Male avanture: Veslanje po Savi s kislim koncem

Tretja letošnja Mala avantura se ni izšla po načrtih. Namesto v Zagrebu se je končala v Ježici, vsega tri kilometre po startu iz Tacna na severozahodu Ljubljane.

Ker je Sava med Ljubljano in Zagrebom 99,9 % ravna in je brzic zelo malo, sem se na pot odpravil z morskim kajakom. Ker z morskim kajakom ne moreš na divjo vodo, oziroma vsaj jaz tega ne znam, sva se s Sinišo ustavila pred Ježiškimi brzicami in začela s kopenskim prenosom kajaka. Brzic je vsega skupaj nekaj deset metrov, ne več kot 30, in celoten postopek je običajno precej enostaven in veliko lažji kot prenašanje okoli hidroelektrarn.

Vse bi bilo v redu, če mi ne bi spodrsnilo. Ravno pred prvimi skalami sem zgrmel v vodo in s sabo po potegnil še kajak in Sinišo (fotografom Malih avantur). Ko ima hudič mlade, jih ima ponavadi 100. Siniša je tako imel okoli vratu kamero, ki se je s tem poslovila v večna lovišča.

Žal jo je tudi kajak odnesel slabo. Tok ga je postavil direktno prečno med dve skali in kljub najinim huronskim naporom, vrvem in vzvodom, ga nisva mogla spraviti iz vode. Kmalu je tudi rečna gladina narasla - najverjetneje zaradi dviga zapornic na zgornji hidroelektrarni zaradi Evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Tacnu, je bilo jasno, da je tudi s kajakom konec.

 

Na pomoč nama je priskočil Urban Štebljaj in po dolgih sedmih urah trdega boja smo kajak, poln zlomov in lukenj, končno osvobodili primeža reke. Mihaela iz SUP kluba naju je prijazno prišla iskat in odpeljala nazaj na veslaški klub na Livado.

Pritisk vode je bil tako močan, da je prebilo vse notranje stene kajaka, odplaknilo pokrove in nekaj druge opreme.

Na srečo se nisva poškodovala, stradale so le stvari, ki se jih da znova kupiti.

Partner Malih avantur je Zavarovalnica Sava, a mi pred startom niti na kraj pameti ni prišlo, da bi kajak zavaroval Živel v nekem prepričanju, da se mi kaj takšnega ne more zgoditi. Sploh nisem pomislil, da lahko en tak nesrečen zdrs naredi za tri tisoč evrov luknje v denarnici. Šola za prihodnost. ;-)

 

Preberite tudi

Potrebujete našo pomoč? Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

SPLETNI KLIC KLEPET E-POŠTA

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Z januarjem so se spremenila imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ