziku. Tako se boste najlažje izognili zapletom na meji.

Torbo s prvo pomočjo prilagodite svojemu zdravstvenemu stanju.

Razmišljajte vnaprej

Vprašanj, ki nam naženejo strah v kosti, pa nam ne zastavljajo samo drugi. Porajajo se tudi nam samim. Najslabše, kar lahko naredimo, je, da jih preženemo v temine svoje podzavesti. Namesto tega si nanje poskušajmo čimbolj iskreno odgovoriti in postoriti vse, da se bomo lahko na pot odpravili samozavestni, z zavedanjem, da bomo izzivom kos. Na primer:

  • Potrebujete veliko počitka? Potem že vnaprej poskrbite, da boste nastanjeni v prijetnem prenočišču, kjer si ga boste lahko privoščili.
  • Vam ulcerozni kolitis ali katera od drugih bolezni prebavil preprečuje, da bi lahko jedli kar koli vam srce poželi? Preverite, ali vam bo na destinaciji na voljo primerna hrana. Če niste prepričani, nekaj pakirane hrane za prvo silo vzemite s seboj.
  • Vam zatekajo noge in se bojite dolgega poleta? Doplačilo za potovanje v udobju poslovnega razreda ni nujno razvajenost, včasih je skorajda nuja.

Nekaj dodatnih nasvetov, ki pridejo prav vsem, najdete tukaj.

Med dolgimi poleti je do nog in hrbtenice poslovni razred bistveno bolj prijazen.

Previdnostni ukrepi

  • Eden boljših nasvetov za vse, ki na potovanju nujno potrebujejo zdravila, se glasi: Vedno vzemite s seboj več zdravil oziroma medicinskih dodatkov, kot jih potrebujete. Razdelite jih na več delov, med pakiranjem pa jih dajte v različne potovalke. Če gre kar koli narobe, je verjetnost, da boste ostali brez njih, tako precej manjša.
  • Med potovanji v tujino je obvezen spremljevalec turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Obseg kritij prilagodite svojemu zdravstvenemu stanju.

Prepustite se spontanosti

Jaz spontanosti ne enačim z neodgovornostjo. Ravno nasprotno! Spontanost na potovanju pomeni tudi sprotno prilagajanje načrta potovanja. Pa četudi ste danes predzadnji dan na Baliju in si tako želite povzpeti na vulkan Batur. Če telo in intuicija pravita, da danes želita in zmoreta zgolj kaj lahkotnejšega, brez slabe vesti zamahnite z roko. Vse lahko počaka, le skrb za zdravje in dobro počutje ne more!

Svojemu telesu privoščite dovolj počitka in sprostitve.

Če se vaše zdravstveno stanje poslabša še pred odhodom na potovanje, naj bo vaša skrb samo, kako si povrniti dobro počutje.

Se vam zdi tako zelo verjetno, da se vaše zdravstveno stanje utegne poslabšati, da si preprosto ne upate investirati v letalsko karto in počitnice, ki bodo prišle na vrsto šele čez pol leta? Da vam prikrajšamo vsaj finančne skrbi, smo pri Zavarovalnici Sava pripravili Zavarovanje rizika odpovedi turističnih potovanj. Če se vam zdravstveno stanje poslabša in zato ne morete na potovanje, vam stroške, ki so v zvezi s potovanjem že nastali, povrnemo. Zavarovanje lahko sklenete kadar koli po rezervaciji potovanja, vendar najpozneje 3 dni pred odhodom.

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE