Nebodigatreba - toča

Katera padavina je tista, ki v poletnih mesecih v kosti požene največ strahu? V večini se strinjamo, da je to toča, ki klesti po naših jeklenih konjičkih ali pa uničuje naše pridelke na vrtovih. Včasih se zdi, da je toče zdaj veliko več kot v preteklosti in žal je tako, da smo se tudi takšnih in podobnih dramatičnih prizorov v preteklih letih že nekako navadili.

Kaj je torej toča?

Toča je padavina v trdem stanju, ki nastaja v oblakih. Gre za ledene kroglice različnih velikosti in nepravilnih oblik, s premerom od 5 do 90 mm ali še celo več, ki so ali popolnoma prozorne ali pa sestavljene iz prosojnih, motnih, snegu podobnih plasti, ki so debele do 1 mm. Toča pada predvsem pri močnem nevihtnem vremenu, ki ga spremljajo močni električni pojavi, vendar temperatura zraka v prizemnih plasteh ni pod 0°C. Pada iz nevihtnih oblakov kumulonimbusov. Več o tem --> Wikipedia.

Obstaja dobra stran zgodbe o toči …

Dandanes na srečo obstajajo številne aplikacije in spletne strani – npr. ARSO, ki nas opozarjajo na nastanek neviht s točo. S pomočjo nekaterih je mogoče celo spremljati animacije prehodov oblakov, ki skrivajo potencial toče , vendar nam vse to omogoča le, da se nanjo bolje pripravimo, ne more pa popolnoma preprečiti, da bi bili deležni njenih posledic.

S  pomočjo sodobne tehnologije in napovedi meteorologov je možno vnaprej spremljati njeno pojavnost in se pripraviti nanjo. Preventivnimi ukrepi so ključnega pomena, ko gre za zaščito našega premoženja.

Kaj pravijo o toči zavarovalni pogoji?

Toča so padavine v obliki ledenih zrn. Zavarovanje krije škodo, ki nastane, kadar toča z udarcem poškoduje zavarovan objekt tako, da ga razbije, prebije, okruši ali pa zavarovana stvar zaradi udarca toče poči. Krita je tudi škoda, ki nastane zaradi zamakanja padavin skozi odprtine, ki jih je napravila toča.

Zavarovanje?

Toča pri zavarovanju objektov spada med osnovne rizike, ko pa gre za zavarovanje avtomobila, je potrebno za omilitev njenih posledic skleniti kasko zavarovanje, pri čemer večina zavarovalnic ponuja zavarovanje za primer toče tudi posebej ali v sklopu zavarovanja naravnih rizikov.

Pri zavarovanju objektov lahko z manjšim doplačilom razširite kritje za  rizik  toče in druge osnovne rizike še na  hortikulturno zasaditev. Posebej pa je možno skleniti zavarovanje za posevke in plodove za rizik toče.

Zanimivo ... Po dosedanjih podatkih naj bi največja zrna toče padala leta 1902 na Kitajskem, kjer je bil premer zrna 21 cm, njegova teža pa 4,5 kg. Debela in velika zrna toče se občasno pojavljajo tudi pri nas v Sloveniji – običajno je debelina takšnih večjih zrn toče okoli 5 cm.

Napovedana je toča – kaj zdaj?

Če vas že doleti neurje s točo, ki ga pogosto spremljajo tudi poplave, bodite pripravljeni. V nadaljevanju pa  nekaj uporabnih informacij, kako preventivno ravnati in se pripraviti, da bodo posledice čim manjše.

Avtomobili

 • Avtomobil postavimo pod streho;
 • če nimamo svoje garaže, ga skušamo postaviti pod streho v javnih garažnih hišah ali nakupovalnih centrih – ti ob napovedi toče ali hujših neurij pogosto ponudijo streho za avtomobile;
 • če nimamo zgornje možnosti, ga zaščitimo z odejami in rjuhami – predvsem  tiste dele, ki so najbolj na udaru: streho, stekla, pokrov motorja in prtljažnika;
 • avtomobilov ne postavljajte pod drevesa, saj neurje s točo pogosto spremlja tudi močan veter, ki lahko poškoduje drevesa, ta pa avtomobile pod njimi;
 • če imate garažo v bližini voda ali v kleti, ob napovedi poplav raje ne parkirajte v njih, temveč na višje ležečih mestih;
 • če vas med vožnjo doleti toča ali močnejši naliv, se ne ustavljajte v podvozih, predorih in na cesti – to je lahko zelo nevarno, saj s tem ogrožate sebe in druge udeležence v prometu.

Nepremičnine in premičnine

 • Spremljajte stanje voda;
 • Umaknite vse premično premoženje iz prostorov, ki jih lahko zalije voda. To so kletni prostori, prostori blizu rek in hudournikov ter prostori blizu odtočnih jaškov, ki lahko prav tako začnejo »zalivati«.
 • Sprostite poti za reševalce in gasilce. Če bo pred prostorom, kjer nastaja škoda, navlaka, bo reševanje ovirano in bo trajalo dlje. Izpred vhodov v stavbe umaknite tudi vozila.
 • S teras, balkonov, vrtov … umaknite lomljive sedežne garniture.
 • Zaprite okna in žaluzije;
 • Rože, dele streh, strehe vrtnih ut in pomožnih objektov, če je to mogoče, pokrijte z odejami in rjuhami.
 • Stekla zaščitite z žaluzijami, umaknite s prostega v stavbo vse predmete, ki bi jih lahko prevrnil veter in s tem povzročil še dodatno škodo. Ne gre le za cvetlične lončke – pospravite kolesa, pločevino, orodje ... Ne nazadnje lahko leteči predmeti poškodujejo ljudi.

Kaj naj storim, če je nastala škoda?

… na avtomobilu

 • Preglejte avtomobil – če ima avtomobil polomljena stekla in ste ga zavarovali za riziko, ki takšno škodo krije, ga odpeljete na cenilno mesto in k serviserju, da vam stekla zamenja in popravi zvito pločevino;
 • Če je prišlo do škod katastrofalnega obsega (kot se je to zgodilo v letu 2008) in avtomobil nima poškodovanih stekel, počakajte nekaj dni, da se gneča na cenilnih mestih umiri in pripeljite avtomobil na cenitev kasneje. V vmesnem času pa si zapišite kraj dogodka in avtomobil fotografirajte.

… na hiši, stanovanju, opremi

 • Po toči, neurju ali poplavah, ki so povzročila škodo na vaši nepremičnini, nemudoma o obvestite svojega zavarovalnega zastopnika, fotografirajte vso škodo in pričnite s sanacijo;
 • Škodo lahko pri nekaterih zavarovalnicah prijavite tudi preko spletne strani ali aplikacije ali pa preko telefona. Pri tem boste potrebovali številko svoje zavarovalne police.

Sicer pa vam polagam na srce …  poskrbite zase in za svoje bližnje, pri tem pa imejte v mislih, da je v primeru napovedi toče mogoče marsikaj preprečiti tako, da ravnamo preventivno. Saj veste ... po toči zvoniti je prepozno.

Pa srečno.

{ srce-za-svet link fix }

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE