Pojasnilo k obravnavi škodnih zahtevkov gasilcev PGE Celje

V zadnjih dneh smo lahko v medijih spremljali zgodbo o gasilcih Poklicne gasilske enote Celje, ki so v gašenju požara 26. novembra 2015 žal utrpeli telesne poškodbe. V Zavarovalnici Sava obžalujemo, da je prišlo do te nesreče in poškodb pri njihovem cenjenem delu in izražamo veliko spoštovanje do požrtvovalnosti vseh gasilcev, ki se na intervencije odpravljajo tudi v najtežjih razmerah.

Gasilci, ki so bili poškodovani v zgoraj omenjenem dogodku, so na našo zavarovalnico vložili zahtevek za odškodnino iz naslova zavarovanja odgovornosti. Po preučitvi podatkov, ki smo jih uspeli pridobiti, in po pregledu celotne dokumentacije smo morali, žal, večino odškodninskih zahtevkov oškodovancev odkloniti. Glede odklonjenega izplačila odškodnine želimo pojasniti nekaj pomembnih okoliščin. V medijih je bilo moč zaslediti, da naj bi imela PGE Celje v času škodnega dogodka pri Zavarovalnici Maribor (zdaj Zavarovalnici Sava) za svoje gasilce sklenjeno nezgodno zavarovanje. Temu žal ni bilo tako, PGE Celje je imela namreč za svoje zaposlene sklenjeno zavarovanje delodajalčeve odgovornosti za škodo, ki jo pri delu ali v zvezi z delom utrpijo njegovi zaposleni, po katerem odškodnine žal nismo mogli izplačati. V primeru, da bi imeli sklenjeno nezgodno zavarovanje, bi bili, glede na naravo poškodb, do izplačila zavarovalnine vsekakor upravičeni.

Glede na vsebino škodnih zahtevkov in okoliščine nastanka nesreče smo od pristojnih oseb oziroma institucij in gasilske brigade, ki je vodila intervencijo, pridobivali potrebne podatke, ki so povezani z vzroki nezgode. Iz podatkov, ki smo jih uspeli pridobiti, je bilo razvidno, da poklicni gasilci v času intervencije in eksplozije, žal, niso uporabljali predpisane obvezne zaščitne opreme (zaščitnih rokavic in čelad z vizirjem), kot to od njih zaradi skrbi za varnost in zaščito pri delu zahtevajo navodila gasilske službe. Po strokovnem mnenju bi namreč uporaba predpisane zaščitne opreme preprečila nastanek opeklin, ki so jih utrpeli med intervencijo. Temu bi želeli dodati, da smo zahtevku za povrnitev škode zaradi telesnih poškodb, ki so nastale neodvisno od neuporabe zaščitne opreme, ki ga je vložil v istem škodnem dogodku poškodovani gasilec, ugodili in mu tudi izplačali ustrezno odškodnino.

Želimo ponovno poudariti, da izjemno cenimo delo gasilcev in nam je žal, da so v omenjeni situaciji utrpeli telesne poškodbe. Zavedamo se namreč, da se pri svojem delu pogosto znajdejo v situacijah, ki ogrožajo njihovo varnost, zdravje, prepogosto tudi življenje, pri tem pa upamo, da bo takšnih nevarnih situacij pri opravljanju njihovega nepogrešljivega dela čim manj.

Za več informacij smo vam na voljo na trzno.komuniciranje@zav-sava.si.

 

 

AKTUALNO

Ostale novice

Obvestilo o spremembi naslova

Spoštovani, lepo pozdravljeni, obveščamo vas, da Zavarovalnica Sava s sedežem v Mariboru od 26. januarja 2023 posluje na novem poslovnem naslovu: Zavarovalnica Sava, d. d., Ulica Eve Lovše 7, 2000 Maribor.

Čas je, da oplemenitite svoje naložbe

Oktober je mesec varčevanja. In tukaj je nova priložnost za varčevanje , ki jo imate v okviru naložbenega življenjskega zavarovanja, na katerem so izbrani izključno Sava Infond skladi. Z dodatnim enkratnim vplačilom v sklade boste lažje dosegli...

Nova priložnost za varčevanje

Spoznajte novo priložnost za varčevanje , ki jo imate v okviru naložbenega življenjskega zavarovanja, na katerem so izbrani izključno Sava Infond skladi. Z dodatnim enkratnim vplačilom v sklade boste lažje dosegli želene donose in ustvarili...

Potrebujete našo pomoč? Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

SPLETNI KLIC KLEPET E-POŠTA

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Z januarjem so se spremenila imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ