Ajurveda - mati zdravilstev

Ajurveda je sistem tradicionalne medicine, tisočletja stara znanost iz Indije. Beseda »ayurveda« pomeni znanje o življenju. Človeka obravnava celostno in ga uči, kako živeti v harmoniji z naravo. Pokriva vse vidike zdravja, saj spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje. Razlaga, kako naše misli, prehrana in način življenja vplivajo na naše fizično stanje.

Kdaj smo zares zdravi?

Po ajurvedi je popolno zdravje mogoče le, kadar so telo, um in duša medsebojno usklajeni. Ajurvedski zdravilci ne zdravijo telesa po delih, temveč celostno, upoštevajoč načelo treh doš (vata, pitta, kapha) ali življenjskih sil, ki jih uravnava zakon enotnosti narave.

Po mnenju indijskih ajurvedskih zdravnikov se vsaka bolezen najprej začne v zavesti, šele nato se pokaže na fizičnem nivoju. Na tej osnovi so razvili program, ki sloni na štirih stebrih:

  • način prehrane, ki krepi organizem in obvladuje stres;
  • telesne in dihalne vaje uravnovešajo um ter krepijo zavest o duši;
  • odpravljanje strupov iz telesa;
  • meditacija, ki pospešuje duhovno zavest in osvobaja kreativni potencial.

Ajurveda in prehrana

Hrana je v ajurvedi primarna preventivna medicina. S pravilno kombinacijo in količino živil ter določenimi deli dneva, ko hrano uživamo, lahko vzdržujemo notranje ravnotežje elementov. Popravimo lahko celo neravnovesje, do katerega je prišlo zaradi obdobja, v katerem smo živeli nezdravo.

Eter, zrak, voda, ogenj in zemlja so v človekovem telesu izraženi kot trije osnovni principi ali tipi. Preverite, kateri tip človeka ste, temu primerno se je namreč dobro po načelih ajurvede tudi prehranjevati.

Glede izbire prehrane se je treba prilagoditi tudi letnemu času.

Konec zime in začetek pomladi prinašata hladno in vlažno vreme. Od doš takrat prevladuje kapha doša, zato se je priporočljivo izogibati hladnim pijačam, sladoledu in mlečnim izdelkom. Pozna pomlad in poletje prineseta višje temperature, zato v tem obdobju ni dobro jesti vroče in začinjene hrane, saj takrat prevladuje pitta doša, takšna hrana pa jo še zvišuje. Jeseni in v začetku zime, ko je vreme suho in hladno, je najvišja vata doša. Izogibati se je dobro suhemu sadju, hrani z visoko vsebnostjo proteinov. Pri prehranjevanju je pomembno, da sedimo vzravnano, se vmes ne pogovarjamo, beremo ali gledamo televizije. Misli usmerimo na hrano in se zavedamo njenega okusa, saj ga le tako lahko zares zaznamo.

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE