Ko gredo otroci na počitnice brez vas

Otroci imajo navadno čez poletje precej več »dopusta«, kot ga imamo njihovi starši. Kljub temu pa jih ne želimo prikrajšati za čim več pisanih doživetij, pa najsi bodo to počitnice na Hrvaškem s starimi starši, organiziran izlet za mladostnike v tujino ali pa samostojen let z letalom do sorodnikov ali prijateljev v tujini.

Trenutki, ko se naši otroci prvič odpravijo na pot sami, pa so čustveno dovolj zahtevni že sami po sebi, brez dodatnega organizacijskega stresa. Da bi se mu vsaj malo izognili, smo na enem mestu zbrali ključne informacije, ki jih je treba poznati.

Na počitnice z babico in dedkom

Kaj zahtevajo slovenski mejni organi za izstop mladoletne osebe iz države?

Pri izstopu iz Sloveniji mladoletniki kot vsi drugi potniki potrebujejo veljaven dokument za prestop državne meje. To je lahko osebna izkaznica, potni list ali drug dokument, ki je priznan kot potovalna listina.

Posebnih skrbi si zato ne gre delati. Poskrbite pa, da vas ne preseneti potek veljavnosti potnega lista. Ta je za mladostnike krajša:

 • 3 leta za otroke, mlajše od 3 let in
 • 5 let za mladostnike, stare od 3 in 18 let.

Naj se naši najmlajši naužijejo morja tudi, če nam to ni dano.

Kaj zahtevajo mejni organi drugih držav za vstop v državo?

 • Zahteve za otroke, ki potujejo sami z odraslim, ki ni njihov zakoniti zastopnik, ali pa s samo enim od staršev niso enotne niti znotraj Evropske unije.
 • Zato pred potovanjem preverite, ali vaš otrok poleg veljavne potovalne listine za vstop v drugo državo potrebuje še kakšen dokument. Včasih je treba sestaviti, podpisati in overiti uradno dovoljenje za potovanje.
 • Za vstop na sosednjo Hrvaško pa skladno s trenutno hrvaško zakonodajo otrok ne bo potreboval ničesar drugega kot veljavno potno listino; nobenega slovenskega ali hrvaškega posebnega dokumenta.
 • Ob veljavni potni listini pa bo otrok potreboval vaše podpisano in overjeno pooblastilo oziroma soglasje za vstop v Bosno in Hercegovino. Spisano naj bo v enem od uradnih jezikov BiH ali angleščini. Informacije, kaj vse mora vsebovati, najdete tukaj.
 • Informacije, kaj zahtevajo različne države Evropske unije, so preprosto na voljo na portalu Tvoja Evropa.
 • Poleg zahtev ciljne države obvezno preverite še zahteve vseh držav, ki jih bo otrok na poti do tja prečkal.
 • Če otrok potuje v organizirani skupini, lahko pričakujete, da vas bo o vseh potrebnih dokumentih obvestil organizator potovanja.

Kako poteka pot otroka z letalom brez spremstva?

Medtem ko nas stiska pri srcu, je za njih potovanje z letalom predvsem veliko doživetje.

Če vaš otrok leti z letalom sam, še pred nakupom letalske vozovnice preberite pravila, ki jih je za potovanja otrok brez spremstva določil izbrani letalski prevoznik.

 • Večina letalskih prevoznikov omogoča potovanje otroku brez spremstva, starejšemu od petih let. Skrb zanj prevzame prevoznik.
 • Zelo verjetno boste morali že krepko pred poletom izpolniti obrazce letalske družbe, kjer boste morali navesti svoje podatke za stik in podatke za stik osebe, ki bo otroka na letališču pričakala.
 • Spremstvo za otroka morate navadno doplačati. Tako otrok ne bo sam, ampak ves čas pod budnim očesom osebja. To pomeni, da bo nekdo ob njem vse od trenutka, ko se boste od njega poslovili, do trenutka, ko ga bo na letališču prevzel vaš sorodnik, prijatelj ali nekdo drug, ki ste ga navedli kot tistega, ki bo otroka pričakal na letališču.
 • Na različnih letališčih in pri različnih letalskih družbah so otrokom v času čakanja na voljo različne aktivnosti (npr. igralnica na letališču, barvice na letalu).
 • Strošek organiziranega spremstva navadno znaša med 50 in 100 evri.
 • Mladostniki lahko potujejo pod istimi pogoji kot odrasli. Pri izbranem letalskem prevozniku samo še preverite, pri kateri starosti je začrtal mejo med otrokom in mladostnikom.

Da bo za otroka dobro poskrbljeno tudi med počitnikovanjem, pa še pred potjo zanj uredite Turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Poskrbite, da bo v primeru nevšečnosti deležen dobre oskrbe.

 

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE