Na izlet v zamejstvo

Začenjajo se lepi pomladni dnevi, ki kar kličejo po vikend izletih. Srečo imamo, da živimo na raznolikem območju s privlačnimi izletniškimi točkami znotraj in v bližini državnih meja. Če ste različne konce države že dodobra raziskali, zakaj se ne bi tokrat odpravili v razširjeno domovino, k zamejskim Slovencem?

Severna tromeja: Avstrijska Koroška in kanalska Italija

Območje alpske tromeje ima prav poseben čar, saj se prepletenost slovenske, avstrijske in italijanske kulture čuti na vsakem koraku. Zato se odločite za sobotni izlet v Avstrijo, prespite v katerem od ličnih butičnih hotelov ob Vrbskem jezeru in se nato v nedeljo odpravite še v Italijo.

  • Na drugi strani karavanškega predora se nahaja dežela tisočerih jezer, Avstrijska Koroška. Če se želite počutiti skoraj kot doma, zavijte na kosilo v katero od gostišč, kjer se slovenska tradicija še vedno močno čuti, na primer v gostilno Ogris (po domače »Miklavž«) v Bilčovsu.
  • Avstrijska Koroška bo navdušila tudi vse ljubitelje pohodništva. Če ste slovenske planinske poti prehodili že podolgem in počez, morda nove planinske dragulje odkrijete prav na drugi strani meje. Krajša, vendar čudovita sprehajalna pot pa vabi tik pod Ljubeljem: sprehodite se po soteski Čepa. Celotno sotesko boste prehodili v dveh urah, vendar pa obstaja tudi vrsta krajših poti.
  • Ko se boste naužili Avstrijske Koroške, pot nadaljujte proti italijanskemu Trbižu. Slovenščino je še vedno slišati v Ovčji vasi, od koder se odpira občudovanja vreden pogled na vršace: Montaž, Viš in Kamniti lovec. Lučaj od vasi je turistična kmetija Pr' Krajncu. Kot namiguje že ime, tu ne boste čutili, da ste onstran meje. Pred odhodom domov pa se velja zapeljati še do Mangratskega jezera, še enega modrega bisera v teh koncih.

V okolici Milštatskega jezera, najglobljega jezera na Koroškem, so številne energetske točke.

Pravljična Rezija

Še naprej od kanalske doline se na italijanski strani pod Kaninom nahaja dežela kot iz pravljice: Rezija. Ledeniška dolina je bila zgodovinsko gledano odrezana od ostalega sveta, zato so se tu ohranili posebni običaji in govorica. Središče Rezije je vas Ravanca, tradicionalna vaška arhitektura pa je najlepše ohranjena v naselju Solbica. Da bi razumeli narečje domačinov, se bomo morali dodobra potruditi. Zato manjši namig: ćalčuni so odlični njoki, ki si jih velja privoščiti.

Potopljeni zvonik v rezijskem jezeru.

V ravnico Međimurja, Varaždina in Porabja

Med Muro in Dravo je zasanjano Međimurje. Uživajte v njegovih ravnicah ali pa se zapeljite vse do baročnega Varaždina. Vzhodna prestolnica panonske nižine vedno znova preseneča z gostoljubnostjo domačinov, priložnostmi za dobro zabavo in jedačo ter bogatim kulturnim program. Osrednja znamenitost mesta je grad, glavni trg pa krasi palača Patačić. Če se boste prepustili temu ljubkemu mestu, ne pozabite poskusiti za Varaždin značilnih mlincev, mesnih dobrot in tradicionalnih sladic.

Varaždin skrbno neguje in ponosno predstavlja svoje baročno razkošje.

Po sprehodu in odličnem kosilu v Varaždinu se odpravite naprej proti Madžarski, v Porabje. V Monštru so porabski Slovenci združeni v Slovenskem kulturno-informacijskem centru Lipa, v okviru katerega najdemo tudi restavracijo in Hotel Lipa, idealen za prenočitev. Predvsem pa nas tu čaka družba naših porabskih rojakov. Slovenci živijo v slikovitih vasicah, ki jih večino obredemo v dobrih 30 kilometrih. Ravnica pa kar kliče po tem, da to naredimo na kolesarskem sedežu.

Čeprav ste le lučaj od doma na eno ali dvodnevnem potepu, vseeno ne pozabite, da ste, čeprav v razširjeni domovini, vendarle v tujini. Osebna izkaznica ali potni list naj bo na popotovanju obvezno z vami, prav tako pa tudi Turistično zavarovanje z asistenco v tujini.

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Potrebujete našo pomoč? Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

SPLETNI KLIC KLEPET E-POŠTA

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Z januarjem so se spremenila imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ