Kaj morate urediti pred dopustom na Hrvaškem in kje se lahko testirate pred povratkom v Slovenijo?

Pri prehajanju državne meje zaradi možnosti okužbe s koronavirusom veljajo določene omejitve, odvisne od tega, iz katere države prihajate oziroma se vračate v Slovenijo. NIJZ pred odhodom ali pa rezervacijo poletnih počitnic svetuje, da pri načrtovanju poti v tujino spremljate epidemiološko stanje na območju načrtovane poti, preverite pogoje vstopa v državo potovanja in upoštevate odločitve tamkajšnjih oblasti.

Vstop v Slovenijo iz držav na rdečem seznamu

Pred vstopom v poletje je na rdečem seznamu, za katere velja visoko tveganje za okužbo, velika večina evropskih držav, vključno z vsemi našimi sosednimi državami. Da bi se oseba, ki prihaja iz države na rdečem seznamu, izognila desetdnevni karanteni, mora ob prehodu meje predložiti:

 • dokazilo o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 48 ur (od odvzema brisa);
 • potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev;
 • dokazilo o cepljenju proti COVID-19, če je od drugega odmerka cepiva proizvajalcev Biontech ali Pfizer preteklo najmanj sedem dni, drugega odmerka Moderne najmanj 14 dni, prvega odmerka Astra Zenece najmanj 21 dni, odmerka cepiva Johnson & Johnson ali Janssen-Cilag najmanj 14 dni, drugega odmerka cepiv Sputnik V, Sinovac Biotech ali Sinopharm najmanj 14 dni.

Kdo se lahko iz rdečih držav vrne brez karantene in negativnega testa PCR

Nekaj najbolj pogosto uveljavljenih izjem, ko oseba, ki vstopa v Slovenijo iz rdečih držav, ne bo napotena v karanteno in tudi ne potrebuje negativnega testa PCR, če:

 • potuje v tranzitu in Slovenijo zapusti najpozneje v 12 urah po vstopu;
 • gre za opravljanje mednarodnih prevozov;
 • v tranzitu prevaža blago ali osebe v gospodarskem, tovornem ali potniškem prometu;
 • gre za otroke pred dopolnjenim 15. letom v spremstvu ožjega družinskega člana;
 • gre za dvolastnike ali najemnike zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehaja mejo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se vrača čez mejo najpozneje v desetih urah;
 • gre za osebo, ki mejo prehaja iz nujnih razlogov, vezanih na odpravo neposredne nevarnosti za zdravje, življenje, premoženje, nastanek materialne škode, ali iz poslovnih razlogov in se vrača čez mejo v 12 urah po prehodu meje.

Kakšni so pogoji Hrvaške za vstop?

Za dodatno pomoč se obrnite na krajevno pristojno veleposlaništvo RS v Zagrebu:

 • Telefon: +385 1 63 11 011
 • Dežurni telefon v primerih NUJNE pomoči slovenskim državljanom zunaj delovnega časa:+385 98 462 666

Hrvaška ima drugačno starostno mejo glede testiranja otrok, kot to za zdaj velja pri nas. Za vstop na Hrvaško tako lahko brez testa vstopijo le otroci, mlajši od sedem let. Za vstop v Slovenijo je ta meja določena pod 15. letom starosti.

Sicer pa hrvaška za vstop od potnikov iz Slovenije zahteva sledeča dokazila:

 • dokazilo o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 48 ur (od odvzema brisa);
 • dokazilo o cepljenju proti COVID-19, če je od zadnjega potrebnega odmerka minilo vsaj 14 dni;
 • dokazilo o negativnem rezultatu hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 48 ur, priznajo teste, proizvedene v EU, in test kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra – Diagnostic Biotech; dodatni hitri test, ki ga je Hrvaška zahtevala za bivanje, daljše od deset dni, ni več potreben;
 • zdravniško dokazilo o prebolelem COVID-19 ali potrdilo o pozitivnem testu PCR ali hitrem antigenskem testu.

Več aktualnih informacij v zvezi s potovanjem na Hrvaško lahko preverite na uradni spletni strani.

Kje na Hrvaškem se lahko testirate?

Pretežna večina slovenskih državljanov se pred odhodom iz Hrvaške, da bi se lahko vrnili domov brez 5 dnevne karantene, odloči za testiranje. Slovenija zaenkrat za vrnitev iz Hrvaške še vedno zahteva dokazilo o negativnem PCR testu. Ta dokazila testirane osebe prejmejo po elektronski pošti, prevod iz hrvaškega v slovenski jezik za prehod meje ni zahtevan.

Seznam vseh lokacij, kjer je možno opraviti teste, večinoma gre za PCR in ponekod tudi hitre antigenske teste, je objavljen na spletni strani koronavirus.hr.

Glavni regionalni obmorski centri so trije:

 • Istra: ZJZ Pula, kjer izvajajo teste PCR vsak dan z izjemo nedelje, obvezno se je naročiti prek e-naslova covidtest@zzjziz.hr
 • Kvarner: NZZJZ Reka, kjer izvajajo teste PCR vsak dan od ponedeljka do vključno sobote med 8 - 12h
 • Dalmacija: DZ Novalja, kjer izvajajo teste PCR vsak dan od ponedeljka do vključno sobote ob 14:30h, naročila prek e-naslova covidnovalja@gmail.com

Sklenite turistično zavarovanje, ki vključuje tudi kritje za primer koronavirusne bolezni

V Zavarovalnica Sava ponujamo kritje za koronavirusno bolezen za vsa potovanja, začeta do vključno 31. avgusta 2021 pri kratkoročnem in tudi letnem turističnem zavarovanju. Pri tem enako kot pri drugih boleznih krijemo ambulantno zdravljenje, vključno s testom, bolnišnično zdravljenje, nenujni prevoz do zdravstvene ustanove in tudi podaljšano namestitev in aranžma za prevoz ob napotitvi v karanteno.

Vir: https://pro.finance.si/

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE