Čez planke po kulinarična doživetja

Ko ni časa za daljše počitnice, se vsaj vikend izlet čez mejo še kako prileže. Sploh če ga začinite z avtohtono kulinariko. Tokrat smo na kup zbrali nekaj tradicionalnih jedi, ki jih je na drugi strani meje vredno pokusiti. Z malo sreče in raziskovanja jih lahko pokusite v restavracijah, kjer še vedno govorijo slovensko.

Pri Korošcih povprašajte za »kasnudel« oziroma krape.

Na krape na avstrijsko Koroško

Kakšna je vaša prva misel ob avstrijski kulinariki? Priznam, da se meni ob misli na dunajski zrezek ali kislo zelje ravno ne cedijo sline. Vendar pa avstrijska Koroška ponuja še kaj drugega.

Prijetno sem bila presenečena, ko sem ugotovila, da se na avstrijsko Koroško (in ne samo v Italijo!) splača iti na testenine: krape! Krapi so polnjene testenine, obstaja pa kar nekaj različnih receptov, zaradi česar se jih je še toliko težje naveličati! Polnjeni so s skutnim nadevom, ki lahko vsebuje različna zelišča: drobnjak, peteršilj, meto ... Običajno jih zabelijo z ocvirki ali drobtinami.

Malce za šalo: če bi se želeli poročiti, je najboljše, da se priprave krapov lotite kar doma. Staro koroško izročilo namreč pravi, da se lahko poroči le dekle, ki zna pripraviti krape.

Če vam diši sladko, pa si privoščite še cesarski praženec.

V hrvaški Istri ne zmanjka dobrot

Istra je znana po mesnih in ribjih dobrotah. Če vam diši prvo, si boste morda zaželeli boškarinovega mesa. Boškarin je avtohtono istrsko govedo, ki mu je že grozilo izumrtje, danes pa spet pridobiva veljavo. Prestižno meso strežejo le v boljših istrskih restavracijah.

Skupaj s pomladjo v Istri na dan pokukajo divji šparglji.

Še ena istrska prestižna dobrota so seveda tartufi. Čez kak mesec pa se bo začela sezona divjih špargljev. Če so vam všeč, se jih v Istri lahko do sitega najeste. Na jedilniku boste našli vse od špargljeve juhe do rižote, frtalje, testenin v špargljevi omaki ... Dobite jih lahko celo na pici!

Na Krasu frtaljo pogosto bogatijo aromatična kraška zelišča in pršut.

Aromatična kuhinja tržaškega Krasa

Paradni konj kraške kulinarike je morda res pršut, vendar pa je v zamejstvu morda še bolj prisotna tradicija ribolova. Ribiči iz vasice Križ (Santa Croce) so tako včasih še posebno sloveli po tunolovu. Zato se pustite zapeljati morskim dobrotam in se k zamejcem odpravite na ribjo enolončnico (brodet), sardele in sardone v marinadi, tuno na tisoč načinov ...

Če je morje radodarno z ribami, pa je trda kraška zemlja predvsem dom različnih zelo aromatičnih zelišč. Tu rastejo kraški šetraj, koromač, meta in melisa, rožmarin, materina dušica ... Če bi radi zares prišli na njihovo pokušino, si privoščite frtaljo z zelišči. Kraševci pri njeni pripravi »z zelenjem« prav zares ne skoparijo. Včasih ji dodajo še pršut, spomladi, ko rastejo divji šparglji, pa ji kraljujejo le-ti.

Eno je gotovo: kdor preizkusi kraške dobrote, se proti Trstu ne zapelje več samo na pico ali testenine .

Vsi kavoljubci si pred potjo domov obvezno privoščite še kavo iz ene od tržaških pražarn.

Madžarska kulinarika je bolj raznolika, kot bi si morda mislili

Vsi poznamo sataraš, paprikaš in golaž, vendar pa madžarska kulinarika ponuja še marsikaj drugega. Skoraj vsem jedem so skupne značilne madžarske začimbe, s papriko na čelu. Kraljuje meso. Kljub temu priporočam, da si pred odkrivanjem odličnih mesnih specialitet za predjed privoščite langoš. Langoš je ocvrto krompirjevo testo z različnimi nadevi, najpogosteje s sirom, kislo smetano in česnom.

Ste že slišali za langoš?

Pri izbiri mesnih dobrot ni omejitev. Madžari pripravljajo praktično vse vrste mesa, na vse načine. Skoraj vedno pa začinjeno z že omenjeno papriko. Če ste med ljubitelji sarm, vam bo zagotovo všeč njihova različica kislega zelja, polnjenega z mleto svinjino ali govedino, rižem in paradižnikom ter seveda rdečo papriko. Na jedilnikih boste »madžarske sarme« našli pod imenom »töltött káposzta«.

Zgodbe o hrani različnih kultur pa so tudi zgodbe o njihovem prepletanju in sobivanju. Tako boste krape našli tudi na Gorenjskem, tradicionalne istrske jedi v slovenskem Primorju, prekmurske babice pa imajo zagotovo svoj recept za madžarski langoš ...

Če vas pot vseeno zanese na drugo stran meje, ne pozabite, da ste v tujini, pa čeprav tik za mejo. Zato naj vas za vsak slučaj na poti spremlja Turistično zavarovanje z asistenco v tujini.

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE