4 sanjske destinacije za motoriste, ki ljubijo naravo

Vam je situacija kaj znana? V petek zvečer si zaželite, da bi se za konec tedna na dveh kolesih zapeljali nekam na lepše, a nimate pojma, katero traso bi izbrali. Ko bo naslednjič takšna situacija, boste nedvomno imeli dobro idejo.:-)

Alpska pravljica Logarske doline

Morda res predstavlja čisto klasiko, a se je pravi Slovenec, še posebej tisti, s pravo motoristično dušo, ne naveliča. Že pot od Šentruperta proti Logarski dolini je polna izjemnih popotniških drobtinic, ki jih nikar ne spreglejte; Mozirje ponuja priložnost za dobro kavo in pa vas zamika sprehod, bo obisk prelepega Mozirskega gaja odlična poteza. Če pa ste Gaj nedavno obiskali, pa naredite postanek v kampu Menina, hitro za Mozirjem na levi. Kamp je izjemen, ima krasno lego in vrhunske skrbnike, ki s edinstveno ponudbo in pravljično krajino ob Savinji ustvarjajo nepozabne spomine.

Logarska dolina je pravi slovenski biser, upravičeno velja za eno najlepših alpskih ledeniških dolin v Evropi. V njej najdete preko 40 naravnih vrednot, od slapov, skalnih stolpov, votlin, spodmolov, do ledeniških balvanov in dreves izjemnih dimenzij. Dostop pelje skozi 4 km oddaljeno Solčavo, ob vstopu v dolino pa vas pričaka mitnica, kjer prispevate vstopnino. Ko se boste naužili Logarske, če je to sploh mogoče, lahko nadaljujete pot čez Pavličevo sedlo in vandrate na Jezersko. Teh 30 km predstavlja eno najbolj slikovitih gorskih cest v naši okolici, Pavličevo sedlo pa obenem enega najvišje ležečih slovenskih mejnih prehodov. Če pa vas tudi za nazaj premami ista trasa preko Solčave, se ustavite še za ogled pravljično lepega Robanovega kota. Pot v Logarsko bo zagotovo vredna vsake ure, ki jo boste preživeli tam in slehernega obiska.

Skrito Goričko skriva zaklade

Goričko je izjemno slikovita gričevnata pokrajina v severovzhodni Sloveniji, ob tromeji z Avstrijo in Madžarsko, in leži med dvema rekama: med Muro in Rabo. Goričko je dobilo ime po goricah in hribčkih, ki dajejo značilni karakter tej slovenski krajini. Z motorjem boste daleč od avtocestnega utripa vijugali od skozi Cankovo, Dobrovnik, Gornje Petrovce, Grad, Hodoš, Kobilje, Kuzmo, Moravske Toplice, Puconce, Rogašovce in Šalovce. Serpentin ne pričakujte, najvišji hrib na Goričkem se imenuje Kugla, na njem je prav poseben razgledni stolp, ki ga vsekakor obiščite, saj ponuja razgled iz izjemne višine za goričke razmere (418 m). Osrednjega večjega naselja ni in tudi zato je Goričko posebno. Če kdaj, lahko najbrž tokrat pustite pelerine doma, letno v tem koncu Slovenije pade le okoli 850 l/m² padavin, kar je najmanj na Slovenskem.

V Dobrovniku nikar ne zapeljete mimo Ocean Orchids in njihovega izjemnega tropskega vrta, v katerem letno vzgojijo okoli 2 milijona orhidej. Že navdušeni? To še ni nič, Goriško skriva še marsikaj: imajo najdebelejši pravi kostanj, ki stoji v Križevcih na Tetajnem bregu, imajo najdebelejši graden (hrast), ki stoji v Trdkovi, imajo največji slovenski grad, ki ga najdete pri Gradu, in Goriško ima obilo krasnih potokov in jezerc. Ko boste postali pri njih, da si pretegnete noge, se ozrite po nabrežjih za tamkajšnjimi simpatičnimi prebivalci: na Goričkem imajo največ vider na slovenskem.

Pobeg za Kolpo

Ko je pridejo na vrsto najbolj vroči vikendi v letu, se je z motorjem pametno podati bodisi v hribe, kjer je vsaj nekaj stopinj manj kot v nižini, ali pa proti Kolpi, ki se je mnogi motoristi nikoli ne naveličajo; prvič zato, ker je ob Kolpi preprosto lepo, drugič zato, ker je - čeprav je le 100 km od Ljubljane - očitno dovolj daleč, da tam enostavno ni prave gneče, ne domačih in ne tujih turistov. Peljite skozi Kočevje za smer Livold in nato naprej proti Mozlju, kjer se že začenja neokrnjena narava.  Če boste vozili zgodaj zjutraj ali proti večeru, lahko z malo sreče na livadah desno in levo od glavne ceste ugledate pasočo se divjad, običajno jelenjad, lahko pa tudi kakšnega volka, medveda ali vsaj jazbeca.

Ceste so tod že prave za motor in ovinki seveda tudi. Raziščite Predgrad, Stari trg in Dol, od tam se podajte proti impozantnemu gradu Kostel, pa proti Fari, kjer boste z malo sreče prišli na njihovo osrednjo letno večdnevno zabavo imenovano Tamburanje. Kraji so majhni, a izjemni, vsak ponuja posebno doživetje, narava pa je divja in nepopisno lepa. Tu teče čas počasneje, zato namočite noge v Kolpi, če pa si lahko odtegnete malo daljši postanek, pa krmilo motorja zamenjajte za veslo kanuja in dodajte svojemu izletu še eno nepozabno vožnjo.

V Goriška Brda, kjer vam bog poboža dušo

Goriška Brda, ki leže diametralno nasproti Goričkega,  vam ne glede na letni čas ponujajo zmeraj dovolj razlogov za obisk. Njihov ogled je najbolje začeti na 23 metrov visok razglednem stolpu v Gonjačah, ki je osrednja točka Brd in kjer lahko dobite odličen občutek v kakšni pravljici ste se pravzaprav znašli. Zlasti ob sončnem vremenu ali dan po deževju se od tam odpre krasen razgled vse do Jadranskega morja, na Furlanijo, na Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Kras in Vipavsko dolino. Ko vam ponese pogled prek valovitih gričev, boste spoznali, da je bil stvarnik izjemno radodaren, ko je zasnoval to čudovito in od civilizacije dolga desetletja pozabljeno krajino. Na tukajšnje podnebje vpliva le 20 km oddaljeno Jadransko morje; poletja so lahko tudi precej vroča, zato idealni čas za obisk Brd z motorjem morda niso ravno najbolj vroči vikendi v letu.

Občino Brda sestavlja kar 45 naselij, obredite jih čim več, saj vsako ponuja kaj edinstvenega. Skoraj vsa so arhitekturno izjemno zanimiva, saj so mnoge stare hiše večinoma ohranile staro zasnovo. Šmartno je denimo vse do danes obdržalo elemente stare, utrjene, mediteranske vasi, v Vipolžah pa stoji krasna Vila Vipolže, obnovljeno poslopje nekdanjega Lovskega dvorca goriških grofov iz 11. stoletja. Ko bo dneva konec, se podajte na pokušino vin h kateremu od tamkajšnjih vinarjev. V Brdih pridelana vinska kapljica je našla oboževalce po vsem svetu, res pa je, da z motorjem ni najbolj kompatibilna, zato najprej parkirajte in nekam založite ključe. Ko boste želeli naslednji dan še zadnjič pomahati Brdom v slovo, pa to naredite iz drevoreda ob samostanu na Sveti gori. Ta kraj bo pobožal vaš dušo dvakrat, kot izjemno romarsko središče in kot točka s božanskim razgledom.

Sanjske trase

Opisane destinacije so vredne, da jih motorist prevozi vsako leto in še jih imamo v Sloveniji.  Si predstavljate, da bi si vaš motor te vaše izlete lahko zapomnil - kje ste bili, kako ste vozili in s kakšno hitrostjo, denimo to, kako ste speljali ovinke med Logarsko in Pavličevim sedlom? Še več kot to: predstavljate si, da bi vam vaš motor dal celo konkretne namige iz vaših minulih voženj, kako naj še izboljšate vijuganje po serpentinah Pavličevega sedla. A ne bi to bilo krasno?

Naj vam povemo, da je to z letošnjo motoristično sezono dejansko izvedljivo in da mnogi vaši kolegi že uporabljajo slovensko inovacijo Vigo, majhno škatlico, montirano na motor, in pripadajočo aplikacijo, ki vse to omogočata. Še najboljše pa je, da sta ta spomin o vašem potovanju in vgrajeni »inštruktor« vožnje, le del tega, kar omogoča Vigo zavarovanje! Tu je še nenehni - 24/7 nadzor nad lastnim motorjem, pa klic SOS v izjemnih razmerah in še bi lahko naštevali.

Človek dandanes bogati z izbiro, ki mu je dana - ne pa z denarjem. Ko gre za motoristične užitke in najsodobnejšo tehnologijo, ki vam lahko še polepša motoristično izkušnjo, zdaj veste spet kaj novega. Le dvigniti je treba zadnjo plat s kavča, si natakniti čelado in se prepustiti lepotam najlepše dežele na svetu!

Vir: iz članka Dušana Waldhütterja na vecer.com.

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE