5 evropskih počitniških ciljev, kjer ne boste zapravili preveč

Evropa je pregovorno draga, kljub temu pa je v njej kar nekaj koncev in krajev, kjer boste zelo verjetno zapravili manj kot v Ljubljani. Predstavljamo svojih pet favoritov za krajši ali daljši pobeg to jesen.

Romunija

Naj vas dejstvo, da gre za eno revnejših držav Evropske unije, ne spelje v zmotno prepričanje, da država nima ničesar ponuditi. Poleg Drakule so tu doma tudi čudovita narava, impresivna komunistična arhitektura in še veliko več.

 • V Romuniji boste v zasebni sobi spali že za 10 evrov. V turističnih krajih boste jedli bo zmernih cenah (primerljivih tistim v Ljubljani), na podeželju bistveno ceneje.
 • Bukarešta vas bo pustila odprtih ust s svojimi impresivnimi stavbami. Palača ljudstva, kjer danes domuje parlament, je največja upravna zgradba na svetu. Komunistično arhitekturo iz časa vladavine Ceaușesca srečamo na vsakem koraku.
 • Ne glede na to, kako zelo Romuni ne marajo spomina na svojo komunistično preteklost, pa se ljubezni do predimenzioniranih stavb očitno ne morejo odreči. Leta 2010 so začeli graditi katedralo, ki je po obsegu največja pravoslavna cerkev na svetu. Dokončana naj bi bila leta 2024.
 • Arhitektura je impozantna, ampak po nekaj dnevih boste morda kljub temu želeli pobegniti na podeželje. Odpravite se v Transilvanijo, kjer je znameniti grad Bran, v katerem naj bi nekoč živel grof – »vampir« Vlad Tepeš. Nato obiščite delto Donave.
 • Ljubitelji morja zavijte še do črnomorskega letovišča Constanțe.
 • Previdnost vedno velja, vendar pa je država v nasprotju s prepričanjem mnogih varna.

Romunija vas bo presenetila s čudovito naravo.

Bolgarija

Bolgarije se drži podoben sloves kot Romunije. Tudi tokrat neupravičeno.

 • Stroški dopustovanja v Bolgariji so primerljivi stroškom v Romuniji.
 • Državama je skupna tudi lega ob Črnem morju. V letovišču Sunny Beach vas čaka pestro nočno dogajanje, Golden Sands pa je cilj, primernejši za družine. Če si želite avtentičnosti, pa se odpravite še naprej, v mala mesteca ob turški meji.
 • Očarljivo mestece Plovdiv je letos Evropska prestolnica kulture, s tem pa je kulturno dogajanje v tem mestu s pestro zgodovino še bogatejše kot sicer.
 • Ste vedeli, da v Bolgariji najdemo najvišji vrh Balkana, 2925 metrov visoko goro Musala? Čeprav visoka, je gora razmeroma preprosto dosegljiva.

V Bolgariji je doma oboje: veliki turistični kompleksi in avtentične vasice.

Poljska

Poljska je velika in raznolika država, zato jo je težko opisati s samo nekaj stavki. Ima vse: morje na severu, neokrnjeno naravo, živahna mesta in bogato zgodovino.

 • Na Poljskem boste za cenejši obrok odšteli približno 5 evrov. Tudi sicer so cene primerljive tistim v za življenje cenejših delih Slovenije.
 • Ljubitelji pohodništva boste zagotovo uživali v krajših in daljših pohodih po Tatrah.
 • Odločitev, katera mesta obiskati, ne bo najlažja. Če seveda nimate časa za kar vse: Varšavo, Krakov, Gdansk, Poznanj ...
 • Poljska je ena od držav, ki so med drugo svetovno vojno najbolj trpele. Judovska skupnost je bila tukaj močna, dediščina pa prisotna na vsakem koraku.

Poljska navdušuje z očarljivimi mesti.

Latvija

Ena od treh baltskih držav je svojo turistično nišo našla v eko turizmu. Nekdanja sovjetska državica, ravninska in posejana z jezerci, bo tako navdušila vse ljubitelje eko življenjskega sloga.

 • Latvija je nekoliko dražja od ostale četverice izbranih držav, vendar pa še vedno za odtenek cenejša od Slovenije.
 • Strogi center Rige bolj kot na sodobno evropsko prestolnico (kar Riga definitivno je!) spominja na pravljično mestece. Prepustite se mu!
 • Ko si zaželite narave, se odpravite do Jūrmale, priljubljenega latvijskega letovišča. Široke peščene plaže vam bodo dale vedeti, da ste ob oceanu. Za kopanje bo morda že premrzlo, za lepe sprehode po neskončni plaži in neokrnjeni naravi pa nikakor ne.

V Baltskem morju bodo morda res zaplavali samo pogumnejši, vendar ni zato nič manj lepo.

Portugalska

Država ob Atlantskem oceanu velja za eno gospodarsko manj aktivnih članic Evropske unije. Vendar pa tega popotniki navadno ne zaznajo. Kakovost življenja se zdi na visoki ravni, država pa je ena najvarnejših.

 • Stroški bivanja so na Portugalskem nekoliko nižji kot pri nas.
 • Očarljivim mestom ob oceanu pa kar ni konca in kraja: obvezno obiščite vsaj Lizbono in Porto.
 • Pohodniki se boste zaljubili v lepo urejene popotne poti tik ob oceanu. Kopalci pa boste morda malce razočarani; plaže resda delujejo čudovito, vendar pa je Atlantski ocean precej hladnejši od Jadrana. Na svoj račun pa boste zato prišli ljubitelji
 • Poleg celine navdušujejo tudi otoki sredi oceana: Madeira in Azori.

Portugalski Porto popotnika težko pusti ravnodušnega.

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE