Privoščite si dobro in varno smuko

Pa se je začelo zares! Smučarska sezona je tu. Želim vam obilo snežnih radosti. Da se te ne bi spremenile v nočno moro, smo zbrali koristne nasvete, s pomočjo katerih bo smuka le v veselje.

Preden se spustite po strmini, preletite spodnje nasvete in se prepričajte, da ste nared za varen in užitka poln spust.

Na smučišče le ustrezno telesno pripravljeni

Preden se odpravite na smučišče, poskrbite za dobro telesno formo. Z vajami ne začnite le nekaj dni pred smuko, ampak že mesec ali dva prej. Pridobite kondicijo z aerobnimi vajami in okrepite mišice nog. Tek, kolesarjenje in planinarjenje so odlične dejavnosti za pripravo na smučanje.

Nikamor brez primerne smučarske opreme

Zaščitna čelada in ščitnik za hrbet morda res ne sodita med obvezno opremo odraslih smučarjev, vam pa v primeru nesreče lahko rešita življenje. Poskrbite, da bo kakovostna čelada ustrezne velikosti, saj lahko prevelika čelada v primeru poškodbe stanje še poslabša.

Ne stopajte v prevelike čevlje: izberite opremo, ki ustreza vaši velikosti in smučarskemu znanju.

Smučarsko opremo prilagodite svojemu smučarskemu znanju. Predobra smučarska oprema, ki presega vaše smučarske veščine, je ravno tako nevarna kot preslaba. Smuči naj bodo nastavljene glede na vašo težo.

K boljši varnosti pripomorejo tudi smučarska očala in rokavice. Smučarska očala bodo ob morebitnem padcu zavarovala obraz, dobre smučarske rokavice pa bodo poskrbele za dober oprijem palic.

Utrujenost ni varen sopotnik na smučeh

Smučanje je za glavo in telo zahtevno. Zato se nanj vedno odpravite spočiti. Ko začutite, da ste utrujeni, s smučanjem prenehajte. Še posebej nevarni so zadnji spusti, ko sicer že dobro čutite utrujenost, vendar pa želite smučarski dan izkoristiti do konca. Takšni dodatni vožnji se raje odpovejte. K dobremu počutju bo pripomogla tudi prava prehrana. Pred odhodom na smuko si privoščite zdrav, energetsko bogat zajtrk. Pred in med aktivnostjo pa zaužijte dovolj tekočine.

Ogrevanje je edini pravi začetek

Morebitne poškodbe lahko omilite tako, da se tik pred prvim spustom dobro ogrejete. Ogrevanje naj traja vsaj deset minut, še boljše pa je, če mu jih namenite dvajset. Začnite ga s kratkim tekom, poskoki ali drugimi vajami, ki pospešijo srčni utrip. Nato nadaljujte z raztezanjem mišic celega telesa: rok, hrbta, zadnjice, nog.

Pred smuko si vzemite čas za ogrevalne in raztezne vaje.

Za volan in na smuči le trezni

Vemo, da alkohol upočasni naše reflekse za volanom avtomobila. Enako velja na smučeh - pitje alkohola lahko ogrozi varnost vas in ostalih smučarjev. Poleg tega je alkohol diuretik in iz telesa odvaja tekočino, ki jo med športnimi aktivnostmi še kako potrebujemo. Hkrati znižuje raven sladkorja v krvi, iz katerega črpamo energijo za športne aktivnosti.

Ko se želite pogreti, je čaj na smučišču primernejša izbira od kuhanega vina.

Spoštujte pravila

Ne precenjujte svojih sposobnosti in bodite obzirni do ostalih smučarjev. Preden ponovno stopite na smučišče, obnovite poznavanje 10 FIS pravil, ki predstavljajo mednarodni standard vedenja na smučišču.

  • Ne smučajte po neoznačenih progah in izbirajte le takšne, ki so vašemu znanju in fizični pripravljenosti primerne.
  • S prehitevanjem, ustavljanjem, vzpenjanjem in sestopanjem ter hitrostjo ne ogrožajte drugih smučarjev.
  • Upoštevajte signalne in prometne oznake na smučiščih.
  • Če ste priča nesreči, pomagajte po lastnih zmožnostih. Ne glede na to, ali ste le priča nesreče ali ste v njej udeleženi, se pustite legitimirati.

... in če se vendarle zgodi

Večina nesreč na smučišču se k sreči konča z manjšimi odrgninami in udarci, ki ne pustijo dolgoročnih posledic. Vendar pa poškodbe vseeno jemljite resno in jih primerno oskrbite. Privoščite si počitek, ki ga telo zahteva.

Uživajte v smuki, vendar bodite pripravljeni na vse.

Ob hujših nesrečah pa boste potrebovali pomoč reševalcev, morda celo helikoptersko reševanje in bolnišnično oskrbo. Zato se na smučanje v tujino odpravite s Turističnim zavarovanjem z asistenco v tujini, ki vključuje nujni prevoz do zdravstvene ustanove. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja v primeru helikopterskega reševanja s smučišča v tujini ne bo dovolj, saj ga ne krije ali pa ga krije le v omejenem obsegu.

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Potrebujete našo pomoč? Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

SPLETNI KLIC KLEPET E-POŠTA

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Z januarjem so se spremenila imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ