V raziskovanju novih planinskih poti

Vas vleče v planine? Ste že prehodili Slovenijo po dolgem in počez, pa ne veste, kam bi se še odpravili? Potem se odpeljite še malo dlje in se odpravite na katerega od vrhov za mejo. Zbrali smo nekaj dobrih predlogov za krajše in daljše ture.

V deželi kozorogov: Rifugio Corsi

Nevejski prelaz (italijansko Sella Nevea) je vsem smučarjem dobro poznan. Vendar pa so ti konci zelo lepi tudi poleti.

Cilj izleta ni vrh, ampak koča Rifugio Corsi.

 • Iz Kranjske Gore se usmerimo proti Trbižu. Že na poti do izhodišča se naužijemo čudovitih razgledov na Rabeljsko jezero. Njegove brežine so kot ustvarjene za to, da si kasneje, po izletu, na njih odpočijemo. Pot nadaljujemo do smučarskega centra na Nevejskem prelazu, kjer bomo pustili avtomobil.
 • Ne pustimo se prestrašiti prvemu vzponu, ki poteka ob smučišču. Če bomo na začetku grizli kolena, bomo potem uživali v dokaj lahkotni poti, ki se v zadnjem delu, po impresivnem prevalu, celo spusti.
 • Za pot do koče bomo potrebovali 3 ure, primerna pa je za celo družino. Če želimo izlet še podaljšati, se lahko odpravimo še na Viš ali Koštrunove špice.
 • Med potjo imejmo oči na preži, saj bomo skoraj zagotovo od blizu ali pa vsaj od daleč videli kozoroge.
 • Pozoren opazovalec pa ne bo spregledal niti vojaških rovov iz prve svetovne vojne.

Učka, kraljica Istre

Hrvaška Istra je resda znana predvsem po gričih, vendar pa se nad Kvarnerjem pne visok gorski greben, Učka. Njen najvišji vrh, Vojak, leži na kar 1.401 metrov nadmorske višine.

Lep razgledni stolp ponuja še lepši razgled. Marin Medak, ambasador Predani korakom, na Malih avanturi po Učki.

 • Iz Ilirske Bistrice nadaljujemo vožnjo proti Jelšanam. Hrvaško avtocesto hitro zapustimo (izvoz Jurdani) in se v Matuljih usmerimo desno, po opatijski rivieri.
 • Če si želimo daljše poti, lahko nadaljujemo vožnjo do Medveje in vseh 1401 metrov nadmorske višine premagamo v treh urah in pol.
 • Krajša, a še vedno dobro uro dolga pot pa nas na Vojak vodi iz Poklona.
 • Na Vojaku bomo v primeru lepega vremena nagrajeni s čudovitim razgledom. Z impresivnega razglednega stolpa vidimo kvarnerski zaliv z otoki, Gorski Kotar, Istro. Če je dovolj jasno, pa se vidi vse do Triglava.
 • Če nam ostane še kaj energije, lahko pohod zaključimo s skokom v Jadransko morje.

Za dober izlet na Dobrač

Dobrač leži na 2.166 metrov nadmorske višine, vendar pa do vrha vodijo tudi lahke označene poti. Vrh lahko dosežemo že v uri in pol.

Vrh Dobrača s televizijskim stolpom in Nemško cerkvijo.

 • Preko Kranjske Gore in Podkorena se odpravimo proti Korenskemu sedlu. Prečimo mejo in se na avstrijski strani odpravimo proti Beljaku (nem. Villach). Sledimo oznakam za Beljaško alpsko cesto (nem. Villacher Alpenstrasse) in parkiramo na plačljivem parkirišču. Po tej poti bomo vrh dosegli v dveh urah; lahko pa se odločimo tudi za daljšo ali krajšo alternativo.
 • Razgledni robovi gore predstavljajo simbolno ločnico med slovensko in nemško govorečo avstrijsko Koroško. Pomenljivo bomo zato tik pod vrhom naleteli na slovensko cerkev, na le nekaj deset metrov zračne linije oddaljenem sosednjem vrhu pa na nemško. Nemška kapela, Marija na Komnu, je hkrati najvišje ležeča cerkev na vrhu med vsemi starimi cerkvami tega tipa v vzhodnih Alpah.
 • Vrh spoznamo po stolpu avstrijske televizije, poleg njega pa stoji še velik križ.
 • V lepem vremenu se nam odpre prekrasen razgled na Julijce, s Triglavom na čelu.
 • Dobrač danes poznamo kot pohodnikom prijazno goro, vendar pa se je v zgodovino zapisal predvsem po katastrofalnem potresu, ko se je leta 1348 iz gore utrgala ogromna skalnata gmota in se zvalila v dolino. Plaz je zasul kar sedemnajst vasi in zajezil reko Zlijo, ki se je spremenila v jezero in potopila deset vasi.
 • Izvor imena je slovanski, izvira pa iz besede »dob«, ki pomeni hrast. Tudi Avstrijci zanj uporabljajo enako ime, le zapišejo ga po svoje.

Doma ali v tujini pa velja, da se v hribe odpravite le ustrezno pripravljeni:

 • Ne precenjujte svojih telesnih zmožnosti. V gore se odpravite s primerno kondicijo, dobrega zdravja in spočiti.
 • Vaši zvesti spremljevalci naj bodo dobra obutev, primerna oprema, voda in hrana.
 • V hribe se odpravite le, kadar je napovedano lepo vreme. Ker pa je vreme kljub temu nepredvidljivo, imejte v nahrbtniku vedno za preobleči nekaj toplega, nekaj nepremočljivega in dodatno majico.
 • Kadar ste na drugi strani meje, naj vas za vsak primer poleg osebnih dokumentov spremlja tudi turistično zavarovanje z asistenco v tujini.

Ob začetku nove planinske pustolovščine pa le še srečno pot!

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE