Zimski užitki in domača lekarna

Prvi pravi sneg prinaša s seboj ogromno veselja in napoveduje prijetne zimske dogodivščine. Ni ga otroka, ki ne bi bil navdušen nad lovljenjem snežink, tekanjem po zasneženih poljanah, sankanjem in delanjem snežaka, ko je snega dovolj. Tudi samo sprehod po snegu, ki škripa pod nogami, je čudovit. Seveda moramo pri vsem tem poskrbeti za primerno obutev, saj se lahko zimska igra, športne aktivnosti ali potepanja v nasprotnem primeru nesrečno končajo. Da bomo v zimskih dogodivščinah lahko še bolj brezskrbno uživali, je pomembno, da uredimo celovito nezgodno zavarovanje za otroke. Če tega še niste storili, lahko Nezgodno zavarovanje za otroke in šolsko mladino sklenete na hiter in preprost način kar prek spleta. Vsekakor pa s preventivo poskrbimo, da bo nam in našim otrokom zimske užitke dovoljevalo tudi zdravje.

Zimske užitke lahko spremljajo tudi zimske tegobe

Z zimo, lahko pa tudi že prej, pridejo tudi različna prehladna obolenja.  V veliki meri se jim lahko izognemo s pravočasno okrepitvijo imunskega sistema, tako da poskrbimo za uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini, minerali in drugimi hranilnimi snovmi pa tudi z redno telesno aktivnostjo na svežem zraku, na katero prepogosto pozabimo v hladnejših mesecih.

 

Da bi se izognili prehladu, mrzel zrak vedno vdihavajmo skozi nos, ki je odličen filter za viruse, poleg tega pa zrak tudi ogreje in navlaži. Veliko ostalih okužb lahko preprečimo že s pravilno higieno. Otroke moramo že od majhnega učiti, da kašljajo in kihajo v papirnat robček ali rokav, če pri roki nimajo robčka. Zelo pomembna je tudi skrb, da je nos vedno prehoden ter temeljito umivanje rok večkrat na dan.

Če do obolenja kljub preventivnim ukrepom pride, pa si lahko v začetni fazi pomagamo tudi z domačo lekarno. Posezite po medu in limoni, pa tudi sirup iz smrekovih vršičkov, žajbljev čaj in domače pastile proti bolečemu grlu, ki jih lahko pripravimo doma, pridejo vedno prav. Preizkusite jih in ne pozabite na počitek in dovolj spanja!

Žajbljev čaj

Za pripravo čaja lahko uporabimo žajbljeve liste, ki jih naberemo in posušimo sami ali pa jih kupimo v trgovini oziroma lekarni.

Čez dve čajni žlički žajbljevih listov prelijemo 200 ml vrele vode, počakamo 10 minut, nato pa čaj precedimo v skodelico. Žajbljev čaj grgramo, nato ga izpljunemo. Pomagal bo pri vnetem grlu, blaženju kašlja in tudi takrat, ko smo brez glasu.

Sirup iz smrekovih vršičkov

Sirup pomaga pri blaženju kašlja, razkuži dihalne poti, smrekovi vršički pa vsebujejo tudi veliko vitamina C, ki je znan kot odličen antioksidant in pomaga zvišati odpornost.

Sestavine za sirup iz smrekovih vršičkov:

 • 200 g smrekovih vršičkov
 • 300 g belega sladkorja

Postopek priprave sirupa iz smrekovih vršičkov:

 1. Večji steklen kozarec z navojem najprej dobro operemo.
 2. Mlade smrekove vršičke in sladkor nalagamo izmenično po centimeter debelih plasteh.
 3. Postopek ponavljamo, dokler ne pridemo do vrha kozarca.
 4. Vrhnja oziroma zadnja plast naj bo sladkor.
 5. Kozarec postavimo na sonce za približno mesec dni in pol, da se sladkor popolnoma raztopi.
 6. Nastali sirup precedimo in vršičke zavržemo.
 7. Sirup hranimo v zaprtem kozarcu v hladilniku ali temnem in hladnem prostoru.

Domače pastile proti bolečemu grlu

Domače pastile proti bolečemu grlu so narejene po receptu naših babic in so dobra alternativa lekarniškim tabletam, ker točno vemo, kaj se skriva v njih. Primerne so tudi za otroke, nosečnice in doječe matere, priprava pa je zelo preprosta.

Sestavine za domače pastile za boleče grlo:

 • 1 skodelica sladkorja
 • 1/2 skodelice vode
 • 1 žlica medu
 • 1 žlica svežega limoninega soka
 • ¼ čajne žličke mletih klinčkov ali žajblja
 • ½ čajne žličke naribanega ingverja

Postopek priprave domačih pastil:

 1. V kozico stresemo skodelico sladkorja, pol skodelice vode, sok sveže stisnjene limone, žlico medu, mlete klinčke ali žajbelj ter sveže nariban ingver in kuhamo dokler ne zavre.
 2. Ko mešanica zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhamo še 15-20 minut, med kuhanjem večkrat premešamo.
 3. Medtem ko se kuha, pripravimo pekač in ga obložimo s papirjem za peko.
 4. Mešanico odstavimo s štedilnika ter pustimo da se ohladi in zgosti. Postati mora temnejše barve, gostota pa naj bo podobna gostoti sirupa.
 5. S pomočjo žlice na pekač previdno naredimo majhne kupčke oziroma bonbončke.
 6. Ko se pastile ohladijo in strdijo, jih posujemo in povaljamo v mletem sladkorju, da se kasneje ne zlepijo skupaj.

 

Pomembno: Če se stanje bolezni v 3-5 dneh ne izboljša ali postaja vedno slabše oziroma če se povišana telesna temperatura v 3 dneh ne zniža, je nujno potreben takojšen obisk zdravnika.

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE