Do bogatih popotniških izkušenj brez izžete denarnice

Potovanja že pregovorno bogatijo življenja in širijo obzorja. O tem ni dvoma. Vendar pa je učinek na denarnico pogosto ravno obraten: bogati spomini, tanjša denarnica. Zato je dobro premisliti vnaprej, koliko denarja sploh lahko porabite in izbrati temu primerno destinacijo, dolžino in način dopustovanja. Da boste lažje ostali znotraj finančnih okvirov, ki ste si jih določili, smo vam v pomoč pripravili nekaj nasvetov.

Določite maksimalni dnevni proračun in se ga držite

Finančni strokovnjaki predlagajo, da počitnicam namenite od 5 do 10 % letnih prihodkov. Če vaš družinski proračun znaša na primer 30.000 evrov, naj bi torej za počitnice na letni ravni zapravili med 1.500 in 3.000 evri.

Koliko lahko porabite na dan?

Ko določite potovalni proračun za posamezno potovanje, od njega odštejte vse vnaprej znane stroške (npr. ceno letalskih kart in ostalih prevozov). Tako boste najlažje ugotovili, koliko denarja sploh lahko namenite dnevnim izdatkom.

Zlata rezerva je lahko res vredna zlata

Okrog 10 % denarne vsote, namenjene potovanju, dajte na stran in ustanovite tako imenovani »dodatni fond«. Ta naj predstavlja skrito rezervo, ki pride prav v primerih, ko ne gre vse po načrtih, na primer:

  • Če vaša prtljaga odleti na drug konec sveta kot vi; najverjetneje jo boste sicer dobili nazaj, ampak ne tako hitro, da bi se lahko izognili nakupu osnovnih toaletnih potrebščin, oblačil, polnilcev za telefon ... Če imate sklenjeno turistično zavarovanje, vam zavarovalnica povrne nastale stroške po vrnitvi domov.
  • Če se vam pokvari fotoaparat ali mobilni telefon, vi pa bi radi težavo rešili še pred odhodom domov.
  • Če izgubite denarnico, v kateri imate denar za sprotne izdatke.

Stroške morebitne bolnišnične oskrbe bo še tako velik dodatni fond težko pokril, zato še pred odhodom v tujino poskrbite za ustrezno turistično zavarovanje.

Beležite izdatke

Sedaj, ko veste, koliko denarja lahko zapravite, je na vrsti naslednja naloga. Spremljajte svojo dnevno porabo, pa naj si bo to s pomočjo novodobnih aplikacij ali pa kot v dobrih starih časih, z zapisi v popotniškem dnevniku. Način ni važen, važno je, da imate izdatke pod nadzorom.

Načrtovanje in beleženje izdatkov je na potovanju dobrodošlo.

Naj vas tuja valuta ne zavede

Zagotovo je to lažja naloga v »evro območju«, kjer kupujete spominke in plačujete večerje v domači valuti. Drugje pa vas lahko občutek o tem, koliko nekaj v resnici stane, hitro prevara. Zato si zneske, sploh na začetku potovanja, ko še nimate pravega občutka o vrednosti tuje valute, vedno preračunavajte v evre. Pri tem vam lahko pomaga katera od mobilnih aplikacij za pretvarjanje vrednosti valut, sicer pa naj bo vsaj kalkulator na mobilnem telefonu vedno pri roki in menjalni tečaj v glavi. 😉

Ko stroški potovanja letijo v nebo ...

Ko se vam zgodi, da kljub temu zapravite preveč

Ste kljub previdnosti prekoračili dnevni potovalni proračun? Če lahko prekoračeni znesek prihranite v naslednjih dneh, potem še ni razloga za paniko. Večja težava nastane, če izdatki kljub vsakodnevni previdnosti letijo v nebo. Takrat je čas, da se poslužite hitrih varčevalnih ukrepov pravih popotnikov:

  • Izogibajte se najbolj frekventnih turističnih lokacij, saj so te praviloma tudi najdražje. Raje zajadrajte v skrite ulice in izkusite pristna doživetja. Namesto razvpitih prestolnic obiščite manj znana, pa zato nič manj lepa in zanimiva mesta, ki so popotniškemu žepu bolj prijazna.
  • Namesto dragih restavracij obiščite lokalno tržnico in obroke iz lokalnih sestavin pripravite sami. Morda na tržnici ob nakupu sestavin za kosilo dobite še slasten recept in tako preizkusite lokalne specialitete kar izpod lastnih rok.
  • Ste pripravljeni stopiti iz cone udobja? Potem preizkusite alternativne možnosti dopustovanja. Couchsurfing na primer ob zastonjskem prenočišču obeta zanimiva nova poznanstva in spoznavanje drugih kultur iz prve roke. Morda pa se odločite za Wwoofing, ki bo pravi način preživljanja prostih dni za vse, ki iščete stik z naravo. V zameno za pomoč na ekološki kmetiji vas čakajo postelja, hrana in predvsem nepozabna izkušnja ter nova znanja.

Obisk lokalne tržnice je izvrstno doživetje, ki je prijazno tudi za potovalni žep. Na fotografiji utrip s tržnice v Peruju - pustolovščina in pol.

Tako imenovane »last minute« odločitve v zadnjem trenutku so včasih čisto v redu in se splačajo bolj kot planiranje vseh podrobnosti potovanja daleč vnaprej.

Vendar pa naj bodo tudi last minute odločitve vnaprej premišljene.

Z rezervacijo hotela ali nakupom letalskih kart čakajte do zadnjega le takrat, ko potujete na destinacijo, ki v danem trenutku ni tako priljubljena. Kadar se odpravljate v kraje, katerih turistične kapacitete pokajo po šivih, pa se običajno »last minute« odločitve ne izkažejo za najboljše.

Ko ste že v drugi državi, tudi »last minute« odločitev za sklenitev turističnega zavarovanja z asistenco v tujini ne pride več v poštev. Sklenite ga najmanj en dan pred začetkom potovanja in si prihranite zares velike skrbi v primerih, ko bi utegnilo iti kaj narobe. Hkrati lahko z modro odločitvijo nekaj denarja prihranite tudi pri sami sklenitvi turističnega zavarovanja.

Razmislite, kolikokrat boste v naslednjih 365 dneh še potovali v tujino. Če veliko potujete, lahko prihranek dosežete tudi s sklenitvijo letnega turističnega zavarovanja. Če potujete redkeje, pa bo prava izbira kratkoročno turistično zavarovanje.   

Pa srečno na dopustu! :-)

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Potrebujete našo pomoč? Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

SPLETNI KLIC KLEPET E-POŠTA

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Z januarjem so se spremenila imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ