Tekoče tkivo

Pred dnevi me presenetilo povabilo s sledečo vsebino: »Spoštovani, prijazno vas vabimo na krvodajalsko akcijo zaradi pomanjkanja krvi vaše krvne skupine ...«

Opomnilo me je, da je minilo skoraj leto dni, ko sem zadnjič  darovala to dragoceno tekočino. Pravilneje bi jo bilo poimenovati tekoče tkivo - sestavljeno iz krvnih celic in plazme.

»Kri je za zdravstveno oskrbo to, kar je nafta za transport.« (Arthur Caplan)

 

Darovanje krvi - ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku

Velike zasluge za razvoj krvodajalstva ima avstrijski zdravnik Karl Landsteiner, ki je na prelomu v prejšnje stoletje odkril prve tri krvne skupine (A, B in 0). Za to odkritje je leta 1930 prejel tudi Nobelovo nagrado za medicino. Pri odkritju mu je izdatno pomagal tudi naš rojak, Janez Plečnik, brat arhitekta Jožeta Plečnika. In prav on je bil prvi človek, ki mu je bila določena krvna skupina B. Rojstni dan odkritelja krvnih skupin je bil izbran za svetovni dan krvodajalcev. Najkasneje je bila določena krvna skupina AB, kar pa ne čudi saj je najredkejša.

 

Vse krvne skupine niso enako pogoste. Med krvodajalci v Sloveniji je struktura po krvnih skupinah takšna:

  • A (40 %)
  • 0 (38 %)
  • B (15 %)
  • AB (7 %).

Pri izboru krvne komponente za transfuzijo je potrebno upoštevati skladnost krvne skupine bolnika in krvne komponente. Praviloma se za transfuzijo uporabi kri bolnikove krvne skupine. V primeru, ko ta ni na voljo, se lahko uporabi tudi kri druge krvne skupine, ki pa mora biti skladna z bolnikovo. Osebe s krvno skupino 0 so univerzalni darovalci, saj njihova kri nima antigenov, osebe krvne skupine AB pa so univerzalni sprejemniki, saj nimajo protiteles.

"Ste vedeli, da v Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri? In za zadostitev teh potreb bi potrebovali vsaj 300 krvodajalcev na dan."

 

Krvna slika

Hemogram (krvna slika) predstavlja osnovno preiskavo v medicini. Odlikuje jo dejstvo, da lahko zdravniki iz nje dobijo največ koristnih podatkov, ki jih pravilno usmerjajo pri diagnostiki različnih bolezni. Glede na osnovne krvne celične vrste lahko krvno sliko delimo na rdečo krvno sliko, belo krvno sliko in število trombocitov. Kadar število celic prestopi mejne ali referenčne vrednosti, to daje različne informacije o možnih bolezenskih vzrokih.

Krvodajalstvo je redka oblika izkazovanja človečnosti, brezplačna in anonimna. Z njo lahko pokažemo, da nismo povsem otopeli in da nam ni vseeno za sočloveka. Največji porabniki krvi so bolniki z raznimi hematološkimi in onkološkimi obolenji, velike količine krvi pa potrebujejo tudi bolniki pri operacijah in presaditvah ter ponesrečenci s težjimi poškodbami.

 

POSEG ENOTE KRVI ŠT. KRVODAJALCEV
Operacija srca 6 enot 6
Operacija rakavih tvorb več kot 20 enot najmanj 20
Presaditev jeter 20 enot 20
Ponesrečenci do 30 enot do 30
Porod - zapleti 10 enot 10

 

Ste že darovali?

Po številu  krvodajalcev se Slovenija uvršča v evropsko povprečje, najpomembnejše pa je, da smo na področju preskrbe s krvjo samozadostni. To pomeni, da v celoti pokrivamo potrebe lastnega zdravstva po krvi.

Še prehitro lahko pride trenutek, ko bomo kri potrebovali tudi sami, saj prometne nesreče, operacije in krvne bolezni ne izbirajo. In če bo darovalcev kljub vsemu premalo, nam utegne na pomoč priskočiti znanost, ki obljublja, da bo v kratkem mogoče spremeniti krvno skupino.

Naj vprašanje kakšna je vaša kri, ne bo zgolj retorično. Skrbite za dobro kri in jo občasno darujte. Izjema je lahko le tisti, ki mu jo vsak dan neprostovoljno že drugi popijejo preveč. ;-)

Preberite tudi

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Post image

V veselem pričakovanju na potovanje

13.01.2020 Katja Grušovnik

Post image

Ko nas bremeni preobremenjenost

27.12.2017 Prim. Bojan Lovše

Potrebujete našo pomoč? Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

SPLETNI KLIC KLEPET E-POŠTA

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Z januarjem so se spremenila imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Anketa

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje je ključno za nas, zato vas vljudno prosimo, da izpolnite anketo, ki vam bo vzela le nekaj minut. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo izkušnjo v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE