Kje (in kako) zavarovati električni avtomobil?

Ljudje se po cestah (in brezpotjih) vozimo z različnimi tipi vozil. Med njimi je vsako leto več električnih vozil. In čeprav ta veljajo za nekakšne znanilce prihodnosti, vsaj kar zadeva uvajanje sistemov za (pol)avtonomno vožnjo, se morajo dobro znajti tudi v trenutnem okolju.  Izbira električnega vozila je lahko pametna in hkrati okolju prijazna odločitev – že zato si električni avto zasluži odlično zavarovanje.

Zavarovanje električnega vozila se bistveno ne razlikuje od zavarovanja vozila z motorjem na notranje zgorevanje, saj za osnovo zavarovalnica vzame nabavno vrednost vozila in zmogljivost njegovega pogona. In ker sta oba podatka navadno močno nad povprečjem klasičnih vozil, marsikoga preseneti tudi znatno višji znesek za plačilo zavarovalne premije.

Zavarovalnice visoke premije za električna vozila upravičujejo tudi z visokimi cenami rezervnih delov, posebej baterij. A gre tudi drugače ...

Električno gnanim vozilom prilagojeno zavarovanje

V Zavarovalnici Sava smo klasično avtomobilsko zavarovanje razširili še na električna vozila in t. i. priključne hibride – vozila s klasičnimi in elektro motorji ter manjšo baterijo. In nalogo opravili res temeljito. Lastniki vozil na električni ali priključno-hibridi pogon lahko po novem zavarujejo še baterije, polnilne kable, »elektroniko« vozila ter asistenco uporabljajo tudi v primeru izpraznjene baterije.

Spremljamo aktualne trende in jim prilagajamo zavarovalne produkte. Za nas je zelo pomembno, da naša ponudba ustreza zahtevam in pričakovanjem naših strank. Lastniki električnih avtomobilov in priključnih hibridov, ki jih je v Sloveniji vedno več, lahko v okvirju Polnega avtomobilskega kasko zavarovanja ali Fleksi avtomobilskega kasko zavarovanja izberejo dodatno kritje, poimenovano E-vozilo, ki vključuje številne ugodnosti, kot so vleka do najbližje polnilne postaje in zavarovanje baterije, polnilnih kablov in elektronike vozila. Vozilo je zavarovano tudi za nevarnost neposrednega udara strele v času polnjenja baterije.

Veseli predvsem podatek, da omenjeno zavarovanje E-vozilo krije tudi bržkone najdražjo komponento slehernega električnega avtomobila – baterijo. Ne glede na to, kako je škoda nastala – bodisi zaradi poškodbe, požara, udara strele med polnjenjem in drugih tveganj – lastnik električnega vozila lahko spi mirno. Še več, zavarovani so tudi polnilni kabli, ki prav tako niso ravno poceni.

Zavarovanje, ki odpravlja strah pred dosegom

Elektromobilnost se zahvaljujoč novim tehnologijam hitro razvija, vendar pri uporabnikih obstaja zaskrbljenost glede dosega električnega avtomobila. O tem smo razmišljali tudi pri razvoju našega novega produkta. V nepredvidenih situacijah, kot je izpraznjena baterija, bo voznikom pomagala asistenčna služba, ki bo e-vozilo odpeljala do najbližje polnilne postaje, kjer bo lahko voznik v miru napolnil baterijo in nadaljeval pot.

Gromska strela ...

Sicer je že v navodilih za uporabo električnih vozil zapisano, da naj uporabniki električnega vozila ob nevihti ne polnijo in polnilne kable izklopijo iz električnega omrežja, a le malo uporabnikov to prebere ali preprosto ve. Omenjeno navodilo ni iz trte zvito in je pomembno predvsem zaradi možnosti udara strele, saj bi strela lahko močno poškodovala vozilo in polnilno postajo. Lastniki električnih vozil, ki bodo sklenili zavarovanje E-vozilo pri Zavarovalnici Sava, imajo po tej plati še nekaj »potuhe«, saj imajo v primeru najhujšega krito tudi škodo, ki jo povzroči neposredni udar strele, ko je vozilo s kabli priklopljeno na polnilno postajo.

 

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE