Kako se spopasti z gripo

V zimskih mesecih, vsako leto nastopi sezona gripe in prehladov. Za strokovno mnenje o gripi smo povprašali prim. Bojana Lovšeta, dr.med.univ., ki je povedal, da je sezonska gripa akutna bolezen dihal, ki jo povzroča Virus influence. Bolezen se hitro širi in v kratkem času lahko prizadene precejšen del prebivalstva, predvsem otrok. Kar ena petina vseh otrok letno zboli za gripo. Sposobnost razločevanja gripe od prehlada je zato nujna za uspešno zdravljenje in za preprečevanje nadaljnjega širjenja.

Širjenje virusa gripe

Virusi gripe se prenašajo s kužnimi kapljicami, ki jih okužene osebe prenašajo s kihanjem, kašljanjem in glasnim govorjenjem na blizu. Okužba se prenaša tudi z neposrednim telesnim stikom in posredno preko predmetov npr. kljuk, držal nakupovalnih vozičkov in podobnega. Zato se v času gripe izogibajte krajev, kjer je v istem prostoru (avtobusi, čakalnice, nakupovalna središča ipd.) veliko ljudi, ki kašljajo in kihajo, žal večinoma brez uporabe robčkov. Zelo pomembno je torej, da si temeljito in večkrat dnevno umijete roke in tako zmanjšate možnost okužbe.

Virusi gripe se prenašajo s kužnimi kapljicam.

Cepljenje proti gripi

Po besedah prim. Bojana Lovšeta so ukrepi proti gripi predvsem preventivni:

  • zdrav način življenja,
  • zdrava prehrana,
  • gibanje in
  • počitek.

Najbolj učinkovito sredstvo proti gripi pa je seveda preventivno cepljenje.

Cepljenje velja za najbolj učinkovito sredstvo proti gripi.

Cepijo se lahko vsi. Še posebej je cepljenje priporočljivo za otroke in mladostnike, ki imajo kronične bolezni srca, pljuč, sečil in bolezni, ki slabijo imunski odziv. V teh primerih lahko zaradi gripe pride do zapletov, kot so pljučnica, astma, dehidracija, različna bakterijska vnetja, vnetje srednjega ušesa in centralnega živčnega sistema. Cepljenje proti gripi je priporočljivo tudi za starše in druge, ki skrbijo za otroke, posebej za tiste, mlajše od dveh let, da se zmanjša možnost prenosa gripe.

Kdaj in kako se cepiti

Proti sezonski gripi se lahko cepimo vsako leto že konec oktobra in v novembru ter pred začetkom sezone, ki je konec novembra, v decembru ali v januarju. Cepimo pa se lahko tudi kasneje.

Otroke, stare od 6 mesecev do 3 let, se cepi s cepivom za otroke, stare 3 leta in več pa s cepivom za odrasle. Cepivo ni primerno za cepljenje otrok, mlajših od 6 mesecev. Otroci, mlajši od 9 let, ki so prvič cepljeni proti gripi, morajo prejeti dva odmerka cepiva v razmaku enega meseca. Otroci, ki so že bili cepljeni proti gripi oz. so stari 9 let in več, pa prejmejo en odmerek cepiva. Približno dva tedna po cepljenju se razvije zadostna količina protiteles za zaščito pred gripo, zaščita pa običajno traja od nekaj mesecev do enega leta.

Naj otroci uživajo v zimskih aktivnostih na prostem.

Nižje temperature pa s seboj ne prinašajo samo nevšečnosti, kot so gripa in različna prehladna obolenja. Prinašajo tudi radosti, ki jih najdemo v različnih zimskih aktivnostih na prostem, kjer pa lahko ob nepazljivosti hitro pride do različnih poškodb. Ker so otroci naše največje bogastvo in ker nas misel na varnost našega otroka pomirja, je smiselno skleniti Nezgodno zavarovanje za otroke in šolsko mladino, s katerim si zagotovite kritje za poškodbe, ki so posledica nezgode. Sedaj ga lahko zdaj na hiter in preprost način sklenete kar prek spleta. Nezgodno zavarovanje za otroke in mlade velja 24 ur na dan - kjerkoli, tudi v tujini in med počitnicami.

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE