Mladi voznik za volanom - priprave na samostojno vožnjo

Pa saj je vendar še otrok!

Opravljanje vozniškega izpita je pomembna prelomnica v življenju otrok in njihovih staršev. Mladi so prepričani, da so samostojni in najpametnejši, starši pa jih še vedno vidimo kot otroke, ki smo se še včeraj vozili v otroškem sedežu. In sedaj želijo vozit naš avto?!

Da bo vožnja čimbolj prijetna tako za mladega voznika, kot tudi za vas, starše, preberite spodnjih nekaj nasvetov, ki vam bodo morda pomagali pri prvih kilometrih.

Še včeraj so se igrali z avtomobilčki, danes vozijo vaš avto.

Začne se že precej pred prvo uro vožnje

Pri varni in odgovorni vožnji sta zagotovo najbolj pomembna vzgoja in odnos do vožnje, ki ga mladi voznik običajno povzema po svojih starših. Če se med vožnjo živčni in pogosto kričite na ostale voznike, bo zelo verjetno tak voznik tudi vaš otrok. Svetujemo vam, da med vožnjo skupaj ohranite mirno kri in na napake drugih voznikov opozorite z namenom učenja.

Starši ste največji zgled. Sinovi in hčere vas budno spremljajo med vožnjo. 

Če vašega mladega voznika zanima več o vožnji v prometu ali samem avtomobilu, mu to poskušajte razložiti na način, ki ga bo razumel, a ga ne strašite, saj je strah pred vožnjo lahko zelo nevaren.  Če vama bo obema lažje, se na nekaj prvih voženj odpravita skupaj, vsekakor pa naj bo to dogovorjeno vnaprej – s tem se boste izognili občutku nezaupanja ali celo vsiljevanja. To lahko vodi do uporništva, kar pa je pogosto razlog za težave na cesti.

Vedno 0,0 voznik

Ključno je, da vaš mladi voznik razume, kako nevarna je vožnja pod vplivom različnih substanc. Alkohol je še vedno glavni povzročitelj prometnih nesreč v Sloveniji, v letu 2018 je bilo število prometnih nesreč pod vplivom alkohola, ki so jih povzročili mladi kar 317 (Vir: Zavod Vozim). Naš nasvet je, da se z mladim voznikom o tem pogosto in odkrito pogovarjate in da zanj predstavljate dober vzor voznika, ki ne vozi pod vplivom substanc in med vožnjo ne uporablja telefona.

Varna vožnja je nujna

Ko mladi voznik razume svojo vlogo v prometu in pomembnost odgovorne vožnje, je čas, da se pripravi tudi na bolj zahtevne situacije, ki ga lahko doletijo na cesti. V Sloveniji mora vsak mladi voznik opraviti usposabljanje za voznike začetnike, ki je pogoj za uspešno podaljšanje vozniškega dovoljenja. Poleg tega pa je tudi zelo pomembna delavnica varne vožnje, ki bi jo v resnici morali opraviti vsi, ki avto vozimo že dalj časa.

Nasvet: Priporočljivo je, da ima mladi voznik samostojno prevoženih že vsaj tisoč kilometrov, preden se udeleži programa usposabljanja, saj bo šele z določeno stopnjo obvladanja avtomobila lahko razumel pravilno postopanje v primeru težav na cesti.

Ko sta oba z mladim voznikom pripravljena na dan, ko mu boste predali ključe avtomobila in zaskrbljeno pomahali, ko se bo odpeljal, pa vaju čaka še ena pomembna izbira – izbira zavarovanja.

Povejte jim, da jim zaupate in jim zaželite srečno vožnjo.

V Zavarovalnici Sava smo pripravili posebno zavarovanje za mlade voznike, saj razumemo, da je ustvarjanje prvih vozniških izkušenj lahko zelo zapleteno. Ker večina mladih voznikov nima svojega avtomobila, smo pripravili zavarovanje, ki je vezano na voznika in ne na vozilo, zato lahko ta odgovorno vozi katerikoli avto – od mame, očeta, babice, brata ali prijatelja. S sklenitvijo zavarovanja Mladi voznik pri zavarovalnici Sava tako zavarujete vse avtomobile, ki jih vozi vaš mladi voznik, ne glede na to, pri kateri zavarovalnic imajo vozila sklenjeno polico. Sklenitev je hitra in preprosta, saj jo lahko opravite kar prek spleta - klik.

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE