Večno vprašanje - ovratnica ali oprsnica?

Vsak lastnik psa se prej ali slej sooči z odločitvijo - ovratnica ali oprsnica? Ta odločitev ni le stvar osebne preference, ampak lahko bistveno vpliva na udobje, varnost in vedenje vašega psa med sprehodi. V tem članku bomo raziskali prednosti in slabosti posamezne izbire in vam s tem morda oljašali izbiro. Naj gre za polzatezno ali zatezno ovratnico, oprsnico proti vlečenju ali oprsnico za trening, pomembno je, da izberete opremo, ki bo najbolje ustrezala vašemu psu in vam omogočila sproščene in prijetne sprehode.

So ovratnice prava izbira?

Ovratnice so tradicionalna izbira za mnoge lastnike psov in ponujajo preprost, a učinkovit način za nadzor psa med sprehodi. Obstajajo različni tipi ovratnic, od standardnih usnjenih ali najlonskih ovratnic do bolj specifičnih, kot so polzatezne in zatezne ovratnice. Standardne ovratnice so primerne za pse, ki ne vlečejo in so že dobro naučeni hoje na povodcu.

Pes z ovratnico  

Naj izberem polzatezno ali zatezno ovratnico?

Te ovratnice so zasnovane za pse, ki imajo težave z vlečenjem. Polzatezna ovratnica se nekoliko zategne, ko pes začne vleči, kar mu preprečuje, da bi zdrsnil iz ovratnice in posledično pobegnil. Zatezne ovratnice pa so bolj kontroverzne in jih je treba uporabljati previdno, saj se močno zategnejo okrog vratu psa, ko ta začne vleči. Pri uporabi zateznih ovratnic je pomembno razumeti pravilno uporabo in možna tveganja.

Najpomembneje pri izbiri prave ovratnice je, da upoštevate individualne potrebe in vedenje vašega psa. Prav tako je pomembno, da se izognete pretesnim ovratnicam, ki bi lahko povzročile nelagodje ali celo poškodbe vašemu štirinožnemu prijatelju.

Pes z ovratnico

Zakaj naj izberem oprsnico?

Oprsnice so postale vse bolj priljubljena izbira za lastnike psov, zlasti za tiste kosmatinčke, ki imajo težnjo k vlečenju ali imajo dihalne težave. Oprsnice nudijo boljši nadzor nad psom, ne da bi pri tem pritiskale na njegov vrat, kar je še posebej pomembno za pasme s kratkimi gobci, kot so buldogi ali mopsi.

Pes z oprsnico
 

Oprsnice od A do Ž

Na trgu je veliko različnih vrst oprsnic od osnovnih modelov do tistih, ki so zasnovane za specifične namene, kot so oprsnice za trening ali pohodništvo. Pasje oprsnice se razlikujejo po obliki, najpogostejše so:

Oprsnica tipa T: Ta vrsta oprsnice ima en trak, ki poteka po prednjem delu prsnega koša, drugi trak pa teče pod prsnim košem.

Oprsnica tipa Y: Pri tej oprsnici oba trakova potekata čez ramena in se nato združita na predelu prsnega koša.

Oprsnica tipa H: Ta ima dva pasova, ki se ovijeta okoli vratu in prsnega koša ter se povežeta v obliki črke H.

Večino opisanih oprsnic pritrdimo na hrbtu, med lopaticama psa. Obstajajo pa tudi večtočkovne oprsnice, zasnovane tiste, ki so zlasti za športne dejavnosti in omogočajo boljše prilagajanje telesu psa ter optimalno razporeditev sile po celem telesu. Nekatere oprsnice imajo dodatno oblazinjenje, druge pa so zasnovane tako, da preprečujejo vlečenje z usmerjanjem psa nazaj k vam, ko začne vleči. Oprsnice proti vlečenju so idealne za pse, ki močno vlečejo na povodcu. Delujejo tako, da se ob vlečenju zategnejo okoli prsnega koša psa, kar nežno usmerja psa nazaj proti vam. To je bolj varno za vašega štirinožnega prijatelja, saj zmanjša pritisk na vrat in preprečuje morebitne poškodbe.

Pasja oprsnica
 

Kaj je torej prava izbira?

Ugotovili smo, da so ovratnice preproste za namestitev in idealne za pse, ki so že dobro naučeni hoje na povodcu, oprsnice pa ponujajo večjo varnost in nadzor, zlasti za pse, ki so nagnjeni k vlečenju ali imajo težave z dihanjem.

Pomembno je, da pri izbiri opreme za vašega psa upoštevate njegove individualne potrebe, vedenje in zdravstveno stanje. Ne glede na to, ali izberete ovratnico ali oprsnico, je ključnega pomena, da izberete pravo velikost in obliko, da psu zagotovite maksimalno udobje in varnost.

4. epizoda oddaje Naše tačke

Voditeljica Nataša Bešter in gost 4. epizode oddaje Naše tačke, Jože Vidic, sta spregovorila o pomembnih informacijah, ki jih potrebuje vsak pasji lastnik pred prihodom novih tačk. V epizodi sta se med drugim dotaknila tudi izbire med ovratnico ali oprsnico.

nVbp0Vet_2o

 

Pogosta vprašanja

1. Kako vem, da je ovratnica prave velikosti?

Pravilna velikost ovratnice omogoča, da lahko med ovratnico in vratom psa preprosto zdrsnete dva prsta.

 

2. Kako izbrati pravilno velikost oprsnice?

Pred nakupom izmerimo obseg okoli prsnega koša psa (za njegovimi sprednjimi tačkami).

 

3. Lahko uporabljam tako ovratnico kot oprsnico?

Ja, nekateri lastniki izberejo uporabo obeh. Katero uporabijo kdaj, pa je odvisno od posamezne situacije in vedenja psa.

 

4. Kako pravilno namestiti oprsnico na psa?

Pri namestitvi oprsnice zagotovite, da so trakovi pravilno nameščeni čez ramena psa, da s tem preprečite trenje ali draženje.

 

5. Kako pogosto je potrebno zamenjati ovratnico ali oprsnico?

Redno preverjajte obrabo in poškodbe na opremi. Če opazite znake obrabe, kot so raztrgani šivi ali obrabljen material, je čas za zamenjavo. Prav tako je priporočljivo nadgraditi opremo, ko pes raste ali se spreminja oblika njegovega telesa.

 

 

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Kako psa naučiti odpoklica?

04.10.2023 Zavarovalnica Sava

Post image

Kako prepoznati dobrega vzreditelja?

22.03.2023 Zavarovalnica Sava

Post image

Pasti čarobnega decembra

21.12.2021 Katja Grušovnik

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE