Raziskovanje Lonjskega polja

Na tokratno avanturo se je Marin Medak odpravil na hrvaški del Save in obiskal Lonjsko polje. Gre za največje zaščiteno mokrišče na Hrvaškem in na splošno v celotnem donavskem povodju. Razprostira se jugovzhodno od Siska vse do hrvaško-bosanske meje. Raziskoval ga je na tri načine - peš, s kanujem in kolesom.

Reka Sava v tem delu opravlja zelo pomembno funkcijo, poplavlja. To je razlog, da je območje Lonjskega polja izjemnega pomena za ptice in ribe. Prav to območje je eno od najpomembnejših drstišč rib v celotnem povodju. 

Lonjsko polje je izjemnega pomena za evropsko naravo. Je največje zaščiteno mokrišče na Hrvaškem in na splošno v celotnem donavskem povodju. Razprostira se jugovzhodno od Siska vse do hrvaško-bosanske meje. Prvi dan Male avanture sem ga raziskoval peš.

Steza graničarjev

Dopoldne sem se odpravil na pešpot graničarjev z začetkom v Krapju. Pot je dolga približno pet kilometrov in je zanimiva predvsem zaradi zamočvirjenega rečnega rokava (od reke Save) Krapje đol, ki je ornitološki rezervat, znan po čapljah in žličarkah.

Ob poti lahko srečamo tudi slavonsko-podolsko govedo, posavske konje in avtohtone turopoljske svinje. Povzpnemo se lahko tudi na lesene stolpe, ki so jih uporabljali v času Vojne krajine za obrambo pred Turki.

Polje

Po mojem mnenju je najbolj zanimiva in nenavadna atrakcija Polje. To je del Lonjskega polja, na katerem se prosto pasejo živali. V vasi Mužilovčića se z glavne ceste odcepi makadam (pri trgovini), ki po slabem kilometru pripelje do velike ograje. Avto je mogoče parkirati za ali pred ograjo.

Ko enkrat vstopiš v ta čudoviti svet živali, ne moreš ostati ravnodušen. Na stotine turopoljskih svinj, posavskih konjev in krav se prosto sprehaja po polju. Ker je območje zares veliko, ga je priporočljivo obiskati ob različnih urah dneva, saj se živali selijo in niso stalno na enem in istem kraju.

Zanimivosti, ki si jih lahko ogledate po poti:

  • Star hrast: na koordinatah 45°25'58.2"N 16°40’39.4"E raste ogromen hrast, za katerega pravijo, da ima kar 500 let.

  • Spominski park v Jasenovcu z muzejem.

  • Vas Čigoč: v njej je več štorkelj kot prebivalcev.

  • Tradicionalne lesene hiše: po celem Lonjskem polju je možno občudovati (obnovljene in razpadajoče) tradicionalne lesene hiše, ki so narejene brez enega samega žeblja. Vsako je mogoče razstaviti in sestaviti na novi lokaciji.

Lonjsko polje je Naravni park in je za vstop potrebno plačati vstopnino. Navadna celodnevna karta je 3 evre, za Stezo graničarjev pa je treba odšteti 6 evrov.

Kolesarjenje po Lonjskem polju

V Naravnem parku Lonjsko polje je promet izredno redek in je kolesarjenje prijetno tudi po glavni cesti. Glavna cesta, ki pelje v smeri sever-jug, je tudi edina asfaltirana.

Trasa

Lonja - Mužilovčica - Čigoč - nasip - Polje - hrast - nasip - zadrževalnik vode - Lonja

Pot sem začel v Lonji, po glavni cesti kolesaril do vasice Čigoč in se nato povzpel na nasip. Vstopil sem na Polje in se peljal po makadamski poti do obračališča ter se nato sprehodil do starega hrasta na koordinatah 45°25'58.2"N 16°40’39.4”E. Do njega pridete, če sledite rečni strugi, kolo pa je moč pustiti na obračališču.

Pot sem znova nadaljeval po nasipu, ko sem prišel do glavne ceste ob zadrževalniku vode in se po njej vrnil v Lonjo. Celotna opravljena trasa je dolga skupaj približno 40 kilometrov.

Poti po samem Polju so precej razbrazdane. Priporočljivo je imeti kolo s sprednjim vzmetenjem.

Najbolj zanimiv del je zagotovo kolesarjenje po Polju. Tukaj sem bil obkrožen s konji, kravami in prašiči. Niso bili niti najmanj plašni, kvečjemu je bilo mene včasih strah, ko me je bik premeril od glave do pet.

Navodila za pot.

Veslanje po Lonjskem polju

Nekoč je bila reka Sava izjemno pomembna transportna žila za Hrvaško in Slovenijo, danes pa je ta njena vloga zgolj še bleda senca preteklosti. Po drugi strani je še vedno izjemno pomembna za živali, rastline, kmetijstvo in rekreacijo. V preteklosti je bila v Sisku velika ladjedelnica za rečne ladje, ki sicer obratuje še danes, a se večina večjih ladij ustavi v Slavonskem Brodu. Sava, ki teče skozi celotno Lonjsko polje, ki leži JV od Siska, je zaradi tega mirna in idealen prostor za uživanje.

Tretji dan sem preveslal 15 kilometrov. Začel sem na mestu, kjer je nekoč čez reko vozil splav (koordinate 45.398455, 16.622086), končal pa sem tik pred izlivom reke Lonje v Savo (45.363782, 16.753285). Na izlivu so zapornice, na rtu, kjer se Lonja izliva v Savo, je urejena potka z dovozom na glavno cesto.

Sava je večino časa enostavna in varna reka za veslanje. Prometa praktično ni in bregovi so čisti. To se sicer spremeni ob visokem jesenskem ali spomladanskem vodostaju. Takrat je potrebno bolj paziti, saj se lahko gladina vode dvigne tudi za nekaj metrov.

Domačini so prijazni in ni posebej težko štopati od konca veslanja nazaj na začetek. Dobra stvar je, da obstaja samo ena glavna cesta, po kateri vsi vozijo. Kanu si je mogoče tudi izposoditi in takrat je običajno, da ponudnik organizira tudi transport.

V času visoke vode, ko reka Lonja poplavi Polje, je možno po njem veslati. Ne samo po polju, ampak tudi po gozdu. Takrat je nujno imeti s seboj dobro navigacijo oziroma se držati potopljenih cest, saj se je v gozdu precej lahko izgubiti. Signala na večini Polja ni.

 

 

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Sava Dolinka in njena okolica

10.07.2024 Marin Medak

Post image

Po poteh slovenske obale

07.07.2024 Marin Medak

Post image

Mala avantura po Vipavski dolini

04.07.2024 Marin Medak

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE