Za potovanja ni nikoli prepozno

Poznate koga, ki je šele v zlatih letih obrnil življenje na glavo in zares zaživel? Zakaj si potem ne bi tudi vi, zdaj ko imate čas, privoščili potovanje, o kakršnem ste vedno sanjali? V zrelih letih je lahko iskanje novih popotnih doživetij še kako prijetno ne glede na to, ali želite potovati počasi ali hitro, uživati v razkošju ali iskati najcenejše možnosti. Seveda pa kot vedno, ne glede na leta, velja, da način potovanja prilagodite sebi, svojim željam in zdravstvenemu stanju.

Lotite se načrtovanja brez pretiranega strahu. V pomoč pa odgovarjamo na vprašanja, ki vam morda že rojijo po glavi.

Kdo še potuje v času šolskih počitnic?

Konec poletja, konec dopustov?

Za vse, ki že uživate v pokoju, je to lahko le dobra novica. Če ste med aktivnimi upokojenci, lahko čas potovanja bolje prilagodite sebi. Izognite se glavni sezoni in praznikom. Takrat cene letijo v nebo, turistične zmogljivosti pa pokajo po šivih. Septembra je v Evropi navadno še vedno zelo prijetno toplo, vendar pa skupaj s temperaturo padajo tudi cene in gneča.

Za kakšen način potovanja naj se odločim? Se za damo v zrelih letih sploh spodobi, da spi po mladinskih hotelih?

Odgovor se (morda presenetljivo) glasi: seveda! Časi, ko je stereotipno veljalo, da so gostje v skupnih sobah v mladinskih hotelih predvsem mlajši moški, so že zdavnaj mimo. Odpovejte se morda samo lokacijam, ki najbolj slovijo po divjih zabavah. Če vam seveda ni do ponočevanja.

Temeljno vprašanje torej ni, kaj si glede na družbene standarde lahko privoščite, ampak kaj zmorete in česa si želite. Če je to udobje lastne sobe, se mu ne odpovejte. Če vam spanje v šotoru ne predstavlja težav, se lahko odločite za kampiranje. Postavljanje šotora utegne biti zahtevno, vendar pa številni kampi danes ponujajo najem že postavljenega šotora.

Morda vas celo zamika kateri od malo drugačnih načinov dopustovanja. V zameno za to, da nekomu pazite na hišo (in morda domačega ljubljenčka), lahko dopustujete brezplačno. Preverite, kaj se je Katji že zapisalo o drugačnih načinih preživljanja dopusta. Časa je dovolj, privoščite si dolge počitnice, o katerih ste vedno sanjali!

Včasih je več omejitev v glavi kot v letih.

So vam tuji jeziki prav zares tuji?

Bi odšli na tisto potovanje, o katerem že tako dolgo sanjate, pa se zaradi slabega znanja tujih jezikov zanj kar ne morete odločiti? Ne dovolite, da vas to ovira! Če se za potovanje odločite vsaj kak mesec prej, imate vsekakor dovolj časa, da se naučite vsaj osnov. Na vašem telefonu pa naj bo za vsak slučaj naložena kakšna od aplikacij, ki vam pomaga s prevodi. Potreba po komuniciranju v tujem jeziku bo manjša, če se na pot podate v organizirani skupini.

Gre redno jemanje zdravil sploh skupaj z bolj eksotičnimi potovanji?

Seveda! Če redno jemljete kakršna koli zdravila, poskrbite, da jih boste s sabo na pot vzeli dovolj. Naj bodo v originalnem pakiranju skupaj z zdravnikovim spremnim pismom, po možnosti v angleščini.

Machu Picchu v osemdesetih? Zakaj pa ne!

Bi kljub temu šli rajši na počitnice s svojimi otroki?

Potem pravila igre dogovorite še pred odhodom na dopust. Ne prevzemajte nase vseh gospodinjskih del, obveznosti varuške in še kakšnih drugih. Obenem ne pričakujte, da so oni tam samo, da vas bodo zabavali.

Na kaj morate biti pozorni pri najemanju avtomobila?

Nameravate najeti avto in se sami podati naokrog? Odlično, vendar se prej pozanimajte o cenah. V nekaterih državah je lahko najem vozila precej dražji za vse, starejše od 70 let.

Ste za pobeg v Francijo?

Kaj pa turistično zavarovanje za na pot?

Pri turističnih zavarovanjih z asistenco v tujini velja podobno kot pri najemanju avtomobilov. Vendar pa pri Zavarovalnici Sava ne delamo izjem. Vaša leta ne bodo vplivala na zavarovalno premijo.

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE