Spoznajte delo zavarovalnega zastopnika

V Sektorju prodaje so zaposleni strokovnjaki, ki zelo dobro poznajo zavarovalništvo in produkte Zavarovalnice Sava. Ključna oseba v procesu prodaje zavarovalnih storitev je zavarovalni zastopnik, ki mora znati prepoznati potrebe stranke in ji ponuditi tiste produkte, ki so zanjo relevantni. Zavarovalni zastopnik si prizadeva vzpostaviti in ohranjati dolgoročne odnose s stranko.

Spoznajte delo zavarovalnega zastopnika

Kdo je dober zavarovalni zastopnik?

Uspešen zavarovalni zastopnik je samoiniciativen, dinamičen, spoštljiv, pošten in urejen. Ima dobro razvite prodajne veščine in komunikacijske sposobnosti, je vztrajen in zna dobro poslušati. Zelo dobro pozna ponudbo zavarovalnice in jo zna predstaviti stranki na tak način, da ga stranka razume. Rad je v stiku z ljudmi in zna pridobiti njihovo zaupanje.

Jernej Gostiša

KAJ MENI O NAS

Jernej Gostiša / samostojni zastopnik

1.Zakaj rad delaš v Zavarovalnici Sava?

Delo zastopnika me preprosto veseli. Rad delam z ljudmi in zavarovalništvo sem sprejel kot način življenja. Delo zastopnika ni poklic, ki bi ga opravljal od 8. do 16. ure, ampak je fleksibilno in predvsem plačano po učinkovitosti. Sam si torej razporejam urnik, zadnje čase pa poskušam omejiti tudi nenujne klice v popoldanskih in večernih urah. V pisarni v Logatcu sva trenutno dva zaposlena, ki se nadomeščava v času bolniške ali dopusta, tako da delo teče nemoteno. Zavarovalnica Sava kot delodajalec mi nudi podporo, možnost dodatnega izobraževanja, neformalna druženja in nagradna potovanja.

2.Na kratko opiši svojo karierno pot.

Na Zavarovalnico Maribor, predhodnico Zavarovalnice Sava, sem prišel z 22 leti. Prej sem kot študent delal v gostinstvu in sem v zavarovalništvo vstopil po naključju. Sedaj že upokojeni zastopnik je takrat urejal zavarovanje mojega prvega avtomobila in me po kratkem pogovoru prepričal, da sem poskusil z delom zastopnika. Začetek je bil zahteven, saj sem začel »iz nule«. Kljub temu sem v 16 letih ustvaril portfelj, ki se mi zdi izjemno uspešen, ob tem pa sem vesel, da sem še vedno uspel ohraniti ravnotežje med kariero ter časom za družino, prijatelje in dopust.

3.Kaj je tvoje delo v Zavarovalnici Sava?

Moje delo je tipično zastopniško. Na začetku sem večino strank dobil na terenu, kasneje pa sem jih navadil, da obnove sklepamo v pisarni ali pa na daljavo, kar mi omogoča večje število strank, kot bi jih lahko obdelal z obiskovanjem »od vrat do vrat«. Poleg sklepalnega dela mi nekaj časa vzamejo tudi pomoč strankam, ki se name obrnejo v primeru škod, obveščanje o poteku zavarovanj in ostala administrativna dela.

4.Kaj ti je pri tvojem delu najbolj všeč?

Čeprav ima fleksibilen urnik svoje prednosti in slabosti, sem se nanj zelo navadil, prav tako si težko predstavljam, da bi opravljal delo, ki ne bi bilo plačano od dejansko opravljenega dela (provizije). Kljub temu, da so stranke lahko zahtevne, včasih tudi negativno nastrojene proti zavarovalnicam, je delo z ljudmi zanimivo. Vedno je nekaj novega in nikoli ne veš, kako se bo prodajni pogovor zaključil. Všeč mi je tudi, da imamo zastopniki možnost doseganja nagradnega potovanja, ki ga ne bi zamenjal niti za višjo plačo.

5.Kako bi opisal svoj kolektiv/sodelavce?

Moj najožji sodelavec je samo eden. Z njim odlično sodelujeva, si med seboj pomagava in brez težav usklajujeva urnike. Enkrat na teden me v pisarni obišče tudi vodja prodajnega tima, s katerim sem sicer vsakodnevno v stiku in je top vodja. Širša ekipa je v Ljubljani.

6.Kaj bi svetoval nekomu, ki si želi graditi kariero na tem področju?

V hecu bi rekel, da če bo »štartal iz nič«, naj gre raje počet kaj drugega. A če se nekdo vidi v tem poklicu, je vse mogoče. Je pa po mojem mnenju potrebnih vsaj 5 let, da nekdo, ki nima »podedovanega« portfelja, pridobi dovolj strank, da lahko od svojega dela živi. Ljudje zastopnike prepogosto vidijo kot ljudi, ki so veliko po lokalih in imajo veliko prostega časa, a marsikdo, ki poskusi, ugotovi, koliko polic je treba mesečno skleniti, in si raje poišče delo v zaledju prodaje.

Kaj počne zavarovalni zastopnik?

Zavarovalni zastopnik sklepa zavarovalne pogodbe oziroma posreduje ponudbe za zavarovanja. Rezultat njegovega dela je sklenjeno zavarovanje in plačana zavarovalna premija.

Narava dela zastopnika je precej drugačna kot pri ostalih poklicih. Njegov delovni čas je prilagodljiv, odvisen od njegove organiziranosti in razpoložljivega časa njegovih strank.

Običajno ima krog stalnih strank, skrbi pa tudi za pridobivanje novih. Imeti mora dovolj znanja, da lahko strankam suvereno odgovarja na vprašanja. Poznati mora prednosti in slabosti posameznega zavarovalnega produkta, za kar je potrebno neprestano učenje in izobraževanje. Del zastopnikove meseče plače je variabilen in je odvisen od njegove uspešnosti.

Kako lahko postanem zavarovalni zastopnik?

Zavarovalni zastopnik mora imeti vozniški izpit B kategorije, najmanj srednješolsko izobrazbo V. stopnje, pogoj za samostojno sklepanje zavarovanj pa je tudi dovoljenje Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) za opravljanje poslov zavarovalnega zastopanja.

Spoznajte delo zavarovalnega zastopnika

Lahko nekdo brez izkušenj postane zavarovalni zastopnik?

Pri nas so dobrodošli tudi začetniki, zato dovoljenje AZN ni pogoj za zaposlitev. Kandidati, ki še nimajo dovoljenja, se zaposlijo na delovnem mestu zastopnik začetnik in stranke obiskujejo v spremstvu mentorjev, hkrati pa je to obdobje namenjeno intenzivni pripravi na izpit pri Slovenskem zavarovalnem združenju za pridobitev dovoljenja AZN in spoznavanju zavarovalnih produktov. Po pridobitvi dovoljenja dobi zastopnik začetnik status samostojnega zastopnika in lahko začne samostojno sklepati zavarovanja.
 

Kako so organizirani zavarovalni zastopniki?

Zavarovalni zastopniki sestavljajo prodajni tim. Ta se srečuje na rednih mesečnih sestankih, ki jih koordinira vodja prodajnega tima.

Prosta delovna mesta

Preverite naša prosta delovna mesta in se prijavite na razpis. Dobrodošli.

29. 06. 2024 Dolenjska / primorska / koroška / notranjska / osrednjeslovenska / gorenjska / štajerska regija |

Samostojni svetovalec za osebna zavarovanja v družbi ZS Svetovanje (m/ž)

26. 06. 2024 Maribor |

Samostojni strokovni sodelavec za izterjavo (m/ž)

26. 06. 2024 Maribor |

Strokovni sodelavec za prodajo - skrbnik strank za prodajo poslovnih zavarovanj (m/ž)

28. 06. 2024 Maribor |

Specialist s PDI (m/ž)

25. 06. 2024 Ljubljana |

Vodja prodajnega tima (m/ž)

02. 07. 2024 Posavje |

Zastopnik začetnik (m/ž)

29. 06. 2024 Maribor / Celje |

Pravnik s PDI (m/ž)

Ne najdete primernega delovnega mesta? Oddajte svoj življenjepis in se vpišite v bazo kandidatov za zaposlitev.

{{ video thumbnail controller }}

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE