So vas zasrbele potovalne pete? To je nekaj aktualnih napotkov za potovanje čez mejo.

Pravkar me je razveselila novica, da nam bo od prihajajočega vikenda vse do prvomajskih praznikov dovoljeno prehajati statistične regije. Juhej! Se mi zdi, da sem že kar pošteno zmedena od tega vladnega semaforja. Smo malo rdeči, drug teden rumeni in kar naenkrat spet oranžni. Enkrat odprti, drugič zaprti – govorim o svobodi, kakopak. ;-) Življenje prilagajamo glede na barve semaforja in presrečna sem, da se je ta spremenila za toliko, da jo lahko čez vikend mahnem v hribe. Verjamete ali ne, meni se že to v času vseh omejitev zdi prava poslastica. Iskreno si po preteklem letu zaenkrat niti ne znam predstavljati, da bi načrtovala daljše potovanje po svetu. A to zagotovo še pride!

Pa vi? Boste čez prvomajske praznike končno prestopili mejo?

Če za razliko od mene ne morete več krotiti želje po potovanju in jo boste potešili tako, da se čez prvomajske praznike odpravljate vsaj v katero od naših sosednjih držav, si velja prebrati tole:

  • Avstrija, Madžarska, Italija in Hrvaška se nahajajo na tako imenovanem rdečem seznamu. To pomeni, da boste ob vrnitvi zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoteni v desetdnevno karanteno. Kaj je treba storiti, da se karanteni izognete, preberete v nadaljevanju.
  • Če država, iz katere se vračate v Slovenijo, ni na rdečem seznamu, vam ni treba v karanteno.
  • Za otroke, ki še niso dopolnili 15 let in prehajajo mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno, velja izjema. V Slovenijo se lahko vrnejo brez karantene in negativnega testa PCR. Več o izjemah preberete na spletni strani gov.si.
  • Dobro se informirajte! Pri načrtovanju poti v tujino preverite vstopne pogoje (osebni dokumenti, vizum, karantena, druga potrdila) in splošno zdravstveno stanje v državi. Zaradi pandemije covid-19 se namreč neprestano spreminjajo vstopni pogoji za tuje državljane in ukrepi na mejah.
  • Za aktualne informacije o ukrepih lahko pokličete klicni center na 080 14 04. Če kličete iz tujine so vam na voljo na +386 1 478 7550, dosegljivi pa so vsak delovnik od 8. do 18. ure.

Kaj potrebujete, da vam ob prihodu iz rdeče države ne bo treba v karanteno

V karanteno ne boste napoteni, če ob prehodu meje predložite:

  • Negativni rezultat PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa,
  • potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da ste preboleli COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali
  • dokazilo o cepljenju proti COVID-19, s tem da je tukaj pomembno, s katerim cepivom so vas cepili.

Podrobnosti o tem si lahko preberete tukaj.

Ne pozabite spakirati še zavarovanja

V Zavarovalnici Sava smo za več brezskrbnosti v tem negotovem času Turističnemu zavarovanju z asistenco v tujini dodali novo kritje. Če  na potovanju v tujini nebodigatreba zbolite za koronavirusno boleznijo vam bo prišlo še kako prav. Velja za vsa potovanja, na katera se boste odpravili do vključno 31. avgusta letos, za letno zavarovanje pa boste pri nas do 30. junija 2021 odšteli 15 % manj. Ponudbo se splača preveriti tukaj.

In če mislite, da bi morali pred potovanjem postoriti še kaj, imate prav. Vaša edina naloga pred odhodom je, da date možgane na pašo in čim bolj brezskrbno uživate v več kot zasluženem oddihu. Ob normalni skrbi za svoje zdravje so skrbi odveč in prav nič dobro vam ne bo delo sekiranje na zalogo. Uživajte in imejte super dopust. Kjerkoli že boste. Jaz vam bom za zdaj mahala s slovenskih hribov in gora.

 

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE