Prehranjevanje po ajurvedi

Vedno več ljudi se srečuje s težavami v prebavnem traktu. Ajurveda gleda na te težave kot na problem agnija ali nemoči prebavnega sistema.

Glavni agni ima sedež v želodcu in uravnava naš apetit, sposobnost prebave hrane in možnost uničenja toksinov v prebavnem traktu. Vpliva na vse preostale agnije, ki delujejo na ravni celic, tkiv in organov in imajo podobne funkcije pretvorbe oz. metabolizma. Tako ajurveda pozna agni tudi v jetrih, trebušni slinavki, ščitnici, v sedmih tkivih (limfa in plazma, krvne celice, mišice, maščoba, kosti, živčno tkivo in spolne celice).

S tem, ko uravnavamo glavni agni, uravnavamo tudi preostale agnije.

Kako si lahko pomagamo sami?

 • Zjutraj na tešče spijmo do 2 dcl tople vode. To bo prečistilo organizem in spodbudilo apetit. Pomembno je, da ne pijemo večjih količin tekočine pred obrokom in takoj po njem, to namreč povzroča ravno nasprotni učinek.
 • Kosilo naj bo največji obrok dneva, ki ga zaužijemo med 11.30 in 13.30 uro. V tem času je v naravi element ognja najbolj močan, zato je tudi telo najbolj pripravljeno, da prebavi zaužito hrano. Predstavljajte si velik lonec hrane na nizkem ognju – le kako bi se to skuhalo?
 • Jemo, kadar smo lačni oz. ko prebavimo prejšnji obrok. Če vnašamo v telo hrano, preden smo prebavili prejšnji obrok, ustvarjamo pogoje, da se prebavni proces ne konča popolnoma in tako spodbudimo nastajanje toksinov.
 • Večerja naj bo lahka, najkasneje ob 19. uri, in zadnji obrok dneva. Tako bomo še pred spanjem prebavili obrok in lažje zaspali.
 • Pravilno kombinirajmo hrano. Ajurveda pozna kar nekaj pravil kombiniranja hrane, ki preprečujejo ustvarjanje toksinov v telesu. Dve preprosti in osnovni pravili sta: sadje jemo ločeno od drugih obrokov, mlečnih izdelkov (mleko, jogurt, sir) ne kombiniramo z mesom, stročnicami, sadjem, jajci ali paradižniki.
 • Jejmo počasi, zavestno, med hranjenjem ne gledamo televizije, računalnika in ne beremo.
 • Kadar smo čustveno vznemirjeni, ne jejmo, saj takrat naš agni ne deluje učinkovito.
 • Uporabljamo začimbe! Začimbe so idealen partner hrane, ki pomagajo prebavnemu sistemu opraviti svojo funkcijo in odstraniti toksine.
 • Uživajmo organsko svežo in lokalno pridelano hrano.

Ajurvedski čaj za dobro prebavo

Želite narediti nekaj dobrega zase? ;-) Skuhajte si ajurvedski čaj.

Potrebujete naslednje sestavine:

 • 0,5 litra vode
 • 1 žlička semen koriandra
 • 1 žlička semen komarčka
 • 1 žlička semen kumine

Semena začimb strite v terilniku in dodajte v vrelo vodo. Odstavite z ognja, počakate 10 minut in precedite. Čaj pijte po obroku v manjših količinah. Ta bo blagodejno vplival na vse tri doše, uravnaval bo torej vato, pitto in kapho.

Za več informacij, povezanih z načeli prehranjevanja v ajurvedi, kliknite na to povezavo.

Preberite tudi

Potrebujete našo pomoč? Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

SPLETNI KLIC KLEPET E-POŠTA

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Z januarjem so se spremenila imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Anketa

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje je ključno za nas, zato vas vljudno prosimo, da izpolnite anketo, ki vam bo vzela le nekaj minut. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo izkušnjo v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE