December malo drugače

Še ne veste, kako letos slaviti praznike in novo leto? Ste morda za ne povsem običajne božično-novoletne počitnice? Potem berite naprej, ne glede na to, ali obožujete čarobnost praznikov ali pa bi se vsej decembrski noriji najraje odpovedali. Našli smo za vsakega nekaj.

K Božičku domov: Rovaniemi, Finska

Sprehodite se po Božičkovi vasi.

Mestece Rovaniemi se nahaja sredi Laponske. Je uradno Božičkovo domovanje, zato tam zanimivosti ne zmanjka. Otrok pa ne bo navdušil le Božiček, ampak tudi prava zima, kakršne nismo več vajeni. Ne, tu snega nikoli ne zmanjka.

 • V pravljični Božičkovi vasici se boste lahko družili s palčki, poklepetali s samim Božičkom, obiskali Božičkovo pošto in se sprehodili med neštetimi prodajalnami.
 • Obdan z neokrnjeno naravo Rovaniemi ponuja možnosti za raziskovanje prostrane zimske narave. Z motornimi sanmi, vprego sibirskih haskijev ali jelenov.
 • Čarobnosti pa s tem še ni konec. V teh krajih je možno videti tudi polarni sij.
 • Če boste želeli resneje pristopiti k spoznavanju laponske kulture, pa vsekakor obiščite muzej in center znanosti Arktikum.

Na ogled polarnega sija: Svalbard, Norveška

Ste že kdaj imeli priložnost občudovati polarni sij?

Vas je zamikalo, da bi odšli pravi zimi naproti in doživeli polarni sij, Božičkovi vasi pa bi se raje izognili? Potem se namesto v Rovaniemi odpravite v Svalbard.

 • Norveški otok je na samem severu in zato med novembrom in februarjem med najbolj idealnimi kraji za opazovanje polarnega sija.
 • Polarni sij povzroči Sončev veter. Zelo poenostavljeno lahko pojav razložimo takole: ko delci Sončevega vetra stopijo v Zemljino magnetosfero, zažarijo in oddajajo svetlobo, ki jo lahko na nočnem nebu vidimo kot polarni sij. Lahko je bele, rumeno zelene, rdeče, zelene, oranžne, modre in vijoličaste barve.
 • Točno uro, kje in kdaj se bo polarni sij pojavil ter kako močen bo, ni mogoče napovedati vnaprej. Več dni si vzamete za opazovanje tega neverjetnega naravnega pojava, večje so možnosti, da ga boste v polnosti tudi doživeli.
 • Vendar pozor: od sredine novembra pa do konca februarja tu ne boste videli dnevne svetlobe. S tem pa se zmanjšajo tudi možnosti za to, da bi lahko v divjini opazovali jelene, mrože in polarne medvede.

V vročico termalne vode: Budimpešta, Madžarska

Vas že ob misli na severne kraje kar zmrazi? Poglejmo še, kam se splača oditi, da bi si pogreli kosti. Ena od možnosti se nahaja prav blizu, v madžarski prestolnici.

 • Budimpešta je mesto term. Izbirate lahko med velikimi, malimi, intimnimi, bučnimi, modernimi, turškimi, starodobnimi.
 • Največje in gotovo najbolj znamenite so terme Széchenyi. Te turške terme so zgrajene v času baroka in ponujajo kar 18 različnih bazenov in 10 savn. Ker predstavljajo eno največjih znamenitosti Budimpešte, se lahko po njih odpravite celo z vodenim ogledom.
 • Zimsko uživanje v zunanjem bazenu z vročo termalno vodo je še posebno nepozabno.
 • V njem lahko dočakate celo novo leto, saj v Széchenyiju vsako leto organizirajo veliko silvestrsko zabavo.
 • Ko ne boste v termah, pa Budimpešta vabi z drsališčem in čudovitim božičnim sejmom. Čarobnost praznikov je zaznati na vsakem koraku.

Bi pričakali novo leto v termah?

Na nekaj stopinj več in stran od decembrske norije: Marakeš, Maroko

Če ste med tistimi, ki bi božične praznike in vso norijo okrog njih najraje preskočili, pa se odpravite tja, kjer je ni. Ali pa jo je vsaj občutno manj. Mi v tem primeru navijamo za obisk Maroka.

 • Do te države boste hitro našli dobro letalsko povezavo, tam pa vas utegne pričakati prijetnih 20 stopinj Celzija.
 • V večjih mestih sicer utegnete zaznati nekaj prazničnega vzdušja, vendar bistveno manj kot kjer koli v Evropi. Če pa vas zanima, kako je, ko nihče okrog vas ne ve, da je božič, pa se odpravite v katerega od manjših krajev.
 • V Maroku je okrog novega leta turistična sezona na vrhuncu, zato tudi tukaj vse večje dejavnosti načrtujte vnaprej.
 • Obisk države boste skoraj zagotovo začeli v Marakešu, saj tja leti večina letal iz naših koncev. Vendar pa se vam morda splača pot nadaljevati proti jugu. V Agadirju, Mirleftu ali Dakhli bo morda še dovolj toplo za skok v morje.

Bi šli na božično večerjo brez zimske jakne?

Kjer koli že boste, vam želimo nepozabna božično-novoletna doživetja. Da bodo tudi brezskrbna, pa še pred potjo uredite turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Za obisk evropskih destinacij bo zadoščalo zavarovanje za razširjeno Evropo, če se odpravljate dlje, pa izberite zavarovanje za ves svet.

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE