Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj

Pandemija koronavirusa preizkuša naš značaj, spreminja naše navade, ki so, kot vemo, železna srajca in nas postavlja pred zahtevne izzive. Vse moči so v tem času usmerjene v preprečevanje obolelosti ljudi in širjenja bolezni. Ena glavnih pobud, ki jo te dni videvamo na družbenih omrežjih, je #ostanidoma. Ta poziva, da situacijo vzamemo strogo resno in da, razen v nujnih situacijah, ne zapuščamo svojih domov ter se poskušamo držati v samoizolaciji.

Situacija od nas zahteva, da se zaradi skrbi za zdravje in širše družbene odgovornosti odpovemo tudi potovanjem, sploh tistim s turističnim namenom.

Jaz sem s prijatelji komaj čakala na ski closing v Avstriji. Res smo se veselili in do zadnjega upali, da se situacija umiri. A je vrag vzel šalo, ko se je korona razširila, Avstrija zaprla vsa smučišča in mejo z Italijo, razmere po svetu pa se le še zaostrujejo in ustavljajo socialno življenje.

Svoje potovanje sem zavarovala

Vprašanja, ki se ob tem porajajo, so seveda povezana tudi s finančnimi posledicami odpovedi turističnih aranžmajev, letalskih transferjev in podobno, zato sem strnila nekaj informacij, ki utegnejo priti prav v primeru, da ste svoje potovanje zavarovali za nevarnost odpovedi.

Avstrija je zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa s 15. marcem zaprla svoja smučišča.

Če ste sklenili razširjeno obliko Zavarovanja rizika odpovedi potovanja pri Zavarovalnici Sava, za vsa zavarovanja, sklenjena do vključno 12. marca 2020, velja naslednje. V primeru razglasitve epidemije in/ali pandemije, kar že velja za novi koronavirus COVID-19, vam pripadajo stroški odpovedi potovanja:

 • Če je potovanje odsvetovalo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije (MZZ).
 • Če ste Zavarovanje rizika odpovedi potovanj sklenili, preden je MZZ odsvetovalo potovanje.
 • Če ste potovali v času, ko je veljalo odsvetovanje MZZ. Primer: če potovanje, ki ga načrtujete maja, odpoveste že sedaj, Zavarovalnica Sava povrne stroške le, če bo potovanje maja še vedno odsvetovano.
 • Tudi če le prestopate na letališču v državi, v katero je MZZ odsvetovalo potovati. Upošteva se celotno potovanje (kraj odhoda, prestopi, prihodni kraj), ne zgolj končna destinacija.

#ostanidoma in prijavi zavarovalni primer

Zavarovalni primer iz naslova Zavarovanja rizika odpovedi potovanja najhitreje in najlažje prijavite kar preko spleta na tej povezavi. Super je, ker lahko to storite kar takoj in pri tem upoštevate tudi pobudo #ostanidoma.

Za prijavo zavarovalnega primera potrebujete:

 • številko zavarovalne police,
 • številko TRR za izplačilo zavarovalnine,
 • potrdilo oz. dokumentacijo, ki izkazuje razlog odpovedi,
 • pogodbo o potovanju vključno s pogoji odpovedi in obračun stroškov odpovedi,
 • pisno odpoved ponudniku potovalnih storitev oz. turistični agenciji.

Če je zavarovalno polico sklenila za vas turistična agencija, se z zavarovalnim primerom obrnete na turistično agencijo. Na podlagi podpisanega pooblastila zavarovanca vam bo turistična agencija uredila vse v zvezi s prijavo zavarovalnega primera in izplačilom zavarovalnine.

Ali se naj kljub vsemu odpravimo na potovanje

Ministrstvo za zunanje zadeve RS svetuje, da se ne odpravljamo na pot v tujino zaradi vse več zaprtih letališč in mej. Prav tako velja poziv, naj se tisti, ki so na potovanjih ali v tujini, vrnejo, če je to mogoče storiti varno in brez dodatnih tveganj.

Če ljudje v tem času potujete ali pa ste sredi potovanja in se želite vrniti domov, se pripravite na zaplete. »To lahko zelo verjetno pomeni, da bodo ljudje morali tam počakati, da se vsaj del blokad, karanten in preventivnih ukrepov zaradi globalne pandemije koronavirusa izteče,« je za vecer.com povedal Andrej Šter iz MZZ.

Razglašena pandemija spreminja zavarovalna kritja

Zaradi opozoril in odsvetovanja potovanj v tujino se je Zavarovalnica Sava odločila, da od 13. 3. 2020 do nadaljnjega Zavarovanje rizika odpovedi potovanj z razširjenim kritjem ne povrne stroškov odpovedi potovanja, ki nastanejo kot posledica izbruha epidemije in/ali pandemije koronavirusa.

Zavarovanje, sklenjeno do vključno 12. marca, seveda to kritje vključuje, zato:

 • preverite datum sklenitve zavarovalne police,
 • pripravite vso potrebno dokumentacijo za prijavo zavarovalnega primera in
 • prijavo opravite kar preko spleta.

Zaključila bom s polno mero optimizma :-), ki pride v času omejevanja socialnih stikov še kako prav. Še bomo skupaj kvalitetno preživljali prosti čas, še bomo lahko odkrivali lepote sveta. Ko bo to iz zdravstvenega vidika bolj varno in odgovorno, bomo v tem tudi bolj uživali in se varno, brez zapletov vračali domov. V objem ljudem, ki so nam blizu. Jaz bom čas, ko ostajam doma, izkoristila za branje in raziskovanje novih destinacij, ki jih bom zapisala na moj »bucket list«. Po domače – delala si bom lušte, do takrat pa srečno!

{ srce-za-svet link fix }

Preberite tudi

Post image

Ste pripravljeni na (varno) smuko?

23.12.2022 Lucija Medved

Post image

Varna vožnja avtodoma

26.07.2022 Katja Grušovnik

Post image

Varne in brezskrbne zimske počitnice

17.02.2022 Katja Grušovnik

Post image

Kaj potrebujemo za varen dopust s psom?

27.07.2021 Katja Grušovnik

Z nami lahko stopite v stik na različne načine.

080 19 20 KLEPET E-POŠTA SPLETNI KLIC

ASISTENCA

Za pomoč v Sloveniji pokličite:

080 19 21

Za pomoč v tujini pokličite:

+386 2 618 05 20

Obvestilo

Spremenila so sae imena Infond skladov, ki jih ponujamo v okviru Naložbenih življenjskih zavarovanj. Odslej so vsa imena slovenska, s čimer želijo na Sava Infondu povečati njihovo prepoznavnost in značilnost. Ob tem pa pri 6 skladih še spreminjajo pravila upravljanja.

PREBERITE VEČ

Ponudba

Zelo ugodno

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje nam je izjemno pomembno. Vabimo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketo o naši spletni strani. Vaše odgovore bomo obravnavali z največjo pozornostjo in se potrudili, da še izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo na naši strani v prihodnosti.

PODAJTE MNENJE