Odrgnine in rane je treba dobro oskrbeti. A kako?

Preteklo šolsko leto je bilo burno in precej nenavadno. Če smo z otroki in mladostniki vred v veliki večini komaj čakali, da zaključijo s šolanjem od doma in se vrnejo v šolske klopi, ga gotovo ni šolarja, ki ne bi z vznemirjenjem pričakoval poletnih počitnic. Možgani na paši, neskončno prostega časa, poletje, ki ponuja nešteto možnosti, da se nadobudneži podajo svojim dogodivščinam naproti … To in še mnogo več so tiste prave počitnice, ki ustvarjajo čudovite spomine na mladost.

Medtem ko bodo otroci in mladostniki brezskrbno in doživeto zajemali proste dni z veliko žlico, jih boste vi z naslednjimi nasveti lahko radostno opazovali med uganjanjem norčij. Za vas smo namreč pripravili namige, s katerimi boste znali samozavestno oskrbeti tudi njihove rane, ki bodo nastale med preizkušanjem spretnosti, med igro, preganjanjem z rolkami, skiroji, kolesi in podobnimi prevoznimi sredstvi na pumptrackih.

Kaj torej storiti, da boste preprečili razvoj okužb in trajnih brazgotin na koži, ko nastanejo rane?

Rano sperite z mlačno vodo

Najprej si roke temeljito umijte. Če imate pri roki razkužilo, si jih lahko (tudi) razkužite. Površinske rane sperite z mlačno vodo. Če je nimate, lahko uporabite kar vodo iz plastenke. Rano sperite z milom samo v primeru ugriza živali in otroka nujno peljite na pregled k pediatru.

Odstranite tujke in pravilno zaščitite rano

Preden poškodbo obvežete, se prepričajte, da v rani niso ostali tujki (pesek, prah idr.), ki bi oteževali ali celo preprečili proces celjenja. Če je v rani kakšen košček ujet globlje pod kožo, je nujen obisk zdravnika. Ta bo rano strokovno oskrbel in preprečil morebitne zaplete, kot je vnetje poškodovanega mesta.

Nikakor ne počnite tega!

Ran nikoli ne mažite z domačimi mazili, mastmi ali drugimi doma pripravljenimi "žavbami". Izjema so mazila s pantenolom, ki delujejo protivnetno in jih lahko kupite v lekarni.

Manjše odrgnine in praske se bodo hitreje celile na zraku, zato jih ni potrebno prekrivati z obliži. Če je krvavitev močnejša, nanjo položite sterilno gazo ali obliž. V skrajnem primeru lahko uporabite čist robec, ki ga z nežnim pritiskom držite na območju poškodbe. Na rano nikoli ne polagajte vate. Gaza naj ne bo suha, saj se bo prilepila na rano in jo bo kasneje težje odstraniti. Priporočamo, da jo najprej potopite v fiziološko raztopino ali uporabite bolnišnične obloge. Celice se tudi hitreje obnavljajo in manj brazgotinijo, če je prisotno vlažno okolje. 

Kako doma pripraviti fiziološko raztopino

Če pri roki nimate fiziološke raztopine, jo lahko sami pripravite doma. V vodi raztopite sol v razmerju 9 gramov soli na 1 liter vode. Tako pripravljena raztopina bo uporabna do 5 dni. Nikoli je ne hranite v hladilniku, saj se bodo oblikovali ostri kristali soli, ki lahko dražijo rano.

Redno menjajte povoje in spremljajte proces celjenja

Higiena je pri oskrbi ran zelo pomembna. Priporočljivo je, da obliže in povoje vsaj v prvih dneh po poškodbi menjate vsak dan. Če se rana ne celi dobro in se morda pojavi celo gnojni izcedek, obiščite zdravnika.

Kdaj na urgenco?

Pri večjih ranah se najprej posvetujte z dežurnim zdravnikom v bližnjem zdravstvenem domu, ki bo rano oskrbel ali pa vas bo z otrokom ali mladostnikom po potrebi napotil na šivanje.

V splošnem bolečina zaradi udarca še ni razlog za obisk urgence. Tja se odpravite, če:

  • bolečina ne mine ali se celo stopnjuje,
  • se pojavi večja oteklina,
  • je sklep omejeno gibljiv in je upravičen sum na zlom ali hujši zvin.

V veliki večini primerov udarci v glavo minejo brez posledic, lahko pa gre pri tem za pretres možganov. Če je otrok utrpel udarec v glavo, izgubil zavest ali bruhal, ga je najbolje peljati na urgenco, kjer bo travmatolog lahko ugotovil in zaustavil morebitno možgansko krvavitev. 

Zavarujte svoj največji zaklad z nezgodnim zavarovanjem

Misel na to, da se nezgoda ne konča le z manjšimi ranami ali odrgninami, je neprijetna in navdaja s tesnobo. Pa vendar je dobro na ta scenarij pomisliti, preden se kaj takšnega zares pripeti in poskrbeti za dobro nezgodno zavarovanje. Da nam bo vsaj nekoliko lažje v situacijah, ko utegne postati zares težko.

Kaj je pri izbiri nezgodnega zavarovanja najpomembnejše? Ob ostalih kritjih bodite še posebej pozorni, da izberete dovolj visoko zavarovalno vsoto za invalidnost. Ta bo v veliko pomoč pri prilagoditvah, terapijah, nakupu opreme za rehabilitacijo in medicinskih pripomočkov ob težjih posledicah nezgode.

Dodajamo še odgovor na vprašanje, ki se pogosto poraja. Nezgodno zavarovanje za otroke in šolsko mladino ni vezano na šolsko leto in velja 24/7 tudi v času počitnic, zato priporočamo sklenitev prav v tem času. Krije nezgodo, ki se pripeti doma ali v tujini – kjerkoli po svetu.

Želimo vam lahkotne, sproščujoče počitnice, ki bodo vir najlepših doživetij in spominov.

{ srce-za-svet link fix }

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE