Je zavarovanje koles sploh smiselno? #prvič

Tako kot vsaka novost je tudi zavarovanje koles in kolesarjev pri nas in pri strankah prebudilo predvsem nezaupanje in dvome:

  • zakaj bi sploh zavaroval kolo, jaz tega ne potrebujem,
  • zavarovanje je zagotovo predrago,
  • sedaj mi želijo še tukaj »pobrati« denar,
  • saj sploh ni obvezno,
  • kaj se mi pa lahko na kolesu zgodi in podobno.

Seveda je tako kot pri večini zavarovanj, razen zakonsko obveznih, na strani stranke, da pretehta prednosti in koristi zavarovanja glede na ceno, ki jo mora za to plačati. Da pa lahko to stori, mora biti najprej obveščena, da tako zavarovanje sploh obstaja, in nato še, kaj ji nudi. In na tem izpitu večina od nas pade. Stranka najprej pomisli: »Kaj pa, če mi res ukradejo kolo? Morda pa res ne bi bilo slabo imeti ga zavarovanega.« In seveda takoj izgubi interes, ko ugotovi, da tatvine zavarovanje ne krije.

Nekaj dejstev, ki jih morate vedeti, da se boste lahko odločili ...

V osnovi produkt krije odgovornost do tretjih oseb in stvari tretjih oseb do 30.000 evrov in 24-urno asistenco. Priključimo lahko še nezgodno zavarovanje, kasko zavarovanje kolesa in osebno asistenco.

Pa si jih poglejmo podrobneje:

  • Pri odgovornosti se naj vsaka stranka vpraša, kdo bo plačal škodo, če se zapelje iz svojega dovoza in npr. povozi pešca. Če ta pade in si zlomi roko, lahko to takoj znaša 5.000 eur odškodnine. Ali pa podrsa ob avtomobil in je le-tega potrebno popraviti ali prebarvati kakšen del. Spet smo pri 1.000 eur in več. 82 % prometnih nesreč, kjer so udeleženi kolesarji, se zgodi v naselju. Da jo povzročimo, je potreben le trenutek nepazljivosti, da poravnamo škodo, ki smo jo povzročili, pa lahko potrebujemo tudi več let. In tukaj nam do višine 30.000 eur stoji ob strani zavarovalnica. Kako srečni so lahko starši otrok, ki nimajo težav s tem, da bi plačali škodo, ki jo otrok povzroči nekomu s kolesom, in imajo v teh časih za takšne primere vedno 30.000 evrov »prišparanih v nogavici«.
  • 24-urna asistenca, ki smo je tako vajeni pri avtomobilih, da brez nje ne gre več, marsikomu privabi nasmešek na obraz. »Saj si znam sam zamenjati zračnico.« In res je, da obstaja kar nekaj kolesarjev, ki si jo znajo zamenjati. Seveda je to zamudno delo, predvsem pa potrebujemo pravo orodje, da sploh lahko začnemo. Samo set orodja za menjavo zračnice nas stane 30 evrov ali več, pa sploh še nismo prišli do strgane verige, »zajle« pri zavorah, okvare menjalnika in podobno. Le peščica je takih, ki imajo odgovor tudi na ta problem. Morda pa je lažje vzeti vizitko, poklicati na brezplačno številko in počakati, da strokovnjaki opravijo svoje. Pa še rok si ne umažemo. ;-)

Asistenca je v Sloveniji krita 24 ur, na Hrvaškem pa za primere mehanske okvare kolesa in prometne nesreče. Opozoriti je potrebno le na eno stvar: mehanska okvara je krita samo za kolesa do 6 let starosti, za starejša velja jamstvo le v primeru prometne nesreče, ki pa je precej manj pogosta. Asistenca nam pomaga povsod, kamor lahko pripelje asistenčno vozilo, torej tudi na makadamskih ali gozdnih cestah.

 

In še en dodaten »cukrček«. Asistenca je krita je tudi na rekreativnih maratonih, ki jih je v Sloveniji letno več kot 50.

S tema kritjema zajamemo vse Slovence, ki vsaj občasno sedejo na kolo. Pa tudi cena je izredno privlačna, saj lahko tako zavarovanje sklenete že za 23,39 evra na leto, če imate pri Zavarovalnici Sava sklenjeno OPA! premoženjsko zavarovanje, pa je ta ponudba za vse, ki živite na tem naslovu, samo 18,55 evra letno. To pomeni 1,5 evra na mesec, kar je cena kave, ki jo večina Slovencev spije vsak dan. Če stane torbica z orodjem za popravilo okoli 30 evrov, medtem pa imamo v zavarovanju za 18,55 evra vključene še 30.000 evrov odgovornosti, potem dobi zavarovanje naenkrat svoj smisel. Kajne?

Obljubljam, da prihodnjič nadaljujemo. ;-) Na kratko vam bom zaupal še nekaj razlogov, zaradi katerih je zavarovanje kolesa in kolesarja tako zanimivo.

V vmesnem času pa zgrabite priložnost in se pozanimajte. Veliko informacij najdete že tukaj.

Prijetno kolesarjenje! :)

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Kolesarski vodič po Cresu in Lošinju

10.06.2021 Katja Grušovnik

Post image

Parenzana, raj za kolesarje

18.04.2019 Katja Grušovnik

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE