Ajurveda - mati zdravilstev
Ajurveda je sistem tradicionalne medicine, tisočletja stara znanost iz Indije. Beseda »ayurveda« pomeni znanje o življenju. Človeka obravnava celostno in ga uči, kako živeti v harmoniji z naravo. Pokriva vse vidike zdravja, saj spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje. Razlaga, kako naše misli, prehrana in način življenja vplivajo na naše fizično stanje.
Kdaj smo zares zdravi?
Po ajurvedi je popolno zdravje mogoče le, kadar so telo, um in duša medsebojno usklajeni. Ajurvedski zdravilci ne zdravijo telesa po delih, temveč celostno, upoštevajoč načelo treh doš (vata, pitta, kapha) ali življenjskih sil, ki jih uravnava zakon enotnosti narave.
Po mnenju indijskih ajurvedskih zdravnikov se vsaka bolezen najprej začne v zavesti, šele nato se pokaže na fizičnem nivoju. Na tej osnovi so razvili program, ki sloni na štirih stebrih:
- način prehrane, ki krepi organizem in obvladuje stres;
- telesne in dihalne vaje uravnovešajo um ter krepijo zavest o duši;
- odpravljanje strupov iz telesa;
- meditacija, ki pospešuje duhovno zavest in osvobaja kreativni potencial.
Ajurveda in prehrana
Hrana je v ajurvedi primarna preventivna medicina. S pravilno kombinacijo in količino živil ter določenimi deli dneva, ko hrano uživamo, lahko vzdržujemo notranje ravnotežje elementov. Popravimo lahko celo neravnovesje, do katerega je prišlo zaradi obdobja, v katerem smo živeli nezdravo.
Eter, zrak, voda, ogenj in zemlja so v človekovem telesu izraženi kot trije osnovni principi ali tipi. Preverite, kateri tip človeka ste, temu primerno se je namreč dobro po načelih ajurvede tudi prehranjevati.
Glede izbire prehrane se je treba prilagoditi tudi letnemu času.
Konec zime in začetek pomladi prinašata hladno in vlažno vreme. Od doš takrat prevladuje kapha doša, zato se je priporočljivo izogibati hladnim pijačam, sladoledu in mlečnim izdelkom. Pozna pomlad in poletje prineseta višje temperature, zato v tem obdobju ni dobro jesti vroče in začinjene hrane, saj takrat prevladuje pitta doša, takšna hrana pa jo še zvišuje. Jeseni in v začetku zime, ko je vreme suho in hladno, je najvišja vata doša. Izogibati se je dobro suhemu sadju, hrani z visoko vsebnostjo proteinov. Pri prehranjevanju je pomembno, da sedimo vzravnano, se vmes ne pogovarjamo, beremo ali gledamo televizije. Misli usmerimo na hrano in se zavedamo njenega okusa, saj ga le tako lahko zares zaznamo.
Preberite tudi
Nikoli sami v bolezni …
Pogovor s strokovnjakom: Koliko se morajo gibati naši otroci?
03.10.2018 Lucija Medved
Z nami lahko stopite v stik na različne načine.
080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLICASISTENCA
Za pomoč v Sloveniji pokličite:
080 19 21Za pomoč v tujini pokličite:
+386 2 618 05 20