Kako izbrati prave pnevmatike za motor in skuter?

“Gume za skuter so enake kot za motorje, le manjše, kajne?”

Narobe! Čeprav skuterji spadajo pod enosledna motorna vozila, jih uvrščamo v svojo kategorijo. Na prvi pogled se mogoče zdi, da so gume za skuter le pomanjšanje gume za motor, a tudi za skuter je treba izbrati prave. Motociklistične pnevmatike so tisti del motorja, ki je najbolj spregledan, a so za varno vožnjo zelo pomembne.

Sestava moto pnevmatik

Kljub različnim velikostim, namenom in izgledu pnevmatik, jih razlikujemo med diagonalnimi (bias-ply) in radialnimi pnevmatikami

 • Diagonalna pnevmatika je sestavljena iz tkanine, ki so en na drugega položeni pod kotom 45 stopinj (križni vzorec). Tovrstne pnevmatike omogočajo udobno vožnjo in čeprav zadržujejo več toplote, nudijo manj nadzora pri velikih hitrostih. Prednost pa je, da prenesejo večje obremenitve in so bolj primerne za slabše vremenske razmere. 
 • Radialna pnevmatika je po obliki modernejše. Za razliko od diagonalnih, so grajene tako, da je so platna položena en na drugega in pod kotom 90 stopinj. Hkrati pa je pnevmatika ojačana s posebnim krožnim obročem. Zaradi svoje sestave so v primerjavi z diagonalnimi primernejše za hitro vožnjo in imajo daljšo življenjsko dobo.

Oznake na pnevmatikah

Pred nakupom nove obutve za jeklenega konjička, lahko ustrezne informacije poiščemo na spletu. Da se boste pri nakupu bolje znašli, smo zbrali ključne informacije, ki jih lahko preberete na vsaki pnevmatiki.

Primer: Na pnevmatiki najdemo zapis 130/70 R17 M/C 62H.

 • 130 je širina pnevmatike v milimetrih, merjeno od najširše točke na vsaki strani;
 • 70 je višina pnevmatike v odstotkih glede na širino; 
 • R pomeni radialna zgradba pnevmatike;
 • 17 je premer platišča v colah;
 • M/C je oznaka, da je pnevmatika namenjena za motorje;
 • 62 je indeks nosilnosti;
 • H je indeks hitrosti;

Na pnevmatikah pa po navadi najdemo tudi datum proizvodnje: teden/leto; npr. oznaka 25/19 bi pomenila,  da je bila pnevmatika izdelana v 25. tednu leta 2019.

Tipi gum za motor

Po sestavi jih delimo na dve kategoriji, izpostaviti pa je treba, da poznamo tudi različne vrste pnevmatik – prav tako kot različne vrste motorjev. Prave pnevmatike izbiramo po načinu naše vožnje, npr. za vožnjo po cesti, za hitrostno dirkanje, za zahtevne terene …

Za cestno vožnjo 

 • Sport in sport-touring pnevmatike so odlične za motoriste, ki radi vozijo hitro. So zelo vsestranske ter zagotavljajo odličen oprijem in stabilnost.
 • Touring pnevmatike so podobne športnim pnevmatikam in so zasnovane tako, da zagotavljajo udobno in stabilno vožnjo. So najbolj trpežne motorne pnevmatike, saj so narejene iz trše gume, hkrati pa bolje prenašajo hladno vreme. 
 • Adventure pnevmatike so zelo vsestranske, saj so primerne za vožnjo po makadamu in po asfaltiranih površinah. Omogočajo dober oprijem in zagotavljajo varnost tudi v deževnih razmerah na cesti. 

Za skuter

Skuterji so priljubljeni med mladimi motoristi, ki se prvič srečajo z motociklizmom. Pomembno je, da si zapomnijo, da gume za skuter niso le pomanjšanje motociklistične gume, saj skuterji spadajo pod svojo kategorijo enoslednih vozil. Višina gum za skuterje sega nekje od 25 do 40 cm in se razlikujejo v širini in sestavi (bias ali radialna).

Motocross pnevmatike

Imajo izjemno dober oprijem na mehkem terenu in enakomeren, a globok profil, ki preprečuje, da bi se blato in umazanija zataknila v gumo. Za vožnjo po tršem terenu pa je priporočljivo izbrati pnevmatiko z bolj plitvim profilom. 

Enduro pnevmatike

So posebna vrsta pnevmatik, ki jih motoristi uporabljajo na dirkah na izven cestnem (offroad) terenu in preko različnih ovir. Primerne so tudi za vožnjo po asfaltu, a previdno, saj se na taki podlagi hitro uničijo. 

Cruiser pnevmatike

Zagotavljajo stabilnost ter dober oprijem na mokri in suhi površini. Izbira takšne gume je pomembna od tega, kakšne velikosti je vaš motor ter koliko je obremenjen.

Najpomembnejša je varnost

Pnevmatike za motorna kolesa so se skozi leta spremenila in vse večji poudarek je na varnosti na cesti. Še bolj varni na cesti pa boste z Vigom, saj ponuja:

 • SOS klic v sili, če se vam pripeti nesreča in
 • najbolj zanesljivo zavarovanje motorja in skuterja proti kraji.

Hkrati pa boste v aplikaciji lahko spremljali, kje se vaš motor nahaja in neprespanih noči ne bo več. Informativni izračun mesečne premije lahko opravite tukaj.

Kaj o pnevmatikah za motorje menijo strokovnjaki?

Inštruktor varne vožnje AMZS Vojko Safran svetuje o izbiri primernih in varnih pnevmatik.

lIe_h-l_oTY

{ srce-za-svet link fix }

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE