Prehranjevanje po ajurvedi

Vedno več ljudi se srečuje s težavami v prebavnem traktu. Ajurveda gleda na te težave kot na problem agnija ali nemoči prebavnega sistema.

Glavni agni ima sedež v želodcu in uravnava naš apetit, sposobnost prebave hrane in možnost uničenja toksinov v prebavnem traktu. Vpliva na vse preostale agnije, ki delujejo na ravni celic, tkiv in organov in imajo podobne funkcije pretvorbe oz. metabolizma. Tako ajurveda pozna agni tudi v jetrih, trebušni slinavki, ščitnici, v sedmih tkivih (limfa in plazma, krvne celice, mišice, maščoba, kosti, živčno tkivo in spolne celice).

S tem, ko uravnavamo glavni agni, uravnavamo tudi preostale agnije.

Kako si lahko pomagamo sami?

 • Zjutraj na tešče spijmo do 2 dcl tople vode. To bo prečistilo organizem in spodbudilo apetit. Pomembno je, da ne pijemo večjih količin tekočine pred obrokom in takoj po njem, to namreč povzroča ravno nasprotni učinek.
 • Kosilo naj bo največji obrok dneva, ki ga zaužijemo med 11.30 in 13.30 uro. V tem času je v naravi element ognja najbolj močan, zato je tudi telo najbolj pripravljeno, da prebavi zaužito hrano. Predstavljajte si velik lonec hrane na nizkem ognju – le kako bi se to skuhalo?
 • Jemo, kadar smo lačni oz. ko prebavimo prejšnji obrok. Če vnašamo v telo hrano, preden smo prebavili prejšnji obrok, ustvarjamo pogoje, da se prebavni proces ne konča popolnoma in tako spodbudimo nastajanje toksinov.
 • Večerja naj bo lahka, najkasneje ob 19. uri, in zadnji obrok dneva. Tako bomo še pred spanjem prebavili obrok in lažje zaspali.
 • Pravilno kombinirajmo hrano. Ajurveda pozna kar nekaj pravil kombiniranja hrane, ki preprečujejo ustvarjanje toksinov v telesu. Dve preprosti in osnovni pravili sta: sadje jemo ločeno od drugih obrokov, mlečnih izdelkov (mleko, jogurt, sir) ne kombiniramo z mesom, stročnicami, sadjem, jajci ali paradižniki.
 • Jejmo počasi, zavestno, med hranjenjem ne gledamo televizije, računalnika in ne beremo.
 • Kadar smo čustveno vznemirjeni, ne jejmo, saj takrat naš agni ne deluje učinkovito.
 • Uporabljamo začimbe! Začimbe so idealen partner hrane, ki pomagajo prebavnemu sistemu opraviti svojo funkcijo in odstraniti toksine.
 • Uživajmo organsko svežo in lokalno pridelano hrano.

Ajurvedski čaj za dobro prebavo

Želite narediti nekaj dobrega zase? ;-) Skuhajte si ajurvedski čaj.

Potrebujete naslednje sestavine:

 • 0,5 litra vode
 • 1 žlička semen koriandra
 • 1 žlička semen komarčka
 • 1 žlička semen kumine

Semena začimb strite v terilniku in dodajte v vrelo vodo. Odstavite z ognja, počakate 10 minut in precedite. Čaj pijte po obroku v manjših količinah. Ta bo blagodejno vplival na vse tri doše, uravnaval bo torej vato, pitto in kapho.

Za več informacij, povezanih z načeli prehranjevanja v ajurvedi, kliknite na to povezavo.

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE