Prehranjevanje po ajurvedi - Zavarovalnica Sava
Prehranjevanje po ajurvedi
Vedno več ljudi se srečuje s težavami v prebavnem traktu. Ajurveda gleda na te težave kot na problem agnija ali nemoči prebavnega sistema.
Glavni agni ima sedež v želodcu in uravnava naš apetit, sposobnost prebave hrane in možnost uničenja toksinov v prebavnem traktu. Vpliva na vse preostale agnije, ki delujejo na ravni celic, tkiv in organov in imajo podobne funkcije pretvorbe oz. metabolizma. Tako ajurveda pozna agni tudi v jetrih, trebušni slinavki, ščitnici, v sedmih tkivih (limfa in plazma, krvne celice, mišice, maščoba, kosti, živčno tkivo in spolne celice).
S tem, ko uravnavamo glavni agni, uravnavamo tudi preostale agnije.
Kako si lahko pomagamo sami?
- Zjutraj na tešče spijmo do 2 dcl tople vode. To bo prečistilo organizem in spodbudilo apetit. Pomembno je, da ne pijemo večjih količin tekočine pred obrokom in takoj po njem, to namreč povzroča ravno nasprotni učinek.
- Kosilo naj bo največji obrok dneva, ki ga zaužijemo med 11.30 in 13.30 uro. V tem času je v naravi element ognja najbolj močan, zato je tudi telo najbolj pripravljeno, da prebavi zaužito hrano. Predstavljajte si velik lonec hrane na nizkem ognju – le kako bi se to skuhalo?
- Jemo, kadar smo lačni oz. ko prebavimo prejšnji obrok. Če vnašamo v telo hrano, preden smo prebavili prejšnji obrok, ustvarjamo pogoje, da se prebavni proces ne konča popolnoma in tako spodbudimo nastajanje toksinov.
- Večerja naj bo lahka, najkasneje ob 19. uri, in zadnji obrok dneva. Tako bomo še pred spanjem prebavili obrok in lažje zaspali.
- Pravilno kombinirajmo hrano. Ajurveda pozna kar nekaj pravil kombiniranja hrane, ki preprečujejo ustvarjanje toksinov v telesu. Dve preprosti in osnovni pravili sta: sadje jemo ločeno od drugih obrokov, mlečnih izdelkov (mleko, jogurt, sir) ne kombiniramo z mesom, stročnicami, sadjem, jajci ali paradižniki.
- Jejmo počasi, zavestno, med hranjenjem ne gledamo televizije, računalnika in ne beremo.
- Kadar smo čustveno vznemirjeni, ne jejmo, saj takrat naš agni ne deluje učinkovito.
- Uporabljamo začimbe! Začimbe so idealen partner hrane, ki pomagajo prebavnemu sistemu opraviti svojo funkcijo in odstraniti toksine.
- Uživajmo organsko svežo in lokalno pridelano hrano.
Ajurvedski čaj za dobro prebavo
Želite narediti nekaj dobrega zase? ;-) Skuhajte si ajurvedski čaj.
Potrebujete naslednje sestavine:
- 0,5 litra vode
- 1 žlička semen koriandra
- 1 žlička semen komarčka
- 1 žlička semen kumine
Semena začimb strite v terilniku in dodajte v vrelo vodo. Odstavite z ognja, počakate 10 minut in precedite. Čaj pijte po obroku v manjših količinah. Ta bo blagodejno vplival na vse tri doše, uravnaval bo torej vato, pitto in kapho.
Za več informacij, povezanih z načeli prehranjevanja v ajurvedi, kliknite na to povezavo.
Preberite tudi
Nikoli sami v bolezni …
Pogovor s strokovnjakom: Koliko se morajo gibati naši otroci?
03.10.2018 Lucija Medved
Z nami lahko stopite v stik na različne načine.
080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLICASISTENCA
Za pomoč v Sloveniji pokličite:
080 19 21Za pomoč v tujini pokličite:
+386 2 618 05 20