Kako psa naučiti odpoklica?

Odpoklic je eden najpomembnejših ukazov, ki se jih lahko vaš pes nauči. Ne samo, da zagotavlja varnost vašega ljubljenčka v potencialno nevarnih situacijah, temveč tudi krepi vaš odnos z njim. V tem članku bomo raziskali korake in strategije, ki vam bodo pomagale psa uspešno naučiti odpoklica.

S treniranjem začnite v nevtralnem okolju

Idealno okolje za učenje odpoklica je nevtralno, brez motenj, ki bi lahko preusmerile pozornost vašega psa.

Pozorni bodite na:

  • Izbiro primerne lokacije.
    Izberite mirno in zaprto okolje, kjer bo pes lažje osredotočen na vas in vaše ukaze. To je lahko tudi dvorišče pred hišo ali prazen pesjak.
  • Motnje iz okolja.
    Poskrbite, da v okolju ni drugih živali, igrač, hrane ali ljudi, ki bi lahko preusmerili pozornost psa.
  • Čas učenja.
    Trening odpoklica naredite v času, ko je vaš pes spočit, umirjen in pripravljen na učenje.

Motivacijske tehnike in orodja

Za uspešno učenje odpoklica je priporočljiva uporaba orodij, kot so: piščalka in kliker za pridobivanje pozornosti ter dolg povodec za zagotavljanje varnosti.

Poleg uporabe pravih orodij je za učenje ključna tudi motivacija. Uporaba pravilnih motivacijskih tehnik lahko poveča uspeh treninga in pospeši vaš napredek. Ob učenju odpoklica je priporočena uporaba nagrad, ki so vašemu psu najbližje: priboljški in igrače, a nikar ne podcenjujte moči pohvale. Vaš pes bo cenil pozornost, ki jo je prejel, kar bo povečalo tudi njegovo željo po učenju.

Da pa bo zanimanje vašega psa trajalo kar se da dolgo, je priporočljiva tudi uporaba različnih vrst nagrad. "

Pravilni koraki učenja odpoklica

Prve korake učenja odpoklica in praktično vajo si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

--video: kako-nauciti-psa-odpoklica // Praktična vaja učenja odpoklica.

Učenje odpoklica na sprehodu

Trening odpoklica vključujte v vsakodnevne aktivnosti vašega psa. Učenje odpoklica na sprehodih lahko pomaga utrditi ukaz in zagotoviti, da bo vaš pes bolj odziven tudi v nepredvidljivem okolju.

Ko se odpravite na sprehod, vključite nekaj vaj odpoklica. To bo vašemu psu pomagalo razumeti, da je odpoklic povsem naraven del njegovega življenja. Uspešno reakcijo na ukaz za odpoklic nagradite tako, da mu dovolite, da raziskuje ali se igra. Tako bo vaja odpoklica postala zabavna in dodatna nagrada za vašega psa.

Napaka pri učenju odpoklica

Najpogostejša napaka v procesu učenja odpoklica, ki jo naredijo lastniki, je klicanje psa, ko ta ni pozoren. Preden izdate ukaz odpoklica, se prepričajte, da je pozornost psa usmerjena na vas. Če je potrebno, za pridobivanje pozornosti uporabite piščalko ali kliker. Vedno poskrbite, da bo odziv psa na odpoklic zanj pozitivna izkušnja. To bo okrepilo njegovo željo, da se tudi v prihodnje odzove na ukaz.

6. epizoda oddaje Naše tačke

Voditeljica Nataša Bešter je v 6. epizodi oddaje Naše tačke s Tjašo Kovač spregovorila o pomembnosti učenja odpoklica in pogostih napakah, ki se pojavljajo pri ukazu odpoklica. Poleg teoretičnih odgovorov pa je Tjaša s svojo psičko praktično vajo odpoklica tudi prikazala.

qkjMR3pG33A

 

Pogosta vprašanja

1. Kako dolgo traja, da psa naučimo odpoklica?

Psi se odpoklica učijo celo življenje. Kako hitro bomo dosegli zanesljiv odpoklic, pa je odvisno od tega, kako pogosto in pravilno izvajamo vaje odpoklica. 

 

2. Ali lahko odpoklica naučimo tudi starejše pse?

Odpoklica lahko psa naučimo v vseh fazah življenja. Učenje pa bo seveda steklo lažje, ko je pes še mladič in še nima razvitih nepravilnih vedenjskih vzorcev.  

 

3. Kako pogosto naj s svojim psom treniram odpoklic?

Najbolje je, da učenje odpoklica vključite v vašo vsakdanjo rutino. Vaje odpoklica lahko izvajate v domačem okolju, v mirnem pesjaku ali na sprehodu.  

 

4. Ali je piščalka nujno potrebna za učenje odpoklica?

Piščalka za učenje odpoklica ni nujno potrebna, je pa odlično orodje, ki nam pomaga preusmeriti pozornost psa nazaj na nas.  

 

5. Kako vem, kdaj je moj pes pripravljen na trening odpoklica brez povodca?

Na trening odpoklica brez povodca je vaš pes pripravljen takrat, ko boste z njim dosegali zanesljiv odpoklic s povodcem tudi v nepredvidljivem okolju.  

 

6. Kako trmastega psa naučiti odpoklica?

Če želimo trmastega psa naučiti odpoklica, bo to od nas zahtevalo malo več potrpljenja. Vsekakor pa je možno. Pomembno je, da dosledno sledimo pravilnim korakom učenja odpoklica in uporabimo primerne nagrade. Z vajo odpoklica lahko začnete tudi v zaprtem okolju in s krajšimi razdaljami, nato pa postopoma uvajate nova okolja in daljše razdalje.  

 

7. Katere besede so dobre za učenje odpoklica?

Najbolje je, da za učenje odpoklica uporabljamo izraz, ki ga sicer ne izkoriščamo (pre)pogosto. Največkrat sta za ukaz odpoklica uporabljani besedi ""pridi"" in ""sem"". Poleg uporabe besed, pa lahko za učenje odpoklica uporabite tudi piščalko ali kliker.  

 

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE