Redna telesna aktivnost blagodejno vpliva na zdravje otrok

V današnjem digitalnem svetu je redna telesna aktivnost za naše najmlajše še pomembnejša kot prej. Sedenje pred zasloni, bodisi za učenje, igre ali gledanje televizije, je namreč postalo običajen del vsakdana.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije le 20 odstotkov otrok in mladostnikov dosega priporočeno raven telesne aktivnosti, to je vsaj 60 minut na dan. 

Aktivno gibanje pa je ključnega pomena za celostni razvoj otrok, saj prinaša številne koristi, med drugim vpliva na telesno, duševno in socialno zdravje. 

Redna telesna aktivnost pomaga pri razvoju močnih kosti in mišic in ohranjanju zdrave telesne teže ter izboljšuje srčno-presnovno zdravje in izboljša telesno pripravljenost. Šport in igra na prostem spodbujata razvoj koordinacije, ravnotežja in gibljivosti, kar je še posebej pomembno v zgodnjih letih.

Študija Ameriškega združenja za srce AHA je pokazala, da redna telesna aktivnost izboljša kognitivne funkcije pri otrocih, kar vodi do boljših akademskih dosežkov kasneje v življenju. 

Poleg tega redna telesna aktivnost zmanjšuje tveganje za razvoj kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, visok krvni tlak in debelost – otroci, ki so redno telesno aktivni, imajo namreč 40 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo imeli težave s težo.

Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ):

  • Nekaj telesne dejavnosti je bolje kot nič. 
  • Že nekaj telesne dejavnosti bo koristilo otrokovemu zdravju. 
  • Otroci in mladostniki naj začnejo z majhno količino telesne dejavnosti, sčasoma pa se lahko povečuje pogostost, intenzivnost in trajanje. 
  • Pomembno je, da vsem otrokom in mladostnikom zagotovimo varne in enake možnosti za telesno udejstvovanje ter jih spodbujamo k dejavnostim, ki so prijetne, raznolike in primerne za njihovo starost in sposobnost.

Redna telesna aktivnost pozitivno vpliva tudi na duševno zdravje otrok. Izboljšuje namreč razpoloženje, zmanjšuje simptome anksioznosti in depresije ter povečuje samospoštovanje. 

Športne aktivnosti, kot so skupinski športi, otrokom omogočajo razvijanje socialnih veščin, kot so sodelovanje, komunikacija in reševanje konfliktov. Igranje in vadba sta prav tako odlična načina za sprostitev in obvladovanje stresa.

Redna telesna aktivnost v prostem času otrokom omogoča, da se vključujejo v različne socialne skupine in gradijo prijateljstva. Različne športne dejavnosti, predvsem skupinski športi, spodbujajo timsko delo 'fair play' (poštena igra), spoštovanje pravil in odgovornost, kar je ključnega pomena za razvoj pozitivnih socialnih veščin. Prav tako pa pomagajo razvijati socialne veščine, vztrajnost in dobro komunikacijo, ki lahko pomagajo mladostnikom pri oblikovanju zdravih odnosov in uspehu v šoli ter kasneje v karieri. Sodelovanje v ekipnih športih spodbuja sodelovanje, komunikacijo in razumevanje pomembnosti podpore drugim. 

Otroci, ki so vključeni v športne dejavnosti, so običajno bolj motivirani, disciplinirani in imajo boljšo koncentracijo, kar se pozitivno odraža tudi v šolskem uspehu. Uspeh na posameznih športnih področjih pa lahko okrepi njihovo samozavest, saj z doseganjem ciljev, premagovanjem ovir in izboljševanjem spretnosti gradijo občutek lastne vrednosti.

Šport pripomore k vzpostavljanju ravnovesja med šolskim delom in prostim časom, saj ponuja odlično rešitev za odmik od vsakodnevnih šolskih obveznosti in je dober recept za sprostitev. Starši in šole igrajo ključno vlogo pri spodbujanju redne telesne aktivnosti. Slednji lahko prispevajo s kakovostnimi programi telesne vzgoje in z zagotavljanjem varnih in dostopnih prostorov za igro in športne aktivnosti.

Starši pa lahko svojim otrokom nudijo pozitiven zgled z lastno telesno aktivnostjo in vključevanjem v družinske športne dejavnosti. Pomembno je, da šport predstavimo kot zabavno dejavnost in otrokom omogočimo različne priložnosti za udeležbo v športnih aktivnostih in klubih. Pomembno je, da smo potrpežljivi in razumevajoči, saj vsak otrok potrebuje svoj čas in podporo na poti do odkrivanja svoje športne strasti.

Redna telesna aktivnost, čeprav izjemno koristna, pa lahko prinese tudi tveganje za poškodbe. Zato smo za vas pripravili Nezgodno zavarovanje otrok in šolske mladine, ki nudi finančno zaščito v primeru nezgod, ki se lahko pripetijo med igro, športnimi aktivnostmi ali drugimi prostimi dejavnostmi. Zavarovanje omogoča staršem, da se brez skrbi posvetijo spodbujanju zdravih življenjskih navad svojih otrok.

{ srce-za-svet link fix }

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE