Kako do ugodnih letalskih vozovnic?

Že veste, kam za krompirjeve počitnice in novo leto? Če bi odšli kam dlje, čimprej pristopite k organizaciji potovanja. Lahko se odpravite do turistične agencije in nalogo zaupate njim ali pa k načrtovanju potovanja in nakupu letalskih vozovnic pristopite sami. S pomočjo sodobne tehnologije boste našli mali milijon ponudb. Vendar, kako izbrskati tisto pravo?

Sama kupujem letalske vozovnice preko spleta že zelo dolgo. V letih, ki so za mano, sem se izmojstrila v iskanju dobrih ponudb. Svoja spoznanja strnjujem v spodnjih nasvetih. Upam, da vam pridejo prav.

Ne kratite časa

Ko veste, da boste odšli na dopust, naj bo nakup letalskih vozovnic ena od prvih stvari, ki se jih lotite. Načeloma drži, da bližje kot je datum odhoda, dražje so vozovnice. V avio svetu so tako imenovane »last minute« ponudbe prej izjema kot pravilo.

Si tudi vi želite hladnejše mesece presekati s skokom (pravzaprav letom) v toplejše kraje?

Iščite, raziskujte

 • Ko kupujete avtomobil, se ponavadi odpravite k več ponudnikom. Pri nakupu letalskih vozovnic velja podobno. Preverite cene na različnih portalih, npr. Google Flights, KAYAK, Expedia, Skyscanner, Kiwi ipd.
 • Večina jih ponuja aplikacije, ki vas bodo opozorile, če se pojavi ugodna ponudba. Zelo ugodne vozovnice včasih poidejo v manj kot le nekaj urah. Zato se, potem ko že nekaj časa spremljate cene, ob ponudbi ugodnih letalskih vozovnic glede nakupa ne obotavljajte predolgo.
 • Ste kdaj opazili, da so letalske vozovnice vsakič, ko preverjate cene, dražje? Računalniški algoritmi prepoznavajo vaše nakupne namere in vam posledično umetno zvišujejo cene. Zato v svojem iskalniku poiščite nastavitve in obkljukajte zasebno iskanje. Tako ponudniki ne bodo vedeli, kdo ste, cen pa ne bodo višali posebej za vas.

Če ste prilagodljivi, lahko prihranite denar

Ne veste, "kod ne kam"? Morda je tako še boljše! Idejo lahko dobite prav na katerem od portalov, ki ponujajo akcijske letalske vozovnice.

 • Če veste, kdaj bi odšli na dopust, ne pa tudi, kam, vas morda navdahne prav cena letalske vozovnice. Sledite akcijam in popustom na spletnih straneh, kot je npr. secretflying.com, in se pustite presenetiti včasih že skoraj neverjetnim ponudbam. Kakšno koristno informacijo pa vam včasih znajo prišepniti na uho tudi drugi popotniki; na Facebooku boste našli malo morje koristnih skupin, kot so: Letalske karte in Ugodno po svetu :-).
 • Veste, kam želite, pa niste vezani na določene datume? Potem nikar ne potujte v času pomembnih praznikov in počitnic. Če vam praznovanje novega leta ne pomeni prav dosti in si to lahko privoščite, razmislite rajši o počitnicah sredi januarja. Zagotovo bo ceneje, če niste ljubitelji turističnega vrveža, pa tudi prijetneje.

Bodite pozorni na vse vidike nakupa

Odlično, našli ste ugodno letalsko vozovnico! Še preden pritisnete gumb »kupi«, pa si odgovorite na spodnja vprašanja in se prepričajte, da niste spregledali katerega od skritih stroškov.

Če potujete z otroki, so ugodne povezave morda pomembnejše od cene letalskih vozovnic.

 • Ali in do kdaj lahko brezplačno odpoveste potovanje, če se zgodi kaj nepredvidenega? Kakšni so stroški odpovedi?
 • Koliko kilogramov in različnih torb lahko nesete s sabo? Vam omejitve ustrezajo? Če ne, koliko boste doplačali za dodaten kos prtljage?
 • Letite z letališča, ki je zelo oddaljeno od vašega doma? Preverite, koliko vas bo stal prevoz do tja in nazaj domov. Ko primerjate ceno vozovnice s tisto bližnje destinacije, vključite v kalkulacijo tudi ta strošek.
 • Letite na letališče, ki je blizu vašemu cilju? Velemesta imajo ponavadi več kot eno letališče. Če letite na tisto, ki je od mesta bolj oddaljeno, je letalska vozovnica običajno cenejša. Vendar pa preverite, kako in za kakšno ceno boste potem prišli do namestitve.
 • Kako ugodne so povezave? Če presedate, boste verjetno v dolgih urah čakanja nekaj denarja porabili tudi za hrano in pijačo na letališčih. Upoštevajte ta strošek, ko primerjate cene različnih vozovnic.
 • Ob kateri uri je vaš let? Če pridete na končno destinacijo pozno zvečer, odidete pa zjutraj, boste samo zaradi ure letov verjetno plačali dve nočitvi več; še en strošek, ki ga ne gre spregledati.
 • Ste kupili vse lete skupaj? Če presedate, leta pa zaradi ugodne cene kupite posebej, so vaše pravice v primeru zamude precej manjše. Ker vaši leti uradno niso bili združeni, dejstvo, da ste zamudili naslednji let, ni problem letalskega prevoznika, ki je zamujal, ampak vas. Če lete kupujete ločeno, lahko tveganje vsaj malo zmanjšate s tem, da si vmes pustite daljšo časovno luknjo.

Če potujete z otroki, so ugodne povezave morda pomembnejše od cene letalskih vozovnic.

Če letalske vozovnice preko spleta kupujete prvič, bodo verjetno iskanje, primerjanje ponudb, odločanje in plačevanje povezani z nekaj stresa. Vendar ne skrbite preveč; verjetnost, da bi šlo kaj hudo narobe, ni prav visoka. Vsak naslednji nakup bo lažji.

Prav tako kot je lažji vsak naslednji let. Letalski prevozi so statistično gledano najvarnejši način transporta. Vendar pa jo včasih resda zagodejo. Zato svetujem, da kadar letite, izberite paket Razširjeni ali Razširjeni+ letnega turističnega zavarovanja z asistenco v tujini, ki vam omogoča:

 • vrnitev nujnih stroškov, povezanih z izgubo prtljage pri poletu, in
 • vrnitev nujnih stroškov v primeru zamude leta.
{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE