Ste pripravljeni na (varno) smuko?

Sneg in led sta drseči podlagi, med zimskimi radostmi pa se lahko zgodi marsikaj nepričakovanega. Ali ste resnično ustrezno in dovolj pripravljeni na smuko po belih strminah?

Smučarska sezona se je pričela in veliko vas že razmišlja, kje se boste letos spustili po zasneženih progah. Ne glede na to, ali se na smučanje odpravljate samo za en dan, konec tedna ali na zimske počitnice z družino za dlje časa, pomislite tudi na to, da lahko gre včasih kaj narobe. A tudi »faktor smole« se da omiliti.

Preden se odpravite na smučišče, je vsekakor priporočljivo, da se seznanite z oblikami ustreznega vedenja na smučišču in se po njih ravnate, saj z njihovim doslednim upoštevanjem lahko preprečite marsikatero nesrečo ali drugo neprijetno situacijo na smučišču. Tudi na smučanju je občutek varnosti izjemnega pomena. Bolj kot se počutite varne, večji je užitek na snegu. In k temu v veliki meri prispeva uporaba čelade, ki je obvezna za mladostnike in seveda močno zaželena tudi za odrasle. Nezgoda se namreč lahko pripeti kjerkoli, na sedežnici, na smučišču, morda se pripeti kak zdrs med sprostitvijo na bazenu. Nehote lahko zaradi neprevidnosti celo povzročite nesrečo in za svoje dejanje na koncu tudi škodno odgovarjate.

Da ne bo visokih stroškov (zdravljenja)

Če se poškodujete na domačem terenu, so stroški zdravljenja resda običajno v celoti poravnani iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, vendar velja premisliti tudi o sklenitvi nezgodnega zavarovanja za ublažitev finančnih posledic, ki jih lahko povzročijo nezgode (dolgotrajna zdravljenja, izpadi dohodkov ipd.).

Nezgodno zavarovanje s polnim, 24-urnim jamstvom velja ne glede na to, če dopustujete doma ali v tujini. Sklenete ga lahko posamezno, družinsko in za različna časovna obdobja, od nekaj dni do celoletnega zavarovanja. Vsa nezgodna zavarovanja zagotavljajo zavarovalnino v primeru smrti zaradi nezgode in trajne invalidnosti. Nezgodno zavarovanje vključuje različna zavarovalna kritja od dnevne odškodnine, bolnišničnega in zdraviliškega dne, do mesečne rente, ki jo zavarovalnica izplačuje dogovorjeno obdobje, če utrpite invalidnost.

Posebno nezgodno zavarovanje je namenjeno otrokom in šolski mladini do 26. leta. Velja 24 ur na dan ne glede na to, ali do nezgode pride na poti iz ali v šolo, med prosto-časnimi aktivnostmi doma ali v tujini. Torej tudi na smučanju ali drsanju ...

V tujini velja dvojna previdnost

So vas lani na italijanskih smučiščih presenetila nova zakonska pravila? Veljajo tudi letos. Smučarji, deskarji in vsi drugi uporabniki italijanskih smučišč (izvzet je le tek na smučeh), morajo imeti sklenjeno zavarovanje odgovornosti za škodo, ki bi jo povzročili tretjim osebam. Kaj to pomeni? Predvsem dodaten strošek, saj bodo morali uporabniki smučišč, ki takšnega zavarovanja (še) nimajo sklenjenega, ustrezno zavarovanje kupiti skupaj s smučarsko karto.

V izogib dodatnim stroškom (in izgubi časa) velja zavarovanje odgovornosti skleniti že v domovini, saj je zagotovo cenejše od ponudbe na smučišču. Uporabniki italijanskih smučišč morajo imetništvo ustreznega zavarovanja izkazati s potrdilom. Svetujemo vam, da pravočasno poskrbite zanj, saj kazen za kršitev znaša od 100 do 150 evrov, zakon pa predvideva tudi takojšen odvzem smučarske karte, kar lahko krasen športni dan spremeni v nadvse slabo voljo.

In če gre kaj narobe? V tujini vam stroške zdravljenja v javnih zdravstvenih ustanovah držav članic EU krije evropska kartica zdravstvenega zavarovanja, vendar pa se vam kljub pazljivosti med spusti po belih strminah pripeti nezgoda, zaradi katere boste potrebovali zdravniško pomoč, evropska kartica zdravstvenega zavarovanja pa ne zadošča za kritje vseh stroškov. Pred odhodom na smučanje v tujino svetujemo, da sklenete Turistično zavarovanje z asistenco v tujini in se tako zavarujete pred morebitnimi nepredvidenimi stroški v primeru nezgode ali bolezni. Brez sklenjenega zavarovanja boste morali v večini evropskih držav tudi morebitne stroške reševanja, če bi do njega prišlo, pokriti sami. In ti so navadno kar občutni. Zavarovanja za tujino tako ob stroških reševanja krijejo tudi medicinsko oskrbo in obisk zdravnika, prevoze do bolnišnice in nazaj, nujna zdravila in medicinske pripomočke, prevoz in stroške bivanja za osebo, ki spremlja poškodovanega zavarovanca, helikopterski prevoz z visokogorskih smučišč v dolino, prevoz domov, prevoze družinskih članov ter ostale stroške zdravljenja.

Ah, ta COVID

Hočete ali ne, še vedno je z nami tudi korona virus. Omejitve, kot so testiranje, možnosti odpovedi letov, karantene ali morda samoizolacije, so postale del tveganja, s katerim se lahko soočite na potovanjih.

Če ste med tistimi, ki pred nekaj leti niste pomislili, da bi za potovanje v tujino sklenili zavarovanje, se je to morda v zadnjem času spremenilo. Turistično zavarovanje z asistenco v tujini je, ne glede na to, ali potujete v kovidnem času ali ne, res super zadeva (čeprav upate, da je nikoli ne bi potrebovali). Ne glede na to, ali potujete sami ali v okviru turistične agencije, evropska zdravstvena kartica v primeru, da zbolite za koronavirusom, zelo verjetno ne bo v celoti zadostovala za kritje vseh stroškov. Brez ustreznega zavarovanja pa bi se lahko tudi vaši stroški potovanja nenačrtovano povečali.

Turistično zavarovanje z asistenco v tujini Zavarovalnice Sava krije tudi situacije v primeru zdravljenja zaradi okužbe s koronavirusom. To kritje velja tako za že obstoječa kot tudi za novo sklenjena zavarovanja. Če v tujini zbolite za korona virusom, vam zavarovanje krije stroške zdravljenja, zdravil in prevozov, kot to velja za ostale bolezni, ki jih krije Turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Poleg tega so kriti tudi namestitveni stroški v primeru samoizolacije/karantene in stroški vrnitve v domovino. Kritje velja tudi za ožje družinske člane, ki potujejo skupaj z okuženim zavarovancem, če so bili zaradi stika z njim napoteni v samoizolacijo/karanteno ali so tudi sami zboleli.

Preučite svoje potrebe

Strokovnjaki svetujejo, da kakršnakoli zavarovanja vedo sklenete glede na svoje dejanske potrebe. Pomislite, kaj bi vas najbolj »vrglo iz tira« in na katerih področjih si praktično ne morete privoščiti biti nezavarovani.

Naslednji korak pa je bistveno preprostejši. Sklenitev zavarovanja pri Zavarovalnici Sava je nadvse enostavna – lahko ga sklenete s par kliki kar na spletni strani zavarovalnice.

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Post image

Naravna kopališča v Sloveniji

05.07.2021 Kam z mulcem

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE