Na Maldive brez kopalk in zobne ščetke

Poznate občutek, ko po dolgem poletu na letališču čakate, da se bo na tekočem traku prikazala vaša prtljaga? Vašega kovčka kar ni in ni, vi pa začnete trepetati, da ga sploh ne bo. V večini primerov se nato vendarle prikaže, vi pa zadovoljni odidete počitnicam naproti.

V letalskem prometu naj bi se izgubilo manj kot odstotek vse prtljage. Vendar pa pogostejša potovanja pomenijo večjo verjetnost, da je mednjo prav naša. Pogosteje naj bi se izgubila, kadar prestopamo, med pristankom predhodnega letala in letom naslednjega pa je malo časa. V večini primerov se prtljaga najde in na želeni cilj prispe za nami.

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da bo vaša prtljaga označena z vašimi osebnimi podatki.

Kaj storiti, če prtljage vendarle ni?

 • Prvi korak moramo pravzaprav narediti že pred odhodom. Prtljago opremimo z oznako, na kateri zabeležimo svoje podatke (ime in priimek, telefonsko številko, domači naslov in naslov v času potovanja ...).
 • Če ne uspemo najti prtljage, ne zapuščajmo dela letališča, kjer naj bi jo prevzeli (angl. baggage claim). Poiščimo okence, kjer lahko prijavimo izgubljeno prtljago.
 • Dobili bomo obrazec, ki ga izpolnimo čim natančneje. Podroben opis videza našega izgubljenega kovčka, nahrbtnika ali potovalke poveča možnosti, da bomo prtljago tudi hitro dobili nazaj. Opišimo tudi njeno vsebino.
 • Za lastno evidenco zaprosimo za fotokopiji vloženega zahtevka in oznake prtljage.
 • Zelo verjetno bomo dobili navodila, kako lahko na spletu spremljamo stanje svoje izgubljene prtljage. Vendar pa vprašajmo še za druge pomembne podatke za stik, da bomo lahko tudi sami preverili, kaj se z njo dogaja, preden zapustimo okence.
 • Preden odidemo, se pozanimajmo še, ali nam je na voljo brezplačen komplet nujnih pripomočkov (navadno vključuje zobno ščetko, zobno pasto, navadno majico ...).

Poznate občutek, ko vaše prtljage kar ni in ni na spregled?

Ali nam pripada odškodnina?

Skladno z evropsko zakonodajo imamo znotraj meja Evropske unije kar nekaj pravic. Preverite jih lahko na spletni strani Tvoja Evropa, mi pa ključne informacije povzemamo v nekaj alinejah:

 • Če smo prtljago oddali in je ta izgubljena, poškodovana ali zamuja, je za škodo odgovoren letalski prevoznik. V tem primeru smo upravičeni do odškodnine, ki lahko znaša največ 1300 evrov.
 • Če je nastala škoda posledica napake na prtljagi, do odškodnine nismo upravičeni.
 • Letalski prevoznik nam je dolžan izplačati odškodnino tudi, če je odgovoren za poškodbo naše ročne prtljage.
 • Če imamo v prtljagi dragocenosti, je smiselno skleniti turistično zavarovanje ali pa si pri letalskem prevozniku zagotoviti kritje višjih vrednosti.
 • Zahtevek za odškodnino za izgubljeno ali poškodovano prtljago moramo poslati letalskemu prevozniku pisno v 7 dneh oziroma 21 dneh pri zamujeni prtljagi.

Drugje po svetu so pravila drugačna. V Združenih državah Amerike lahko odškodnina znaša kar do 3500 ameriških dolarjev.

Čakajoč na prtljago

Prtljaga sicer navadno pripotuje za nami, vendar pa lahko samo ugibamo, kdaj jo bomo dobili, dokler je ne najdejo. Čakanje nanjo utegne biti precej mukotrpno. Nihče si ne želi niti zamisliti dneva brez čistega spodnjega perila, kopalk na morju, osnovnih higienskih potrebščin ...

S pravim turističnim zavarovanjem z asistenco v tujini lahko nakupimo vse potrebno brez skrbi.

Zato je povsem logično, da bomo nekatere od teh stvari na dopustu kupili na novo. S pravim paketom turističnega zavarovanja z asistenco v tujini bomo po prihodu domov dobili vse te stroške povrnjene. Izberite paket kratkoročnega ali letnega turističnega zavarovanja z asistenco v tujini RAZŠIRJENI ali RAZŠIRJENI+ in si zagotovite povračilo nujnih stroškov, povezanih z izgubo prtljage pri poletu, do 400 evrov.

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE